EŽTT: psichiatrinė Lietuvoje apribojo moters teisę išpažinti religiją | Diena.lt

EŽTT: PSICHIATRINĖ LIETUVOJE APRIBOJO MOTERS TEISĘ IŠPAŽINTI RELIGIJĄ

  • 6

Vilniaus psichiatrijos ligoninėje priverstinai gydyta moteris Europos Žmogaus Teisių Teisme (EŽTT) įrodė, kad Lietuva pažeidė jos privatumą ir teisę išpažinti netradicinę religiją.

Moteris teismui nurodė, kad LNK televizijos laidoje „Srovės“ buvo pateikta informacija, iš kurios galima identifikuoti jos asmenį, nors tokiam informacijos pateikimui sutikimo pareiškėja nedavė.

Žurnalistų pateikta informacija grįsta pareiškėją gydžiusios psichiatrės teiginiais, nors duomenys apie sveikatą yra konfidencialūs ir negali būti pateikti be paciento sutikimo.

Skųsdamasi religijos laisvės pažeidimu ji nurodė, kad jai būnant Respublikinėje Vilniaus psichiatrijos ligoninėje, ji negalėjo nei palikti ligoninės patalpų, siekdama dalyvauti meditacijose Osho meditacijos centre „Ojas“, nei medituoti individualiai dėl griežto ligoninės režimo ir privatumo ligoninėje neužtikrinimo.

Teismas yra pasiruošęs sutikti, kad dėl psichiatrinio gydymo poreikių gali tekti su pacientu aptarinėti įvairias temas, įskaitant religiją, kai jis arba ji yra gydomas psichiatro.

Taip pat ji teigia, kad psichiatrai vykdė kritiško požiūrio jos religijos atžvilgiu formavimą.

Lietuvos teismai anksčiau buvo pripažinę moters priverstinį gydymą neteisėtu, tačiau nesutiko dėl tikėjimo laisvės ir teisės į privatų gyvenimą pažeidimų.

EŽTT šią savaitę konstatavo, kad elgesys su moterimi pažeidė jos teisę išpažinti religiją.

„Kalbant apie šios bylos pareiškėjos padėtį, Teismas yra pasiruošęs sutikti, kad dėl psichiatrinio gydymo poreikių gali tekti su pacientu aptarinėti įvairias temas, įskaitant religiją, kai jis arba ji yra gydomas psichiatro,“ – rašoma teismo sprendime.

„Kita vertus, iš Lietuvos įstatymų neišplaukia, kad šios diskusijos taip pat gali įgyti tokį pavidalą, jog psichiatras smalsauja apie paciento įsitikinimus, siekdamas juos „ištaisyti“, nors nėra jokios aiškios ir betarpiškos rizikos, kad tokie įsitikinimai pasireikš pacientui arba kitiems žmonėms pavojingais veiksmais“, – pabrėžė teismas.

Teismo nurodymu Lietuva moteriai turės sumokėti 8 tūkst. eurų neturtinės žalos atlyginimo ir 900 eurų turtinės žalos atlyginimo.

Lietuvos teismai anksčiau buvo pripažinę moters priverstinį gydymą neteisėtu, tačiau nesutiko dėl tikėjimo laisvės ir teisės į privatų gyvenimą pažeidimų.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

nesupratau

Sektantė nepatenkinta -ar sekta vėl kelia galva?

reikejo

kreiptis i vatikana tai butu laimejusi.....

Aha

Ir vėl Lietuva, tai yra visi mokesčių mokėtojai, turės atlyginti "turtinę ir neturtinę" žalą... Tarp kitko, kame čia "turtinė" žala buvo? Kol moteriškaitė ligoninėj tūnojo ir į meditacijas nelakstė, tikriausiai ir neaukojo ošui, vadinasi, kaip tik sutaupė?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS