Balsių bendruomenę sukiršino kryžius | Diena.lt

BALSIŲ BENDRUOMENĘ SUKIRŠINO KRYŽIUS

  • 5

Praėjusią savaitę Vilniuje, Balsiuose, užrašius necenzūrinį žodį ir nupaišius svastiką buvo išniekintas ką tik – balandžio 29-ąją čia gana keistomis aplinkybėmis pastatytas kryžius.

Šis kryžius stovi valstybei priklausančioje žemėje. Tą pačią dieną, kai buvo išniekintas, jį turėjo šventinti vyskupas Darius Trijonis, besilankantis Balsių bendruomenėje, tačiau skelbiama, kad vyskupas tai padaryti atsisakė, motyvuodamas tuo, jog kryžius pastatytas nelegaliai.

Išniekinto kryžiaus atsiradimas sukiršino Balsių bendruomenės žmones. Mat visuomeninės paskirties sklypo planas dar tik ruošiamas, savivaldybė su bendruomene mėgina diskutuoti ir planuoti, kas šiame sklype turi atsirasti. Bene didžiausius nesutarimus sukėlė dalies visuomenės pageidavimas, kad sklype būtų pastatyta bažnyčia. To priešininkai teigia, jog bažnyčia yra visai netoli – Baltupiuose, tad Balsiuose ji nebūtina, geriau šioje teritorijoje statyti objektus, kurie būtų reikalingi ir naudingi visai bendruomenei, o ne tik tikintiesiems.

Diskusijoms iki šiol nepasibaigus, jokio galutinio sprendimo nepriėmus, su niekuo nesuderinus, Balsiuose buvo pastatytas kryžius. Ir ne šiaip pastatytas, o tvirtai įbetonuotas.

Apie šią situaciją savo "Facebook" paskyroje pasisakė ir Vilniaus miesto tarybos narys Vincas Jurgutis. Pasak jo, nežinia, "kiek taikos ir ramybės atneš šitas kryžius į gražų Vilniaus priemiestį, bet kol kas jo istoriją lydi tik dideli pykčiai ir susiskaldymas".

Kryžiaus komitetas sako, nesijaudinkit, turime palaikymą iš aukščiau. Kas tas aukščiau, nepasako.

"Kryžiaus statybos propagandos kampanija irgi stringa. Net tie, kurie kryžiui neprieštarauja, sako, palaukit, gal pradžiai sklypą padalinam, kur bus bažnyčia, kur ne bažnyčia, kad bent žinotumėt, kur tą kryžių statyt. Net kažkokia niekam neįdomi savivaldybės komisija ir ta pasako, kad valstybinėj žemėj "dievogarbos sklaida" užsiimti nereikėtų. Na, bet kryžiaus komitetas sako, nesijaudinkit, turime palaikymą iš aukščiau. Kas tas aukščiau, nepasako, tik parodo pirštu į dangų ir rūsčiai nusišypso. Na ir išties, iš savivaldybės atkeliauja laiškas. Čia parašyta, kad vadovaujantis tos komisijos išaiškinimu, jog "dievogarbos sklaida" valstybinėje žemėje užsiimti nereikėtų, nuspręsta, kad kryžiaus statybų derinti nereikia, nes čia yra kilnojamas statinys. Logika rašant šį išaiškinimą galimai išėjo atostogų", – rašė jis.

V.Jurgučio teigimu, norėtųsi pamatyti, kas išdrįs oficialiai pripažinti, kad šitas kryžius yra nelegalus ir jį nugriauti. "Nugriauti kryžių. Vien rašant šiuos žodžius man ima drebėti pirštai", – tvirtino jis.

GALERIJA

  • Balsių bendruomenę sukiršino kryžius
  • Balsių bendruomenę sukiršino kryžius
  • Balsių bendruomenę sukiršino kryžius
„Facebook“ nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (5)

R

Tarybiniais metais žmonės statė kryžius, o kunigai juos šventino nebijodami valdžios pykčio. Balsių bendruomenės žmonės pastatė kryžių, tačiau vyskupas Trijonis kryžiaus nepašventino išsigandęs valdžios nepasitenkinimo. BAISI GĖDA. Apie tokią žmonių valios nepagarbą reikia paskelbti Lietuvos katalikų kronikoje ir išplatinti po pasaulį.

Skulptorius

Įbetonuotas? Čia kas tas ekspertas?. Tai laikinas, kilnojamas objektas. Gavęs Balsių bendruomenės pirmininko leidimą , tiesa ne šito. Pritvirtintas prie gelžbetoninio dangčio, stabilizuotas akmenimis, pastatytas ant smėlio. O politikams verta išsiaiškinti visas aplinkybes , po to kalbėti. Nes tokie politikai tampa nepatikimais ir nerenkamais...

Neteisėtą statinį - nugriauti

Negali būti dvigubų standartų Teisėsaugoje. Jeigu statinys neteisėtas - jį privaloma nugriauti, o neieškoti pagalbos Danguje. Davatkos jau pasodino gėlytes prie savo stabo, nors jis iškylo neteisėtai ir be jokio Balsių bendruomenės pritarimo. Kodėl delsiama su nugriovimo darbais. Juk tas kryžius kol nepašventintas net katalikams nėra šventas daiktas. Ir kodėl Balsių bendruomenė per prievartą norima paversti katalikybės šalininkais? Religijos išpažinimo laisvė yra įteisinta Konstitucijoje. Jokios prievartos negali būti. Ir dar. Šitas kryžius ir net būsima bažnyčia kodėl pastatyti Mitologijos parko teritorijoje, kur puoselėjama senoji Baltų pasaulėžiūra. Manau, kad tyčia įterpiamas Kryžius ir būsima bažnyčia, kad Balsių bendruomenė būtų susiskaldžiusi ir paversta dvikovos lauku. Kam tai naudinga? Ogi KGBistams, esantiems valdžioje. Skaldyk ir valdyk - toks jų kredo.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS