„Vilnius Mama Jazz“: pritrenkiantys skirtingų kartų džiazo banginiai | Diena.lt

„VILNIUS MAMA JAZZ“: PRITRENKIANTYS SKIRTINGŲ KARTŲ DŽIAZO BANGINIAI

  • 0

Lapkričio 19 d., šeštadienį, pagrindinėje „Vilnius Mama Jazz“ scenoje Lietuvos nacionaliniame dramos teatre publiką stebins dviejų džiazo kartų banginiai.

Jaudinantį, energingą, polėkio ir charizmos kupiną džiazą grojantys „Phronesis“ yra viena įdomiausių šių dienų Europos džiazo grupių. Tačiau trijulės nariai dar nebuvo gimę, kai susibūrė kita festivalio svečių grupė. 46-uosius savo istorijos metus skaičiuojantis kolektyvas „Oregon“ – viena ryškiausių šių metų festivalio žvaigždžių.

Trio „Phronesis“ kuriama muzika – neabejotinai skirta XXI-ajam amžiui. Juos BBC vadina „kolektyvu, galinčiu pakeisti jūsų gyvenimą“, o „The Guardian“ rašo tiesiai šviesiai: „Grupės koncertas – pritrenkiantis“. Garsūs žodžiai, tačiau bent jau šių trijų muzikantų gyvenimą „Phronesis“ tikrai pakeitė. Prieš 11 metų susibūrusi grupė du kartus buvo nominuota MOBO apdovanojimui geriausio džiazo kolektyvo kategorijoje, išleido šešis albumus, koncertavo visoje Europoje, JAV, Maroke, Brazilijoje ir Australijoje, suintrigavo garsiųjų Monrealio (Kanada) ir „North Sea“ (Olandija) džiazo festivalių žiūrovus.

Gausiai talentais, pasitikėjimu savimi ir vaizduote apdovanota grupė dažnai kritikų lyginama netgi su tikrais skandinavų džiazo didmeistriais – 2008-aisiais tragiškai žuvusio pianisto Esbjörno Svenssono trio. Šį rudenį tik keliolika koncertų suplanavę „Phronesis“ vienam iš jų pasirinko būtent Vilniaus sceną.

Kita vakaro grupė „Oregon“ – neabejotina džiazo legenda, žinoma kiekvienam tikram muzikos gurmanui, į Lietuvą atvyksta pirmą sykį.

Dar praėjusio amžiaus aštuntojo dešimtmečio pradžioje „Oregon“ užsitarnavo vienos originaliausių improvizacinės muzikos grupių titulą. Melomanus tada sužavėjo šios ketveriukės muzikinė alchemija – subtilus Vakarų ir Indijos muzikos, džiazo, avangardo derinys, kurį sunku su kuo nors palyginti.

„Grammy“ nominacijos, daugybė pasaulinių gastrolių, albumai, įrašyti su tokiais garsiais kolegomis kaip būgnininkas Elvinas Jonesas, unikali muzikinė vizija – yra daugybė priežasčių, dėl kurių neatkreipti dėmesio į „Oregon“ neįmanoma, jei bent šiek tiek domitės džiazu.

Į Lietuvą atvykstančioje grupėje ir šiandien muzikuoja jos branduolys – dar 1968-aisiais susipažinę gitaristas Ralphas Towneris ir obojumi bei saksofonu grojantis Paulas McCandlessas, kurių grojimas skamba visuose „Oregon“ albumuose.

Grupė koncertavo ne tik festivaliuose ir klubuose, bet ir daugybėje prestižinių salių – Niujorko Carnegie Hall (tris sykius) ir Lincolno centre, Berlyno filharmonijoje, Vienos Mozartsaal ir daugybėje kitų. „Oregon“ gastrolių maršrutai išraižė visą pasaulio žemėlapį – nuo JAV iki Indijos, Pietų Amerikos ir Australijos.

GALERIJA

  • „Vilnius Mama Jazz“: pritrenkiantys skirtingų kartų džiazo banginiai
  • „Vilnius Mama Jazz“: pritrenkiantys skirtingų kartų džiazo banginiai
Organizatorių nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS