Artimiausiomis dienomis vilniečiams rekomenduojama mažiau būti gryname ore | Diena.lt

ARTIMIAUSIOMIS DIENOMIS VILNIEČIAMS REKOMENDUOJAMA MAŽIAU BŪTI GRYNAME ORE

Vilniaus realaus laiko oro taršos sensoriai fiksuoja padidėjusį oro užterštumą. Sostinės gyventojams rekomenduojama daugiau būti uždarose patalpose, nelaikyti atidarytų langų, o būnant lauke – dėvėti veido kaukę, praneša Vilniaus miesto savivaldybė.

Kartu su šiluma iš pietų į Vilnių atkeliavo ir dulkės – ore padaugėjo kietųjų dalelių, todėl prastėja oro kokybė.

ELTA domėjosi, kokia oro kokybės situacija stebima kituose šalies miestuose. Aplinkos apsaugos agentūros Aplinkos oro kokybės vertinimo skyriaus vedėja Vilma Bimbaitė sako, kad kol kas oro kokybė visoje šalyje yra gera, tačiau ateinančiomis dienomis oro tarša gali būti didesnė.

„Iš valstybinio monitoringo duomenų matome, kad kol kas oro kokybė visoje šalyje yra gera, labai didelių teršalų koncentracijų padidėjimų nepastebime. Kol kas koncentracijos yra vidutinės ir žemesnės, nemanau, kad jos viršys paros ribinę vertę“, – teigia A. Bimbaitė.

„Pagal visus mūsų valdomus duomenis, gali būti, kad rytoj iš pietų atneštinės taršos bus šiek tiek daugiau negu šiandien“, – priduria ji.

Vis dėlto specialistė pabrėžia, kad kol kas sunku prognozuoti, kokia situacija bus rytoj ar artimiausiomis dienomis.

„Rytoj ir matysime, ar tos koncentracijos padidės. Atitinkamai apie tai informuosime visuomenę per savo socialinius tinklus“, – teigia ji.

Vilniaus savivaldybė primena, kad oro užterštumo situaciją galima patikrinti Aplinkos apsaugos agentūros svetainėje ir platformoje „Intelektualūs miesto plaučiai“. Interaktyviame žemėlapyje iš 34 skirtingų sensorių kiekvieną minutę atvaizduojami oro kokybės duomenys.

ELTA primena, kad Klimato stebėjimo agentūra pirmadienį pranešė, jog kai kurias Europos dalis užklojo „neeilinis“ iš Sacharos atslinkęs dulkių debesis – dėl to pablogėjo oro kokybė, o pastatų langai ir automobiliai pasidengė purvo sluoksniu.

Koperniko atmosferos stebėjimo tarnyba informavo, kad šis jau trečias pastarosiomis savaitėmis atslinkęs dulkių kamuolys į pietų Europą atnešė miglą, o ilgainiui turėtų pasiekti net Skandinaviją.

Vyresnysis Koperniko tarnybos mokslininkas Markas Parringtonas paaiškino, kad naujausias reiškinys yra susijęs su oro sąlygomis, dėl kurių pietų Europą pastarosiomis dienomis užplūdo šiltesnio oro frontas.

Sacharoje kiekvienais metais į atmosferą išmetama nuo 60 iki 200 mln. tonų smulkių dulkių, kurios, nešamos vėjo ir susiklosčius atitinkamoms meteorologinėms sąlygoms, gali nukeliauti tūkstančius kilometrų.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Gerb. REDAKCIJAI

Artimiausiomis dienomis vilniečiams rekomenduojama MAŽIAU būti GRYNAME ore??? - Braukite lauk žodį „GRYNAME", o „ore" keiskite žodžiu „lauke"...

primygtinai rekomenduoja

būti negryname ore...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS