Infekcinių ligų centro būklė šokiravo: nėra nė vieno dušo | Diena.lt

INFEKCINIŲ LIGŲ CENTRO BŪKLĖ ŠOKIRAVO: NĖRA NĖ VIENO DUŠO

  • 1

Nuvyksti gydytis apsinuodijimo, o rizikuoji užsikrėsti nauja infekcija – taip pacientai atsiliepia apie Santaros klinikų Infekcinių ligų centrą.

Prieš daugiau kaip 100 metų duris atvėrusią ligoninę perkelti į naujas patalpas žadėta daugybę kartų, tačiau ir personalas, ir ligoniai permainų nesulaukia iki šiol.

Nusikalstamas aplaidumas – taip prezidentė Dalia Grybauskaitė dar prieš ketverius metus pavadino faktą, kad gydytis infekcinių ligų atvykę pacientai priversti glaustis dar 1905-aisiais Žvėryne pastatytuose ir nuo tada ligoninei taip ir nepritaikytuose pastatuose. Tąkart prezidentė pabrėžė, kad vien pardavus dviejų hektarų sklypą prestižinėje sostinės dalyje naujo pastato statyba valstybei papildomai beveik nekainuotų.

Tačiau prabėgo jau ketveri metai, o per šventes sunegalavusią draugę į šią ligoninę atvežęs Vilniaus miesto tarybos narys išvydo, kad padėtis nuo šalies vadovės vizito čia nė kiek nepasikeitusi: dešimtims ūmiomis žarnyno ligomis sergančių ligonių skirti vos keli tualetai, tuštintis tenka į sunumeruotus dubenis, o norint išsikviesti medicinos seserį reikia šaukštu daužyti metalinį lovos rėmą.

„Visoje ligoninėje nėra nė vieno dušo. Žmonės, kurie ten gali gulėti po 10–14 dienų, jie neturi elementarios galimybės nusiprausti. Kas yra, manau, visiškai nenormalios sąlygos. Taip pat šokiravo tai, kad yra visoje ligoninėje du veikiantys tualetai ligoniams, kas irgi yra nelabai suvokiama. Aišku, yra ir šiek tiek juokingesnis elementas, kad slauges turi kviestis daužydamas šaukštu į lovos rėmą, vėliau su tuo pačiu šaukštu turi valgyti“, – apie matytus vaizdus pasakoja Vilniaus miesto tarybos narys Adomas Bužinskas.

Papildomų slaugytojų niekaip nerandantys ligoninės medikai pabrėžia, kad besiskundžiantieji tirština spalvas, nes centre tualetų – ne du, o trys, dušai esą taip pat yra, šaukštais personalas kviečiamas nuo seno, nes pastate nėra signalizacijos sistemos, o tuštintis į puodus ligonių prašoma tik diagnostikos tikslais. Vis dėlto europietiškos gydymo įstaigos neprimenančios ligoninės personalas pripažįsta - sukasi kaip išmano, nes permainų pažadais patys maitinami dar nuo praėjusio amžiaus.

Išsamiau – Giedrės Baltrušytės reportaže.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Kaunietis

Tarybiniais laikais buvo tie dušai visose gydymo įstaigose,kaip dabar dingo jie.Išvogė konservatoriai.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS