Dėl negaliojančio Trakų senamiesčio plano niekas nesikeis? | Diena.lt

DĖL NEGALIOJANČIO TRAKŲ SENAMIESČIO PLANO NIEKAS NESIKEIS?

Teismui neskundžiama nutartimi negaliojančiu pripažinus daugiau nei prieš dvidešimtmetį patvirtintą Trakų senamiesčio specialųjį planą, situacijos mieste nepakeis, sako Kultūros paveldo departamento laikinasis vadovas Algimantas Degutis.

Anot jo, Trakų senamiesčio tvarkymo ir naudojimo režimas nebuvo aktualus ir juo nebuvo vadovaujamasi.

„Kodėl (projektai – BNS) turėtų įstrigti? Mes visą laiką sakėme, kad yra galiojantis vertinimo tarybos aktas, kuris nustato vertingąsias savybes, ir visi veiksmai jų turi nepažeisti. O tie seni dokumentai, kurie neatitinka vertingųjų savybių, – jie negaliojantys. Mes jais ir nesivadovavome, laikėmės tos pozicijos“, – aiškino A. Degutis.

Jis teigė nesuprantantis savivaldybės nerimo dėl galinčių įstrigti projektų mieste.

„Niekas nesikeičia ir aš nelabai suprantu, ko ten savivaldybė bijo. Iš paveldo apsaugos jokios katastrofos mes nematome“, – teigė A. Degutis.

Niekas nesikeičia ir aš nelabai suprantu, ko ten savivaldybė bijo. Iš paveldo apsaugos jokios katastrofos mes nematome.

Kultūros paveldo departamento vadovas sakė, kad jau pradėtas rengti naujas reglamentas, tačiau neprognozavo, kad jis galėtų būti patvirtintas.

„Jis pradėtas rengti ir dabar yra koncepcijos stadijoje, man atrodo, guli Kultūros ministerijoje – kol kas dar negavome pritarimo. Jį gavę, rengsime sprendinius“, – sakė A. Degutis.

Trakų istorinio nacionalinio parko direkcijos vadovas Gintaras Abaravičius BNS taip pat teigė, tokio dokumento nebuvimas pasunkins sąlygas konkretiems projektams, tačiau iš esmės situacijos nekeis.

„Trakų senamiestis yra tvarkomas pagal specialiuosius planus, o kol jų nėra, objektams yra rengiamos paminklotvarkos sąlygos. Kadangi pirmasis dokumentas, dėl kurio čia kilo toks sujudimas ir kai kurių veikėjų džiaugsmas, visam senamiesčiui buvo pasakęs, kur kokie reikalavimai ir kaip elgtis, dabar net jei ir negalioja, jo sprendiniai nėra negaliojantys. Dabar bus apsunkinta žmonėms, kurie norės tvarkytis, remontuotis. Jiems tiesiog reikės rengtis atskirą dokumentą. Ir visus tuos tyrimus reikės padaryti konkretiems objektams“, - kalbėjo jis.

Pasak G. Abaravičiaus, Trakų senamiesčio tvarkymo režimas buvo taikomas, pagal šį dokumentą rengti ir kiti panašūs dokumentai.

„Jis visada buvo naudojamas. Maža to, nerasite turbūt nė vieno specialiojo plano, kuris buvo paskelbtas „Valstybės žiniose“. O Trakų senamiesčio tvarkymo režimas buvo pirmasis rengtas Lietuvoje ir jo pagrindu rengti visi kiti. Bet mūsų atveju ieškoti priekabių, bandyti nuneigti faktinius dalykus, tokius kaip vertingąsias savybes, būtinybę jas išsaugoti, būtų užsiiminėjimas niekais“, – kalbėjo jis.

Anot nacionalinio parko vadovo, šiuo metu yra kitų dokumentų, kuriuose dalis režimo duomenų bei reikalavimų yra integruoti.

„Egzistuoja ir kitas specialusis planas – Trakų sklypų išplanavimo schemos projektas su visais tais pačiais režimais, pati savivaldybė yra parengusi ir bendruosius, ir specialiuosius planus, juose tie objektyvūs tyrimai, duomenys, reikalavimai yra integruoti. Visi įsivaizduoja, kad specialieji planai yra draudimai, o tai yra nustatytos galimybės“, – sakė jis.

Trakų senamiestis į Kultūros vertybių registrą įtrauktas 1996-aisiais.

Praėjusią savaitę teismas pripažino, jog daugiau nei prieš dvidešimtmetį patvirtintas Trakų senamiesčio specialusis planas, yra negaliojantis. Penktadienį Trakų rajono savivaldybės administracijos direktorius Darius Kvedaravičius BNS sakė, kad teismo sprendimas yra svarbus ne vienai šiuo metu teisme nagrinėjamai bylai dėl projektų Trakuose. Tačiau jis taip pat išreiškė nerimą, kad kol nėra galiojančio dokumento, suplanuoti projektai gali likti įstrigę.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS