Vilniečių pasodinti krūmai – jau žaliuoja kiemuose | Diena.lt

VILNIEČIŲ PASODINTI KRŪMAI – JAU ŽALIUOJA KIEMUOSE

Vilniaus miesto bendruomenės daugiabučių namų kiemuose šį pavasarį pasisodino apie 3 tūkst. krūmų, kuriuos miestiečiams padovanojo Vilniaus miesto savivaldybė.

Per trejus metus bendruomenėms pačioms pasipuošti savo aplinką išdalinta apie 13 tūkst. krūmų ir medžių.

Dar 4000 vijoklių sodinukų buvo perduota mokykloms apželdinti jų teritoriją juosiančias vielines tvoras.

„Visi mes kuriame žalią miestą. Rūpestis savo teritorija vienija bendruomenes, sodindami kaimynai susipažįsta vieni su kitais, o vėliau – labiau ją saugo ir puoselėja“, – įsitikinusi sodinukų dalinimo akcija koordinavusi „Vilniaus miesto parkų“ kraštovaizdžio architektė Dovilė Ivanauskienė.

Krūmeliai pasodinti 148-iuose daugiabučių kiemuose ar viešose teritorijose, kurias gyventojai norėjo apželdinti.

Bendruomenės pildė prašymą gauti krūmų sodinukų, nurodė vietą, kur sodins, argumentavo, kodėl tą vietą norėtų apželdinti.

Taip pat turėjo susitarti tarpusavyje ir gauti kaimynų sutikimą.

Skroblų gatvės gyventojai savo kieme pasodino apie 30 krūmelių, norėdami atgaivinti išmindytą žaliąją zoną prie namų ir nukreipti pėsčiųjų srautus.

„Didžiausi iniciatoriai buvo pirmo aukšto kaimynai, kurie labiausiai mato tą aplinką ir pėstieji vaikšto tiesiai po langais. Visi kaimynai pritarė krūmų sodinimui, susirinkome į talką, kuri truko apie 3,5 val. – iki pat vėlumos, nes žemė buvo suplūkta ir labai kieta. Labai džiaugiuosi, kad į talką atėjo ne tik moterys, bet ir keletas stiprių vyrų – be jų būtų sunku“, – kalbėjo Skroblų gatvės gyventoja Jolanta Ježauskaitė.

Kaimynai išpureno tą vietą, pasodino krūmų, pasėjo žolę. Pašnekovė sakė, kad praeiviai dabar kultūringai praeina šią vietą ir augalų nemindo.

„Labai džiaugiamės šia iniciatyva, nes tai ne tik pasodinti krūmai. Talkos metu iš tiesų susibendravome, geriau pažinome vienas kitą, dabar esame susitarę dėl priežiūros. Pirmo aukšto gyventojai sutiko duoti vandens palaistyti. Mūsų krūmai kol kas klesti“, – tvirtino J. Ježauskaitė.

Grigiškių gyventojai Danutei susitarti su kaimynais buvo sudėtingiau.

„Kai kurie kaimynai įpratę ant vejos statyti automobilius ir pasodinti krūmai jiems nepatinka. Tačiau, tikiu, kad ateinantį pavasarį geltonai pražydės pasodintoms forsitijoms, dauguma galės pasigėrėti gražia aplinka“, – vylėsi pašnekovė. Bendruomenė Šviesos gatvėje pasodino apie 50 krūmelių. 

Vilniečiams buvo dalijami 8 rūšių krūmai (juodvaisė aronija, juoduogis šeivamedis, tarpinė forsitija, šviesioji hortenzija, paprastasis jazminas, pilkoji lanksva, paprastosios alyvos, paprastasis putinas).

Patys populiariausi buvo puošnūs hortenzijų krūmai ir alyvos.

Šių krūmų sodinukų tikrai neužteko visiems norintiems.

GALERIJA

  • Vilniečių pasodinti krūmai – jau žaliuoja kiemuose
  • Vilniečių pasodinti krūmai – jau žaliuoja kiemuose
Vilniaus miesto savivaldybės nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Expert z Wilno

Pasodinti krūmą tai geras darbas,bet kas jį kiekvienais metais apkarpys ir prižiūrės?

Dzūkelis

Ačiū Dievui kad nebrukamos invazinės nupiepusios sakuros, norėčiau ir aš iš savo pensijos nors mikroskopine dalimi prisidėti prie šios kilnios idėjos.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS