Vilniuje – V. Degtiarev fotografijų paroda „Lietuvos sentikiai“ | Diena.lt

VILNIUJE – V. DEGTIAREV FOTOGRAFIJŲ PARODA „LIETUVOS SENTIKIAI“

  • 1

Ketvirtadienį Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos parodų salėje bus eksponuojama fotomeninko Vasilijaus Degtiarv fotografijų paroda „Lietuvos sentikiaiׅ“.

Fotografijas bus galima apžiūrėti Šv. Jono 11, Vilniuje, spalio 17 dieną 17.30 val. 

V. Degtiarev – Lietuvos kinematografininkų ir Lietuvos fotomenininkų sąjungų narys, surengęs per 30 parodų.

Šioje parodoje eksponuojamas fotografijų ciklas apie Lietuvos sentikius, pradėtas 2008 metais. Tai didelės parodos, kuri bus surengta 2020 metais, fragmentas.

Sentikiai, unikali tautinė ir religinė bendruomenė, Lietuvoje apsigyveno prieš daugiau kaip 300 metų.  Sentikių emigracija iš Rusijos susijusi su tragišku rusų stačiatikių bažnyčios skilimu XVII amžiaus viduryje, kai sentikiai buvo caro valdžios represuoti, persekiojami (iki 1905 metų) kaip valstybės ir Bažnyčios priešai. Sentikiai sudaro vieną ketvirtąją visų Lietuvoje gyvenančių rusų tautybės žmonių.

Autorius pradėjo fotografuoti būdamas 7 metų, kai gavo dovanų fotoaparatą „Smena“ ir leisdavo  vasaros atostogas Aukštakalnio kaime pas savo senelį Ignalinos krašte. Baigęs mokyklą, dirbo Lietuvos kino studijoje, teko daug važinėti po Lietuvą, tad V.Degtiarev turėjo galimybę fiksuoti sentikių gyvenimą visur, kur jie gyveno.

„Man ten viskas buvo labai artima – dvasios tėvų ir paprastų sentikių veidai, giedojimas iš bažnytinių knygų, ikonos. Gyvenimas harmonijoje su gamta, gerumas ir meilė vienas kitam, draugystė, pagalba sunkią minutę, bendras valgymas ir bendra malda – visa tai mano širdyje pažadino norą būti kuo arčiau sentikių ir geriau pažinti jų gyvenimą. Apie sentikius daug skaičiau, dalyvaudavau konferencijose, kuriose buvo tyrinėjama Lietuvos bei Rusijos sentikių istorija ir kultūra. Tikėjimas ir malda dažnai daro stebuklus, nematomus paprasta akimi. Kaip tai pastebėti, užfiksuoti?“  V. Degtiarev

Paroda bus eksponuojama iki lapkričio 11 d.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

...,butu LABAI IDOMU apLANKYTI,bet...,

galimybes RIBOTOS... TASKAS

SUSIJUSIOS NAUJIENOS