„Vilnius Mama Jazz“ laiko ranką ant džiazo pulso | Diena.lt

„VILNIUS MAMA JAZZ“ LAIKO RANKĄ ANT DŽIAZO PULSO

  • 0

Sekmadienio vakarą dviem įspūdingais pasirodymais Lietuvos nacionaliniame dramos teatre baigėsi penkioliktasis tarptautinis „Vilnius Mama Jazz“ festivalis. Pilnutėlė didžioji salė, stovinti audringomis ovacijomis dėkojo vienoms ryškiausių žvaigždžių - trimitininkui Ambrose‘ui Akinmusire‘ui ir Chassol.

Keturios festivalio dienos įrodė – „Vilnius Mama Jazz“ laiko ranką ant džiazo pulso ir pristato šios muzikos aktualijas bei žvaigždes savo kūrybos pike.

Susikaupusi festivalio publika stebėjo kiekvieną Chassol muzikos natą, kuris tapo vientisa kelione pagal šio atlikėjo sugalvotas taisykles. Ir ne veltui. Savo kūrybos taisykles jis vadina tikrovės harmonizavimu, sugulančiu į „ultramuziką“. Klišes žudanti muzika, lydima paveikių vizualizacijų priminė hipnozės seansą ir padarė įspūdį išrankiausiems festivalio Vilnius Mama Jazz klausytojams. Ši muzika neturi panašių į save, o genijumi vadinamas kūrėjas Chassol lygindamas ir su garsiaisiais kompozitoriais Steve'u Reichu bei Ennio Morricone, ir su roko grupe The Cure.

Po koncerto atlikėjas mielai bendravo su festivalio klausytojais, dalijo autografus, fotografavosi ir mėgavosi festivalio atmosfera.

Antrojoje vakaro dalyje - kelerius metus festivalio organizatorių planuose buvęs JAV trimitininkas A. Akinmusire‘o kvartetas. Šis ryškus koncertas pratęsė „Vilnius Mama Jazz“ pristatoma savotišką šiuolaikinių trimitininkų vitriną. Prieš trejus metus čia koncertavo Terence‘as Blanchardas, pernai – jaunosios kartos kylanti šio instrumento pažiba Christianas Scottas.

34-rių trimitininkas - vienas ryškiausių Šiaurės Amerikos džiazo žvaigždžių. Jo albumus pristato legendinė džiazo leidykla „Blue Note“, muzikinė branda, virtuoziškumas – ryškūs jo koziriai. Ambrose‘o kvarteto muzikantai Harishas Raghavanas ir Justinas Brownas 2010-aisiais jau grojo „Vilnius Mama Jazz“ scenoje kartu su pianistu Geraldu Claytonu, todėl apie Lietuvą festivalio svečias jau buvo girdėjęs.

Keturias dienas sostinėje vykęs festivalis „Vilnius Mama Jazz“ pagrindinėje scenoje pristatė publikos susižavėjimo sulaukusius Chinos Moses, Chassol, A. Akinmusire‘o, Phronesis, Oregon, Jacques‘o Kubos Seguino, Richardo Banio pasirodymus. Tris dienas veikė „Showcase“ scena, kurioje publika išklausė dvylikos projektų iš aštuonių šalių. Festivalio fojė scenoje vyko diskusijų platforma „Vilnius Mama Jazz paraštės“, tiesiogiai transliuota kanalo LRT kultūra.

GALERIJA

  • „Vilnius Mama Jazz“ laiko ranką ant džiazo pulso
  • „Vilnius Mama Jazz“ laiko ranką ant džiazo pulso
  • „Vilnius Mama Jazz“ laiko ranką ant džiazo pulso
  • „Vilnius Mama Jazz“ laiko ranką ant džiazo pulso
Dainiaus Labučio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS