Baltijos šalių informatikos olimpiadoje – lietuvio sėkmė | Diena.lt

BALTIJOS ŠALIŲ INFORMATIKOS OLIMPIADOJE – LIETUVIO SĖKMĖ

  • 0

Gegužės 11–15 d. Helsinkio universitete vykusioje 22-ojoje Baltijos šalių informatikos olimpiadoje Vilniaus licėjaus moksleivis Jonas Pukšta pelnė bronzos medalį. Vos vieno taško iki tokio paties medalio pritrūko Andriui Ovsianui taip pat iš Vilniaus licėjaus.

Baltijos šalių informatikos olimpiados dalyviai turėjo išspręsti šešis uždavinius – tam moksleiviams reikėjo sugalvoti algoritmą ir jį suprogramuoti. Dalyviai kėlė sprendimus į sistemą ir iš karto gaudavo grįžtamąjį ryšį, sužinodavo, kiek pelnė taškų už sprendimo versiją. Kadangi uždaviniai buvo sunkūs, nė vienas dalyvis nesurinko maksimalaus taškų skaičiaus.

Lietuvių komandai vadovavo ir jai pasiruošti padėjo Vilniaus universiteto (VU) Matematikos ir informatikos instituto daktarė Jūratė Skūpienė ir VU Matematikos ir informatikos fakulteto magistrantas Artūras Lapinskas.

„Lietuvos komanda buvo atrinkta likus mėnesiui iki Baltijos šalių informatikos olimpiados, tad pasiruošti neturėjome daug laiko. Šiai olimpiadai nusprendėme rengtis nuotoliniu būdu, naudodami varžybų administravimo sistemą. Mokiniai sprendė gautus uždavinius, paskui atsakymus kėlė į sistemą. Matydami savo ir kitų rezultatus, jie analizavo pavyzdinius sprendimus, galėjo internetu užduoti klausimus. Kai kurie mokiniai papildomai ruošėsi savarankiškai spręsdami uždavinius specializuotose svetainėse“, – pasakojo dr. J. Skūpienė.

Baltijos šalių informatikos ištakos – Lietuvoje. Vienas šios olimpiados įkūrėjų yra VU Matematikos ir informatikos instituto afilijuotasis vyresnysis mokslo darbuotojas dr. Gintautas Grigas. Pirmaisiais metais šioje olimpiadoje dalyvaudavo tik Lietuvos, Latvijos ir Estijos mokiniai. VU Matematikos ir informatikos instituto profesorės Valentinos Dagienės iniciatyva olimpiada ėmė plėstis. Šiuo metu joje dalyvauja devynių valstybių mokiniai. Paskutinį kartą Lietuvoje ši olimpiada organizuota 2014 m. VU buvo vienas iš jos rengėjų.

Kitais metais Baltijos šalių informatikos olimpiada vyks Bergene, Norvegijoje.

Lietuvių komandos dalyvavimą olimpiadoje organizavo Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centras, komandą rėmė „Adform“.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS