Dėl Lukiškių aikštėje numarintų liepų – kreipimasis į merą R. Šimašių | Diena.lt

DĖL LUKIŠKIŲ AIKŠTĖJE NUMARINTŲ LIEPŲ – KREIPIMASIS Į MERĄ R. ŠIMAŠIŲ

Lietuvos socialdemokratų frakcijos Seime narys Linas Jonauskas kreipėsi į Vilniaus miesto merą Remigijų Šimašių, prašydamas išaiškinti, kas atsakingas dėl po rekonstrukcijos darbų Lukiškių aikštėje numarintų liepų.

L. Jonauskas mano, kad aikštės rekonstrukcijos metu už žalą, padarytą medžiams, turi atsakyti už tai atsakingi asmenys.

„Šis atvejis gerai iliustruoja, kokius rezultatus turi miestas, ignoruodamas specialistus ir propaguodamas ydingą miesto žaliųjų erdvių tvarkymo praktiką. Labiau rūpinamasi ne miesto medžiais, jų išsaugojimu, o trinkelėmis. Medžiai betono aikštėse tampa tarsi negyvomis skulptūromis, negalvojant, kaip juos apsaugoti, darbai atliekami taip, kad medžiams nepaliekama galimybė išlikti. Dar aikštės projekto rengimo stadijoje neatlikti namų darbai, kurie galėjo apsaugoti medžius nuo sunykimo. Turėtų būti išaiškinta, kas atsakingas už šią žalą: Vilniaus miesto savivaldybės specialistai, patvirtinę tokį projektą, ar rangovai, netinkamai įvykdę darbus“, – sako L. Jonauskas.

Labiau rūpinamasi ne miesto medžiais, jų išsaugojimu, o trinkelėmis.

Seimo narys kreipėsi į Vilniaus miesto merą, kad būtų atliktas tyrimas ir išaiškinta, kas atsakingas už liepų Lukiškių aikštėje žūtį, taip pat iš atsakingų asmenų išreikalautas žalos atlyginimas.

L. Jonauskas mano, kad miesto žaliųjų erdvių tvarkymas dar projektinėje stadijoje turi būti atliekamas su profesionalų pagalba, kuri padėtų išvengti tokių atvejų.

„Jau projekto rengimo stadijoje turi dalyvauti arboristai, kurie rekonstruojamose žaliose erdvėse augantiems ar sodinamiems augalams padėtų sudaryti ilgo, sveiko ir saugaus gyvenimo sąlygas. Kitu atveju vėl ir vėl matysime tą patį. Išmetami dideli pinigai, perkami medžiai, tačiau pasodinti jie neprigyja, sunyksta, miršta dar ir anksčiau ilgus metus augę seni medžiai“, – teigia L. Jonauskas.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Pritariu

Buvo kitas aikštės sutvarkymo projektas, tačiau jis atmestas ir pasirinktas istorinės aikštės SUDARKYMO ir SUNAIKINIMO projektas. Keista, kad ligi šiol viešojo intereso gynėjai taip ir nesiėmė šios istorijos.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS