Vilniuje svečiuojasi žymus ukrainiečių režisierius S. Bukovskis | Diena.lt

VILNIUJE SVEČIUOJASI ŽYMUS UKRAINIEČIŲ REŽISIERIUS S. BUKOVSKIS

Į dokumentinių filmų festivalį atvykęs ukrainiečių režisierius Sergejus Bukovskis ketvirtadienio vakarą „Skalvijos“ kino centre pristatė savo trumpametražius filmus „Stogas“, „Rytoj šventė“ ir „Dislokacija“. Be šių – festivalyje bus parodyti dar du S. Bukovskio filmai. Filme „Pasakyk savo vardą“ jis įamžino holokausto aukų atminimą, o juostoje „Gyvieji“ surinko liudijimus apie ukrainiečių Holodomorą. Filmas nukelia į 1933-iuosius, kai, be kitų tragiškų to laiko įvykių, Ukrainoje siautė badas. Į šalį  atvyksta britų žurnalistas, norėdamas visa tai pamatyti savo akimis.

„Tai filmas ne visiškai apie Holdomorą, daugiau apie tai, kaip slepiama informacija. Velso žurnalistas atvyko į Ukrainą ir norėjo pamatyti viską savo akimis, atvažiavo ir iš karto buvo suimtas, viskas vyko Charkove, tuometėje sostinėje, buvo išsiųstas namo ir tapo persona non grata.

Jis pranešė pasauliui apie tai, kas vyko Ukrainoje. Filme daug diplomatinių dokumentų, susirašinėjimų, filmas paremtas italų istoriko Andreo Graciozio knyga „Laiškai iš Charkovo“. Pasaulis viską žinojo, ir kaip visada, buvo sunerimęs. Panaši retorika girdima iš šiandien, taip, mes esame susirūpinę, sako Vakarai. Šis filmas apie tai, kad svetimo skausmo nebūna, tai iliuzija, kad jei kaimynui nutinka bėda, ji tavęs nepalies. Turime reaguoti į tai, kas dabar vyksta Ukrainoje, nes neteisinga manyti, kad rytoj į jūsų duris kas nors nepasibels“, – kalbėjo režisierius.

Režisierių domina Ukrainos žmonių likimas. Jo devynių dalių dokumentinis filmas „Karas. Ukrainos pasakojimas“ 2004 metais buvo įvertintas Ukrainos nacionaliniu Taraso Ševčenkos vardo apdovanojimu. Ir šiandien jis fiksuoja Ukrainos dabarties įvykius.

Iš viso festivalyje bus aprodyti penki jo filmai, vienas jų apie Holodomorą. Filmas „Gyvieji“ „Skalvijos“ kino centre bus rodomas penktadienį, filmą pristatys režisierius, artimiausiu metu šį filmą bus galima pamatyti ir per LRT televiziją.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS