„Vilnius jazz“ vadovas A. Gustys: koncertai bus energetiškai stiprūs | Diena.lt

„VILNIUS JAZZ“ VADOVAS A. GUSTYS: KONCERTAI BUS ENERGETIŠKAI STIPRŪS

Vilniuje prasideda festivalis „Vilnius jazz“. Organizatoriai teigia, kad per ilgus dešimtmečius jie išlaikė svarbiausią kryptį – pristato šiuolaikinį, aktualų džiazą. Ir gal todėl Lietuva vis dar yra vienas iš džiazo centrų Rytų Europoje.

Vladimiras Tarasovas ir Vladimiras Čekasinas – šių metų Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatai, grojo pirmajame „Vilnius jazz“ festivalyje. Išlikęs televizijos įrašas šiandien primena, kokia buvo festivalio pradžia. Pasak organizatorių, pavienių džiazo koncertų sovietmečiu rengta daug. Tačiau pirmas tarptautinis renginys, pakvietęs muzikantų ir iš Vakarų šalių įvyko 1988 m.

„Pirmuoju džiazo festivaliu mes pradėjome vadinti tada, kai persikėlėme į Profsąjungų rūmus, ant Tauro kalno. Tai nuo tada mes pradėjome skaičiuoti tuos skaičius, ir nuo tada jis buvo iš tikrųjų pirmą kartą tarptautinis“, – sakė festivalio vadovas Antanas Gustys.

30-ąjį festivalį šįvakar pradėjo Islandijos grupė – džiazo pianistės Sunnos Gunnlaugs trio. Kritikų vadinamos elegantiško džiazo grupės nariai sako, kad jiems improvizacijoje svarbus jausmas ir dėmesys detalėms. „Piano.lt“ kamerinėje salėje skamba viso pasaulio muzikos motyvai – nuo islandų folkloro iki George`o Michaelo dainų.

„Džiazas leidžia daryti bet ką. Tačiau muzikantas pirmiausia turi jausti aistrą“, – kalbėjo pianistė Sunna Gunnlaugs.

Prasidedančio festivalio „Vilnius jazz“ programą galima skirti į dvi dalis. Vienuose koncertuose skambės šiuolaikinį džiazą šiandien formuojančių atlikėjų muzika. Kitus puoš vardai, jau esantys Europos džiazo olimpe. Festivalio rengėjai sako, kad koncertai bus energetiškai stiprūs. Tai – didžiausia dovana ir patiems organizatoriams.

„Festivalio programa yra labai stipri. Aš pats sau galiu pasakyti, kad iš tikrųjų yra jubiliejiškai ar nejubiliejiškai nepaprastai stipri festivalio programa. Pirmasis festivalis buvo Lietuvos mokslų akademijos salėje, Gedimino prospekte. Mes jį vadiname nuliniu, bent aš jį vadinu nuliniu, tai jeigu jį vadinti pirmuoju, tai jau būtų 31-asis festivalis iš tikrųjų“, – kalbėjo festivalio vadovas.

Iki sekmadienio festivalio koncertai vyks Vilniaus rusų dramos teatre.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS