Bus galima pamatyti, kaip griūna „griaučiai“ Nacionalinio stadiono statybvietėje | Diena.lt

BUS GALIMA PAMATYTI, KAIP GRIŪNA „GRIAUČIAI“ NACIONALINIO STADIONO STATYBVIETĖJE

Sklype Vilniuje, kur turėtų iškilti Nacionalinis stadionas, antradienį pradedamos griauti buvusių statybų liekanos.

Nugriovus nuo 1993 metų užkonservuotas nebaigto statyti Nacionalinio stadiono konstrukcijas, ketinama išvalyti teritoriją bei pradėti naujo objekto statybas.

UEFA standartus atitinkantį futbolo stadioną su daugiafunkciniu sporto kompleksu planuojama pastatyti iki 2024-ųjų pabaigos.

Apie 160 mln. eurų vertės Nacionalinio stadiono koncesijos sutartį spalio mėnesį pasirašė Švietimo, mokslo ir sporto ministerija, sostinės savivaldybė ir koncesininkas, investicijų bendrovė „BaltCap“. Savivaldybės įsipareigojimai sutartyje siekia apie 100 mln. eurų, valstybės – 53,4 mln. eurų.

Savivaldybė planuoja, kad per metus bus parengtas objekto techninis projektas, o 2022-ųjų pabaigoje prasidėtų ir pačios statybos, kurios galėtų būti baigtos iki 2024-ųjų pabaigos.

Pirmą kartą stadionas teritorijoje šalia Vilniaus „Akropolio“ pradėtas statyti 1987 metais, o 1993-iaisiais užkonservuoti jau pastatyti pamatai bei laikančiosios konstrukcijos. 2008 metais į objektą investavus dar 33,6 mln. eurų, statybos darbai tuomet nutrūko dėl finansavimo trūkumo.

Diskusijos dėl stadiono vėl atgimė 2015-aisiais, pastaraisiais metais projektas įstrigo kilus ginčų su teisėsauga ir Viešųjų pirkimų tarnyba, pripažinusia koncesijos konkursą neteisėtu, tačiau teismas šį sprendimą panaikino.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

Anonimas

Kažkaip negirdėt kad kas būtų sėdęs už praeitą "statybos" iteraciją. Gal pagaliau sės už šią?

Gerai informuotas

Neuždavinėk tokių klausimų, nes pritrauksi mafijos dėmesį. Ruošiama eilinė stambaus mąsto šimtų milijonų vagystė. Pastatys naujus griaučius ir lėšos pasibaigs, garantuoju.

skeptikas

o pagal kokį projektą griaunama? Kiek kainuos griovimo darbai? Ar bus geresnis naujas objektas už statytą? O kad bus - abejoju, nes nuolat prastėja statybos darbai - dar bebaigus statyti pradeda irti ir griūti. Tai lemia prastėjančios normos bei atsakomybė. Kam naudoti geras medžiagas, jei to nereikalaujama, galima taikyti mažiausius atsargos koeficientus skaičiavimuose. O statybininkai - šiandien yra, rytoj, dar tebestatant, jų gali nebelikti - suvaidins bankrotą, ir vėl statybos istorija pasikartos. Kaip galima tvirtinti, kad bus pastatyta konkrečiu laiku, jei nepradėtas net techninis projektas, o kur dar darbo projektas ? Ir kaip galima kalbėti apie objekto kainą neturint projektų ir statybos sutarčių? Ar iš kavos tirščių? Už numatytas lėšas gal bus galima tik pradėti ir vėl sustabdyti bet kokioje fazėje, arba pastatyti bet ką ir bet kaip, nes infliacija ko gero padvigubins kainas. Juk ankstesnis projektas kiek prisimenu kainavo mažiau litais negu dabar eurais.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS