Belmonto užtvankoje – neteisėtos statybos? | Diena.lt

BELMONTO UŽTVANKOJE – NETEISĖTOS STATYBOS?

  • 1

Pastaruoju metu Belmonto užtvankoje Vilniuje pradėti darbai laikytini ne avarinės grėsmės pašalinimo, o statybos darbais, pareiškė Aplinkos ministerija.

Be to, pasak ministerijos, darbams Vilniaus savivaldybė pasirinko rangovą, kuris neturi teisės atlikti statybos darbų hidrotechnikos ir kultūros paveldo statiniuose.

„Tikimės, kad sostinės savivaldybės administracija labai įdėmiai peržiūrės mūsų pastabas ir nutrauks galimai neteisėtas statybas, – pranešime sako aplinkos viceministras Martynas Norbutas. – Jai išsiųstame rašte įspėjome, kad Belmonto užtvankos (kultūros paveldo statinio) griovimo ir atstatymo tvarkomiesiems statybos darbams turi būti parengtas statinio projektas, gautas statybą leidžiantis dokumentas ir laikomasi visų aplinkos apsaugą ir statybas reglamentuojančių teisės aktų reikalavimų.“

Ministerija prašo, kad padėtį įvertintų bei atitinkamų veiksmų imtųsi Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija.

Vilniaus miesto savivaldybės Miesto ūkio ir transporto departamento direktoriaus pavaduotojas Arūnas Visockas savo ruožtu sako, kad konkursą laimėjusios bendrovės darbų vadovas, kuris prižiūri vykstančius darbus, turi reikalingus atestatus.

„Bendrovėms turėti atestatą, leidžiantį dirbti su kultūros paveldo objektais, Nekilnojamo paveldo apsaugos įstatymas nereikalauja“, – teigia A. Visockas. Jo komentarą BNS perdavė savivaldybės Rinkodaros ir komunikacijos skyrius.

Konkursą laimėjo ir darbus atlieka bendrovė „Tiltuva“, ji įsipareigojo per tris mėnesius nuo sutarties pasirašymo (esant tinkamoms oro sąlygoms) sutvarkyti vidurinę koloną bei naujas užtvankos plokštes, aiškina A. Visockas.

„Skaičiuojama, kad avarinės būklės likvidavimo darbai kainuos daugiau kaip 170 tūkst. eurų“, – teigė jis.

Aplinkos ministerija apskritai laikosi pozicijos, kad avarinės būklės užtvanką reikėtų nugriauti.

„Pagal pažangių šalių tendencijas, nebenaudojamos užtvankos yra demontuojamos, sudarant palankias sąlygas vertingųjų žuvų natūraliai migracijai ir upių ekosistemų atsikūrimui“, – pirmadienį išplatintame pranešime aiškina ministerija.

Vilnia įtraukta į ekologiniu ir kultūriniu požiūriu vertingų upių sąrašą. Pasak ministerijos, šiame sąraše esančių upių atkarpose užtvankas statyti draudžiama, o dėl Belmonto ir Rokantiškių užtvankų Vilnios vientisumas yra pažeistas.

Aplinkos ir Žemės ūkio ministerijų sprendimu buvo nutarta pasinaudoti Europos Sąjungos parama Belmonto užtvankai išardyti. Tačiau Vilniaus miesto savivaldybės Nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo tarybos sprendimu Belmonto statinių kompleksas, įskaitant ir bešeimininkę užtvanką, šių metų vasarą įregistruotas Nekilnojamųjų kultūros paveldo vertybių registre. Tai, pasak ministerijos, apsunkino galimybę ieškoti visiems priimtinų būdų, kurie leistų užtikrinti tiek aplinkosauginius, tiek visuomenės interesus.

Paveldosaugininkai, taip pat Aplinkos ministerijai pavaldi Valstybės saugomų teritorijų tarnyba ragina užtvanką išsaugoti.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Cia Lietuva

Gal kažkieno iš valdžios švogrius, tai ir stato

SUSIJUSIOS NAUJIENOS