„Belorus“ darbuotojams protestuojant Vilniuje, URM žada siekti sanatorijos perėmimo | Diena.lt

„BELORUS“ DARBUOTOJAMS PROTESTUOJANT VILNIUJE, URM ŽADA SIEKTI SANATORIJOS PERĖMIMO

Nuo Europos Sąjungos sankcijų Minsko režimui nukentėjusios Druskininkuose esančios sanatorijos „Belorus“ darbuotojams protestuojant Vilniuje, Užsienio reikalų ministerija (URM) žada pradėti derybas su Baltarusija dėl įstaigos perėmimo.

„Du komitetai Lietuvos Seime yra priėmę sprendimą dėl galimybės kreiptis į Baltarusijos vyriausybę su pasiūlymu išpirkti šią sanatoriją ir, aišku, Užsienio reikalų ministerija įgyvendins šį Seimo komitetų siūlymą, rekomendaciją“, – ketvirtadienį žurnalistams sakė užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis.

Seimo Užsienio reikalų bei Socialinių reikalų ir darbo komitetai balandžio gale pasiūlė įgalioti Vyriausybę pradėti derybas su Baltarusija dėl jai priklausančios sanatorijos „Belorus“ perdavimo Lietuvai. Ministrų kabinetui pasiūlyta inicijuoti konsultacijas dėl galimo „Belorus“ statinių, atitekusių Baltarusijai pagal 1995 metų vasario 6 dienos Lietuvos ir Baltarusijos vyriausybių susitarimą, išpirkimo ir sklypo nuomos sutarties nutraukimo.

Premjerės Ingridos Šimonytės teigimu, derybų pradžiai gali sukliudyti Baltarusijos nenoras bendradarbiauti.

„Negalima pradėti derybų, jei viena iš pusių nedalyvaus derybose. Bet inicijuoti tokias derybas mūsų pusė tikrai gali“, – ketvirtadienį žurnalistams sakė ji.

Kiek anksčiau ketvirtadienį URM pranešė sukvietusi kitas Lietuvos institucijas į pasitarimą, kuriame aptarti tolesni veiksmai dėl sanatorijos.

Užsienio reikalų viceministro Manto Adomėno teigimu, šis susitarimas buvo skirtas aptarti susidariusiai padėčiai, kadangi Baltarusijos režimui nesiimant jokių veiksmų, kad „būtų surengti laisvi ir sąžiningi rinkimai, sustabdytos represijos prieš taikius Baltarusijos gyventojus, paleisti ir reabilituoti politiniai kaliniai ir kiti neteisėtai sulaikyti žmonės“ ir toliau išlieka pagrindas taikyti sanatorijai sankcijas.

Protestuotojai „šturmavo“ sostinės centrą

Tuo tarpu dešimtys automobilių su sanatorijos „Belorus“ darbuotojais ketvirtadienio vidurdienį atvykę iš Druskininkų pajudėjo pagrindine sostinės arterija – Gedimino prospektu. Automobilių vairuotojai spaudė garso signalus, eismas prospektu buvo sustojęs, jį reguliavo policija, automobiliai buvo papuošti salotinėmis vėliavėlėmis su sanatorijos logotipu.

Sanatorijos „Belorus“ darbuotojų protestas Vilniuje

P. Peleckio / Fotobanko nuotr.

Kaip anksčiau pranešė protesto organizatoriai, automobilių kolona ketina judėti nuo Konstitucijos prospekte esančio banko „Swedbank“ pastato, pro Prezidentūrą, Vyriausybę ir Užsienio reikalų ministeriją, iki Seimo. Organizatoriai teigia, kad sankcijas URM įstaigai pritaikė savavališkai.

Negalima pradėti derybų, jei viena iš pusių nedalyvaus derybose. Bet inicijuoti tokias derybas mūsų pusė tikrai gali.

G. Landsbergio teigimu, sprendimą dėl sankcijų priima Europos Vadovų Taryba.

„Sprendimą dėl sankcijų priima Europos Vadovų Taryba, pritaiko jas tiesiogiai Lietuvoje komerciniai bankai“, – spaudos konferencijoje aiškino užsienio reikalų ministras.

Užsienio reikalų ministerijos teigimu, siekiant įsitikinti sanatorijai pritaikytų sankcijų teisėtumu, buvo neformaliai konsultuojamasi su Europos Komisija, kuri pasidalino nuomone, kad sankcijos yra teisėtos, tačiau atkreipė dėmesį, kad įvertinti jas iš tiesų gali tik teismai.

Šią savaitę Kauno apygardos prokuratūra pranešė atsisakiusi taikyti viešojo intereso gynimo priemones ir teigė, kad tyrimo metu nustatyta, jog disponavimą sanatorijos sąskaitose esančiomis lėšomis bankas apribojo teisėtai ir pagrįstai, įgyvendinant tarptautinius ir Lietuvos teisės aktus.

Prokuratūra taip pat pažymėjo, kad URM ir Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba kelis kartus pritaikė numatytas teisės aktuose išimtis ir leido bankui atlikti konkrečius būtinus mokėjimus, dėl to buvo išmokėtas darbo užmokestis šios sanatorijos darbuotojams, sumokėti mokesčiai ir atlikti kiti leistini mokėjimai.

Sanatorija „Belorus“ priklauso Baltarusijos prezidento reikalų valdybai. Jai vadovauja Viktoras Šeimanas, esantis ES sankcijų sąraše.

Bankas „Swedbank“ sanatorijos sąskaitas įšaldė pernai gruodį. Po to Seimas priėmė įstatymą, kuris numatė vienkartines išmokas sanatorijos darbuotojams.

Sanatorijoje „Belorus“ dirba apie 390 žmonių, iš jų apie 350 yra Lietuvos piliečiai.

Rašyti komentarą
Komentarai (11)

Stasys

Kas meluoja tas - vagis. Kas galėtų paneigti, kad anūkėlis nori perimti San. "Belarus", dar ir už biudžeto lėšas?

Vatnikams

Lopai, sancijos Batkai uzdejo ne URM, o ES parlamentas! Kokie jus buki, vatos!

ir ka?

fck visiems heiteriams
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS