Duris atvėrė Policijos muziejus: tarp eksponatų – ir konfiskuoti daiktai | Diena.lt

DURIS ATVĖRĖ POLICIJOS MUZIEJUS: TARP EKSPONATŲ – IR KONFISKUOTI DAIKTAI

  • 1

Vilniuje duris atvėrė pirmasis Lietuvoje Policijos muziejus. Šiame muziejuje eksponatus galima liesti rankomis. Tarp eksponatų ne tik ginklai, bet ir konfiskuoti daiktai, specialus tarnybinis motociklas, įsigytas specialiai George‘o W.Busho vizitui. Apie muziejaus eksponatus – LNK pokalbis su Policijos muziejaus gidu Kasparu Nevardauskiu.

– Pirmasis eksponatas – motociklas. Tai veikiantis, tik eksponuojamas muziejuje motociklas?

– Tai 2002 m. įsigytas motociklas. Tokių buvo įsigyti aštuoni G.W.Busho vizitui Lietuvoje. Būtent šis yra vienintelis iš aštuonių išlikęs ir yra pas mus muziejuje.

– Yra ir įspūdinga ginklų kolekcija. Kokie tai ginklai ir ar jie vis dar naudojami policijos sistemoje?

– Dalis antikvaras, dalis dar naudojami. Pavyzdžiui, pirmoje eilėje matomi tarpukario Lietuvos policijos naudoti pistoletai. Turime sovietinės milicijos palikimą – TT, „Makarov“ pistoletus, labai įdomų Stečkino konstrukcijos pistoletą. Yra šiais laikais naudojamų ginklų.

Yra vienas medinis kastetas, kitas iš metalo lydinio. Taip pat turime iš kalėjimo konfiskuotą metalinį strypą.

– Ar juos galima palaikyti rankose?

– Deja, ne.

– Taip pat yra didelių ginklų, kurių patruliai su savimi nesinešioja.

– Dalis ginklų nebenaudojami policijos. Dalis naudojami. Iš įdomesnių galima pamatyti Čekoslovakų gamybos granatsvaidį, „Aro“ pareigūnų naudojamus ginklus. Dabar policija dar naudoja sutrumpinto Kalašnikovo automato versiją MP5 – vokiečių gamybos ginklas. UZI buvo „Aro“ naudojamas, tikrai geras ir patikimas ginklas, tačiau šiuo metu kovotojai turi modernesnių ginklų.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

– Ekspozicijoje yra visų laikmečių aprangų, šalmų, elektrošoko prietaisų, taip pat antrankių.

– Taip. Dalis vis dar naudojami, kita – ne. Matome lietuvių gamybos antrankius – pirmaisiais nepriklausomybės metais Lietuva pati gaminosi antrankius, dabar jau negamina. Ekspozicijoje yra ir dabar naudojamas elektrošokas, dujų balionėliai – kasdienis ir skirtas riaušėms.

– Vienas įdomiausių dalykų – konfiskuoti daiktai.

– Yra įdomių konfiskuotų ginklų. Vienas man įdomesnių – raudona juosta apvyniotas neišsiskiriantis daiktas, tačiau jo specifika – tyliai ir efektyviai išmušti automobilio stiklą, norint apiplėšti arba pavogti automobilį. Yra vienas medinis kastetas, kitas iš metalo lydinio. Taip pat turime iš kalėjimo konfiskuotą metalinį strypą. Jis aprištas skuduru, tikriausiai tam, kad nepadarytų per didelių sužalojimų. Ekspozicijoje yra ir savadarbis šaunamasis ginklas.

– Kurioje vietoje yra šis muziejus?

– Jį galima rasti Vilniuje, Birželio 23-iosios g. 16. Lankymas visiems nemokamas, reikalinga tik išankstinė registracija.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

FAS FAS

kysius taip pat eksponuoja?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS