Kapinių pasirinkimas - menkas | Diena.lt

KAPINIŲ PASIRINKIMAS - MENKAS

Meras Juozas Imbrasas vakar lankėsi Karveliškių ir Antakalnyje baigiamose įrengti Signatarų kapinėse. Jis džiaugėsi, kad darbai vyksta sklandžiai. Tačiau šviesias emocijas nustelbia faktas – mieste trūksta kapinių.

Pasiūlyta vieta - netinka

Savivaldybėje galima sutikti sutrikusių žmonių, norinčių gauti kapavietę mirusiam artimajam. Nors leidimas laidoti tam tikrose kapinėse išduodamas per parą, pasitaiko, kad procedūra užtrunka.

„Žmonės dažnai piktinasi, nes pasiūlyta vieta jiems netinka. Tarkime, Justiniškių gyventojas nori, kad jo artimasis amžino poilsio atgultų Saltoniškių kapinėse, tačiau jose neesant šeimos kapo, tai – neįmanoma“, - aiškino miesto Komunalinio ūkio poskyrio vedėjas, Leidimų skirti naują kapavietę miesto kapinėse išdavimo vadovas Saulius Valickas.

Perka arčiau vartų

Kapų problema Vilniuje – aštri. Jau kurį laiką vilniečiai skundžiasi, kad artimuosius turi laidoti kitame miesto gale. Lengviausia kapvietę gauti Karveliškių, Kairėnų ir Rokantiškių kapinėse. Ten vietos yra tiek plyname lauke, tiek atskiruose kvartaluose, kur kapavietės jau įrengtos ir sutvarkytos.

Kairėnų kapinėse įrengtų kapviečių kaina svyruoja nuo 1100 iki 1800 litų. Priklausomai nuo kapvietės dydžio.

Piežastys, kodėl žmonės artimuosius laidoja įrengtose kapvietėse, užuot rinkęsi nemokamą vietą, įvairios. Ritualines paslaugas teikiančių laidojimo namų „Nutrukusi styga“ direktorė Gražina Tumosienė prisipažino, jų nesuprantanti.

„Visada patariu rinktis nemokamą vietą. Man aiškina: „Bet nusipirkus įrengtą kapvietę, kapas bus arčiau vartų.“ Klausiu: „Jei jau iki vartų atvažiuosite, tai negi nesugebėsite kelių žingsnių paėjėti tolėliau?“ Kartais susidaro įspūdis, kad žmonėms smagu pasigirti – nusipirkau kapą“, - pasakojo G.Tumosienė.

Administratoriai bijo rizikos

Kapvietė Rokantiškėse ar Kairėnuose dažnai netenkina mirusiųjų artimųjų. Jie pradeda žygius, kad išsikaulytų vietą norimose kapinėse – prestižiškesnėse arba tose, kurios plyti arčiau namų.

„Tada žmonės prisimena per kokį nors giminės vakarėlį susipažinę su savivaldybės valdininku, kuris gyrėsi galįs viską. Vėliau paaiškėja, kad tai – viso labo tušti paistalai, nes vietos, tarkime, Antakalnio kapinėse, gauti vietą niekas nepadės. Su kapinių administratoriais irgi nesusitarsi, jie sąžiningai dirba. Be to, bijo rizikuoti, nes prieš kelerius metus buvo kilęs skandalas dėl korupcijos, skiriant vietas. Žinoma, nepasiekęs savo žmogus skleidžia gandą, kad Vilniuje nėra kur laidotis arba reikia už tūkstančius pirkti kapvietę“, - kalbėjo G.Tumosienė.

Jai antrino ir S.Valickas. „Vietų yra. Problemos kyla tada, kai žmonės nori laidotis Vilniaus centre“, - sakė valdininkas. Jis priminė, kad netrukus turėtų atsidaryti Liepynės kapinės Žirnių gatvėje.

Iš viso Vilniuje yra 42 veikiančios kapinės – jos užima daugiau nei 220 ha plotą.

Signatarams – privilegijuotos kapinės

1990 metų kovo 11-osios Lietuvos Nepriklausomybės Akto signatarų laidojimo kvartalo - memorialo Antakalnio kapinėse Vilniuje statybos darbai artėja į pabaigą. Anksčiau laidoti Menininkų kalnelyje, dabar politikai turės savą amžino poilsio kampelį.

Beveik 30 arų plote išsidėstęs kvartalas yra šlaituotoje teritorijoje, tad atsižvelgiant į reljefo ypatumus yra įrengtos apatinė ir viršutinė terasos. Apatinėje terasoje iškils ir bendras antkapinis paminklas signatarams, teritoriją apšvies specialūs šviestuvai, bus pastatyti suoliukai. Viršutinę terasą sudarys šešių aukštų pakopos, jose bus įrengta 70 kapaviečių.

Iš viso memorialo statybai skirta 1,2 mln. litų.

Gairės: kapinės
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS