Arkivyskupas G. Grušas: patyrusiems seksualinę prievartą bažnyčioje užteks parašyti laišką | Diena.lt

ARKIVYSKUPAS G. GRUŠAS: PATYRUSIEMS SEKSUALINĘ PRIEVARTĄ BAŽNYČIOJE UŽTEKS PARAŠYTI LAIŠKĄ

Vilniaus arkivyskupijoje pradeda veikti patyrusių seksualinę prievartą bažnyčioje išklausymo tarnystė, ketvirtadienį paskelbė Vilniaus arkivyskupas Gintaras Grušas.

„Yra sunku kalbėti apie prievartą, dar sunkiau yra išklausyti žmones, kurie yra patyrę nusikaltimą ar nuodėmę“, – ketvirtadienį žurnalistams kalbėjo G. Grušas.

„Supaprastinome tą kreipimosi būdą kiek įmanoma. Užtenka parašyti elektroninį laišką su savo kontaktais, adresu“, – teigė jis.

Kaip skelbia Vilniaus arkivyskupija, patyrę išnaudojimą gali kreiptis elektroniniu paštu noriupasakyti@vilnensis.lt, arkivyskupijos atstovai suderins susitikimo laiką su prievartą patyrusiu asmeniu. Susitikimai vyks mediacijos centre „In Pace“, Kalvarijų g. 39.

„Tinkamai apmokyti pasauliečiai yra pasirengę priimti, pagarbiai išklausyti, suteikti reikiamą informaciją ir padėti suprasti, ką reiktų daryti konkrečioje situacijoje“, – rašoma arkivyskupijos puslapyje.

Supaprastinome tą kreipimosi būdą kiek įmanoma.

Anot G. Grušo, pagalbą patyrusiems prievartą teiks psichologai ir socialinio darbo specialistai.

„Tai žmonės, kurie pasirengę išklausyti tuos, kurie būdami vaikais, patyrė seksualinę prievartą. (...) Tai nebus nei apklausa, nei teisminis procesas, bet vieta papasakoti ir būti išklausytam“, – teigė Vilniaus arkivyskupas.

Anot jo, specialistai įvertins gautą žinią ir vėliau, jei matys poreikį, ją perduos vyskupui ir teisėsaugai. Vyskupas nuspręs, ar verta pradėti tyrimą dėl gautos informacijos.

„Iki šiol procedūra buvo, kad buvo kreipiamasi vyskupijos nurodytu adresu, žmonės kreipėsi ir tada buvo kviečiami pokalbiui su kunigu tyrėju, kuris tiria tuos kazusus. Šiuo atveju, pasauliečiai profesionalai priims pirmą informaciją, išklausys ir nuspręs, kokia pagalba bus teikiama tam žmogui, koks poreikis yra tos pagalbos“, – sakė G. Grušas.

Bažnyčios atstovai sako, kad kreiptis kviečiami patyrę seksualinę prievartą, jų šeimos nariai, kiti asmenys, turintys žinių apie prievartą prieš vaikus bažnytinėje aplinkoje.

Arkivyskupas teigė, kad kol kas ši priemonė bus taikoma tik Vilniaus arkivyskupijoje, bet neatmetama, kad ateityje ji gali būti taikoma plačiau.

Apie prevencijos priemonę G. Grušas kalbėjo pernai metų birželį po paaiškėjusios informacijos apie kunigą Kęstutį Palikšą. Naujienų portalas „Delfi“ skelbė 19-mečio liudijimą, kad su Vilniaus arkivyskupijos kancleriu K. Palikša palaikė intymius santykius, kai jam tebuvo 15 metų. Už tai jis teigė ne vienus metus gaudavęs itin dideles pinigų sumas.

Teisėsauga tuomet pradėjo tyrimą dėl vertimo lytiškai santykiauti, atliko kratas. Galiausiai dvasininkui skirta bauda už pornografinio turinio laikymą, o kaltinimai dėl privertimo lytiškai santykiauti panaikinti, neįrodžius, jog jaunuolis tai daryti buvo verčiamas.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

matomai arkivyskupas pats asmeniskai

pedofiluj kunigeliuj -nuodemes atleis [ reikia tik aukai parasyt rastely]

Aha nu jo

Celibata naikinti reikia, o ne kazkokius kambarelius irenginet…

Tik vieno nesuprantu, kaip kunigai Dievo nebijo. Nors sakoma , kad jie mažiausiai tikintys. Man atrodo, kad Dievas viską mato ir daro tokius šlykščius dalykus, o po to mišios . Vienu žodžiu bedvasiai
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS