Baltarusių istorikas: vientautis Vilnius – „fignia“ | Diena.lt

BALTARUSIŲ ISTORIKAS: VIENTAUTIS VILNIUS – „FIGNIA“

  • 11

Baltarusių intelektualai, laikomi liberalia opozicija, vėl kėsinasi į Vilnių, praneša LNK.

Baltarusių daug priėmusioje Varšuvoje susirinko baltarusių intelektualai. Jų pokalbio tema pavadinimu: „Vilnius ir Varšuva – mūsų“. Kodėl baltarusiai už juos kovoja, bet jų neužgrobs?

„Vilnius kaip vientautis, monoetninis miestas, tai ne Vilnius, tai kažkokia nesąmonė“, – sakė Baltarusijos istorikas Cimoch Akudovič.

Šis baltarusių istorikas tvirtina, kad baltarusiams svarbi koncepcija, jog Vilnius yra jų. Patikino, kad jie nenori atimti Vilniaus iš Lietuvos, bet čia reikia sugražinti baltarusiškus elementus.

„Didelis baltarusių atvažiavimo skaičius yra galimybė Vilniui vėl tapti didžiu miestu, kuriame susieina lietuvių ir baltarusių tradicija. Būtų šaunu, kad baltarusiai norėtų eiti į savivaldybę, dalyvauti politiniame gyvenime“, – teigė istorikas.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

Naujausiais Migracijos departamento duomenimis, Lietuvoje jau beveik 62 tūkst. baltarusių. Ypač rusų kalbos padažnėjimas jaučiamas Vilniuje. Balsuoti savivaldos rinkimuose ir kandidatuoti į tarybas gali tie užsieniečiai, kurie turi nuolatinius leidimus gyventi.

„Mes manome, kad yra būtina juos paruošti ir integruoti, kad jie galėtų įsijungti į mūsų šalies politinį gyvenimą“, – kalbėjo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto narys Raimundas Lopata.

Šiuo metu nuolatinius leidimus turi 3,5 tūkst. baltarusių. Ilgainiui ir kiti galėtų pretenduoti į nuolatinį statusą.

„Labiausiai glumina tai, kad tai yra žmonės, kurie iš principo yra vertinami kaip liberali opozicija. Tai tik dar kartą aktualizuoja, ką aš nuolatos sakau, kad ribojimo priemonių priėmimas yra reikalingas“, – sakė Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Laurynas Kasčiūnas.

Kai vasarą į Baltarusiją atsikraustė „Wagner“ samdiniai, apie baltarusių suvienodinimą su rusais, priminė ir prezidentas.

Prieš rudens sesiją į Seimą atvažiavo Baltarusijos opozicionierė Sviatlana Cichanouskaja ir prašė baltarusių nestabdyti.

Didelis baltarusių atvažiavimo skaičius yra galimybė Vilniui vėl tapti didžiu miestu, kuriame susieina lietuvių ir baltarusių tradicija.

„Manau, kad ši problema sukelta dirbtinai. Esu visiškai tikra, kad 99 proc. baltarusių net nėra girdėję apie litvinizmą“, – sakė S. Cichanouskaja.

Premjerė Ingrida Šimonytė ir ministras Gabrielius Landsbergis sakė, kad nereikia stabdyti baltarusių, tačiau L. Kasčiūnas su tuo nesutinka.

„Projektas turi būti tada, kai yra balsų Seime. Kai balsų nėra Seime, koks tada tikslas iš to projekto? Nekalbėsiu apie atskirus ministrus, bet iniciatyva turi ateiti iš Vyriausybės“, – sakė L. Kasčiūnas.

LRT užsakymu atlikta Baltijos tyrimo apklausa parodė, kad 60 proc. norėtų griežtinti baltarusių patekimo į šalį sąlygas.

Rašyti komentarą
Komentarai (11)

Istorikas, geofizikas, ROMUALDAS ZUBINAS

SLAVŲ GRUPĘ (modėlį) reikia laikyti kilusią PASIĖKOJE BALTŲ GRUPĖS MODELIO PAKITIMO. ATVIRKŠČIAS SANTYKIS NEĮMANOMAS , IMANT GALVON IŠNAGRINĖTUS FAKTUS!!! AKADEMIKAI V. V. IVANOVAS ir TOPOROVAS. "ČESLOVAS GEDGAUDAS". 43. psl.

skiep

kam dirba Lopata? Jis seniai kazkoks itartinas,beje jo tevas buvo labai auksto rango KGB karininkas.Obuolys nuo obels...

Qwerty

Vilniaus savivaldybė galėtų neleisti gudams rėkauti kiekvieną sekmadienį kudirkos aikštėj..... Gal kokį pusmetį dejuoja, kaip lukašenka jiems subines išspardė.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS