Į kariuomenę nenorintis Jehovos liudytojas teisme nieko nepešė | Diena.lt

Į KARIUOMENĘ NENORINTIS JEHOVOS LIUDYTOJAS TEISME NIEKO NEPEŠĖ

Vilniaus apygardos administracinis teismas (VAAT) antradienį pranešė atmetęs Jehovos liudytojo skundą dėl privalomos krašto apsaugos tarnybos.

Pareiškėjas prašė Lietuvos kariuomenės atidėti jo pašaukimą į kariuomenę, o su tokiu prašymu nesutikus dvasininkas kreipėsi į teismą.

Pareiškėjas savo skunde teismui teigė, kad būdamas Jehovos liudytojų dvasininku jis pagal savo įsitikinimus negali būti nei šauktiniu, nei atlikti alternatyviosios krašto apsaugos tarnybos, nes tai nėra tikroji civilinė tarnyba.

Jehovos liudytojo vertinimu, pareigūnai skundžiamu sprendimu iš esmės nustatė, kokie jo įsitikinimai ir kokia sąžinė turėtų būti.

VAAT citavo Konstitucinio Teismo nutartį, kad alternatyvioji krašto apsaugos tarnyba ir yra skirta tiems, kurie dėl savo religinių ar kitų įsitikinimų negali atlikti karo tarnybos.

Anot teismo, tai reiškia, kad remdamasis savo įsitikinimais, religija ar tikėjimu žmogus negali atsisakyti vykdyti Konstitucijoje numatytų pareigų.

Vilniaus apygardos administracinis teismas paskelbė, kad piliečio sąžinė turi būti orientuota į Konstitucijos nuostatas, kurios ir yra pilietiško elgesio matas, tarp asmens sąžinės ir jo religinių, pasaulėžiūrinių įsitikinimų negali būti prieštaravimų, o kilęs vidinis konfliktas turi būti sprendžiamas Konstitucijos nuostatų laikymosi naudai.

„Savaime suprantama, esant tokioms sąlygoms, kai piliečiui instituciškai yra užkertamas kelias atlikti alternatyviąją krašto apsaugos tarnybą, karo prievolininkas turi konstitucinę teisę savo pažeistas teises ginti teisme“, – rašoma teismo sprendime.

„Tačiau tokiu atveju, kai asmuo nenori atlikti nei karo prievolės, nei alternatyviosios tarnybos, nėra visiškai aišku, kodėl toks pilietis siekia pasinaudoti valstybės, kurios jis nenorėtų ginti, teisminėmis institucijomis, kad jos apgintų jo tariamą teisę neginti valstybės”, – teigiama jame.

Anot teismo, konstituciniu požiūriu Jehovos liudytojo įsitikinimai yra lygiaverčiai su kitų asmenų pasaulėžiūra ir įsitikinimais, todėl negali būti privilegijuojami ir negali prieštarauti Konstitucijai ar būti nukreipti prieš valstybės konstitucinę santvarką bei teisinę tvarką apskritai.

VAAT sprendimas per mėnesį gali būti apskųstas.

Konstitucinis Teismas pernai paskelbė, kad religinių bendruomenių dvasininkai nepagrįstai atleidžiami nuo karo arba alternatyvios krašto apsaugos tarnybos.

2011 metų gyventojų surašymo duomenimis, Lietuvoje buvo apie 3 tūkst. Jehovos liudytojų.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

tai

/demokratine/ prievarta ne daugiau.....

SUSIJUSIOS NAUJIENOS