Energetikos ir technikos muziejus naująją ekspoziciją atvers kitąmet | Diena.lt

ENERGETIKOS IR TECHNIKOS MUZIEJUS NAUJĄJĄ EKSPOZICIJĄ ATVERS KITĄMET

Rekonstruojamas Energetikos ir technikos muziejus nuo rudens žada naujas edukacines veiklas moksleiviams ir kitiems lankytojams, o jau kitų metų pavasarį žadama atverti naująjį pastatą su nauja ekspoziciją.

Muziejaus direktorius Mykolas Bistrickas sakė, kad užbaigus darbus, bus renovuotas senasis pastatas ir pastatyta nauja, apie tūkstančio kvadratinių metrų ploto „virsmo salė“ – čia bus įrengta požeminė ekspozicija, skirta pasakoti apie energetinį ciklą: energijos generavimą, perdavimą, kaupimą ir vartojimą.

„Neapsiribojama elektros energija – tai ir šiluminė, ir kvantinė energija. Ekspozicija šnekės per praeitį, dabartį ir ateitį. Pavyzdžiui, elektros energijos generavimas – muziejus įsikūręs pirmojoje viešojoje Vilniaus elektrinė, kuri buvo varoma anglimi. Tai paimsime kaip praeitį, o dabartis – tai atsinaujinanti energetika: vėjo jėgainės, saulės energija, vandens energija. Ateitis būtų šaltoji sintezė“, – pasakojo direktorius.

Šiuo metu muziejus perka įrangą edukacinėms erdvėms – dirbtuvėms.

„Turėsime įvairių dirbtuvių, susijusių su elektronika, mechanika, chemija, bus ir, kaip esame pavadinę, fotolaboratorija. Be šių, bus ir keletas ugdymo klasių, erdvių. Dabartinis konkursas skirtas įrangai pirkti, tai bus 3D spausdintuvai, 3D skeneriai, lazeriai, elektronikos pradžiamoksliai. Muziejus eina link to, kad edukacija būtų ne tik teorinė, bet ir paliečianti praktiką“, – pasakojo M. Bistrickas.

Viena iš šiuo metu vykdomų praktinių užsiėmimų – vadinamoji Edisono lemputė, t. y. moksleiviams papasakojama lemputės išradimo istorija, pagrindiniai veikimo principai ir leidžiama patiems pasigaminti šiluminę lemputę iš elektrodų ir grafito.

„Galiausiai jie savo lemputę susprogdina – tai turbūt veikia efektingiausiai, nes visi laukia, kiek lemputė atlaikys. Mes apie įvairiausius dėsnius pasakojame pristatydami per praktiką, paliesdami istoriją, fizikos ir inžinerijos mokslus. O ateityje šnekėsime apie atsinaujinančią energetiką, šiluminį energijos išgavimą iš grunto, vėjo jėgaines – edukacijos rengiamos šiuo metu“, – tvirtino muziejaus vadovas.

Muziejui atnaujinti numatyta 3,5 – 3,8 mln. eurų, didžioji dalis – ES lėšos. Pati salė bus pastatyta greta įsikuriančio viešbučio „Hilton“ lėšomis, muziejus ją turės įsirengti ir atnaujinti.

M. Bistrickas teigė, kad muziejus dėl karantino prarado nemažai pajamų, tačiau tai leido paspartinti salės statybą – darbus ketinama baigti šiemet, o pabaigus įrengti ekspoziciją, ją planuojama atverti 2021-ųjų pavasario pabaigoje.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS