Antikorupcijos komisijai – klausimai dėl nacionalinio stadiono | Diena.lt

ANTIKORUPCIJOS KOMISIJAI – KLAUSIMAI DĖL NACIONALINIO STADIONO

  • 3

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos nariai Dainius Kreivys ir Arvydas Anušauskas ketvirtadienį kreipėsi į Seimo Antikorupcijos komisiją, prašydami atlikti tyrimą dėl Vilniaus savivaldybės vykdomo nacionalinio stadiono koncesijos konkurso įgyvendinimo bei išsiaiškinti, ar konkurse laikomasi įstatymų bei skaidrumo.

Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto narys A. Anušauskas išplatintame pranešime teigia, kad kyla pagrįstų klausimų dėl galimo interesų konflikto.

„Kyla klausimas, ar prie konkurso komisijos vienu iš ekspertu skiriant (Kiprą. - ELTA) Krasauską bei paaiškėjus konkurso dalyvių ratui, komisijos pirmininkas (Povilas. - ELTA) Poderskis bei miesto meras Remigijus Šimašius žinojo apie galimą interesų konfliktą, giminystės ryšius, darbinę patirtį? Kartu įdomu, ar gerąsias viešųjų pirkimų praktikas atitinka konkurso metu išryškėjusios aplinkybės, kai jo laimėtojas parenkamas iš vienintelio likusio dalyvio. Problema, jog konkurso komisija, įvertinus tik vieną konkurso dalyvį, jo laimėtoju skiria būtent šią bendrovę, su kuria tiek savivaldybę, tiek komisijos narius sieja interesų konfliktas“, - pranešime cituojamas A. Anušauskas.

Seimo Dainiaus Kreivio teigimu, bene esminis aspektas šioje istorijoje yra pražiūrėtas.

Problema, jog konkurso komisija, įvertinus tik vieną konkurso dalyvį, jo laimėtoju skiria būtent šią bendrovę, su kuria tiek savivaldybę, tiek komisijos narius sieja interesų konfliktas.

„Konkursą laimėjusi bendrovė neturi kompetencijų vykdyti projektą, tad kyla natūralus klausimas, kodėl konkurse nedalyvavo kitos rimtos bendrovės ir ar konkurse nebuvo dirbtinai ribojama konkurencija? Taip pat Antikorupcijos komisijos, be kita ko, klausiame, kieno sprendimu Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktoriaus padėjėjas Kipras Krasauskas buvo įtrauktas į Paryžiuje su savivaldybei Vašingtono tarptautiniame arbitraže atstovaujančios advokatų kontoros „Shearman and Sterling LLP“ atstovais susitikusios savivaldybės delegacijos sudėtį. Esminis klausimas - kodėl interesų konflikte galimai atsidūręs K. Krasauskas turėjo galimybes gauti visą su bylos nagrinėjimu susijusią informaciją? Tai galimai sukelia didelę riziką savivaldybei bei Lietuvos valstybei patirti milžinišką finansinę žalą pusės milijardo eurų vertės byloje“, - pranešime teigia D. Kreivys.

ELTA primena, kad savivaldybei paskelbus viešąjį konkursą dėl nacionalinio stadiono statybų, pasiūlymus pateikė dvi bendrovės - „Axis Industries” ir „Vilniaus nacionalinis stadionas”.

Vilniaus mero sprendimu bei remiantis Viešųjų pirkimų tarnybos bei Centrinės projektų valdymo agentūros išvadomis, iš konkurso buvo pašalinta bendrovė „Vilniaus nacionalinis stadionas”. Spalio 19 dieną Aukščiausiasis Teismas patenkino „Vilniaus nacionalinis stadiono“ ieškinį ir įpareigojo Vilniaus miesto savivaldybę priimti ieškovės preliminarų pasiūlymą nacionalinio stadiono statybų konkurse.

Sausio pabaigoje savivaldybė pranešė, kad bendrovė „Vilniaus nacionalinis stadionas“ šalinama iš dalyvavimo Nacionalinio stadiono koncesijos konkurse.

Šeškinės daugiafunkcio komplekso projekto komisija, įvertinusi per metus dėl įvairių aplinkybių pasikeitusią „Vilniaus nacionalinis stadionas“ techninę ir finansinę kvalifikaciją, nusprendė, kad, siekdamas įrodyti savo tinkamumą projekto reikalavimams, „Vilniaus nacionalinis stadionas“ teikė melagingą informaciją apie savo konsorciumo sudėtį, taip pat techninius bei finansinius pajėgumus.

Bendrovės vadovas R. Načajus teigė, kad su jais siekiama susidoroti, paminti konkurenciją ir atverti kelią „Axis Industries“ „susitarti dėl vilniečiams ir visiems Lietuvos gyventojams nenaudingų sąlygų“.

Pirmadienį delfi.lt paviešino tyrimą, kuriame atskleidė, kad Vilniaus savivaldybės administracijos direktoriaus P. Poderskio padėjėjas K. Krasauskas yra aukštas pareigas koncerne „Icor“ einančio Igno Krasausko brolis.

Antradienį konservatoriai Dainius Kreivys ir Valdas Benkunskas surengė spaudos konferenciją, kurioje sakė, kad nacionalinio stadiono konkurse akivaizdžiai nebuvo užtikrinta derama konkurencija. Jie sakė, kad sieks P. Poderskio interpeliacijos, jeigu miesto vadovybė neatsakys į visus jiems išsiųstus klausimus.

P. Poderskis savo socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje vėliau antradienį rašė: „Šiandien konservatoriai pabandė pasiūlyti (na, net nelabai aišku kaip ten tiksliai) mane išmesti dėl to, kad turiu gerų darbuotojų. Tokie puldinėjimai yra įprasta politinio proceso dalis. Nenustebino, net buvo keista, kodėl dėl to dar nebuvome užsipulti. Kipru visiškai pasitikiu, o patikimų žmonių turėjimas savo komandoje - mano kaip vadovo teisė ir pareiga“.

Vilniaus miesto savivaldybės tarybos posėdyje trečiadienį turėjo būti svarstomas klausimas dėl nacionalinio stadiono sutarties, tačiau klausimas išimtas iš darbotvarkės, nes įmonė „Vilniaus nacionalinis stadionas“ pateikė pretenziją.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

teisėjas

O ką Kreivys pasitvarkė ministerijoje?

aišku

kad konservatoriai nori dabartines aferas sugriauti, tikėdamiesi laimėti valdžią Vilniuje, o tada jau Kreivys pasitvarkys, kaip kažkadaise ministerijoje

3 karta

suka ta pacia afiora .

SUSIJUSIOS NAUJIENOS