Klaipėda aplenkė Vilnių savivaldybių indekse | Diena.lt

KLAIPĖDA APLENKĖ VILNIŲ SAVIVALDYBIŲ INDEKSE

  • 16

Klaipėdos miestas šiemet nedidele persvara aplenkė Vilnių Lietuvos savivaldybių indekse, kurį rengia Lietuvos laisvosios rinkos institutas (LLRI).

Uostamiestis pirmą vietą užsitikrino dėl žemesnių mokesčių, mažiausios skolos, čia pigiausiai iš didžiųjų savivaldybių kainuoja savivaldybės administracijos išlaikymas, efektyviai valdomas turtas ir švietimo infrastruktūra.

Pasak LLRI, taip pat Klaipėdoje žemas nedarbo lygis, mažiau ilgalaikių bedarbių ir žmonių gaunančių socialines pašalpas.

„Vilnius indekse dominuoja ekonominio aktyvumo rodikliuose – čia intensyviausia investicijų, ūkio subjektų. Ir nors Vilniuje skola mažėjo sparčiausiai, ji išlieka didžiausia. Klaipėda turi geresnius valdymo efektyvumo rodiklius – mažesnė biudžeto skola, pigesnis savivaldybės administracijos išlaikymas. Tai svarbus priminimas, kad Lietuvoje ne vien sostinė gali būti konkurencinga”, – pranešime sako Lietuvos laisvosios rinkos instituto prezidentas Žilvinas Šilėnas.

Trečiasis didžiųjų savivaldybių indekse šiemet yra Šiaulių miestas – savivaldybėje nustatomi mokesčiai yra žemiausi, žemiausias nedarbas tarp didžiųjų savivaldybių, pigesni verslo liudijimai.

Kaunas yra ketvirtoje vietoje. Kaune išduota palyginti daugiausiai statybos leidimų tarp didžiųjų miestų. Daugėja privačios iniciatyvos ir konkurencijos: beveik du trečdalius šilumos pagamina nepriklausomi šilumos gamintojai, vis daugiau švietimo ir sveikatos priežiūros paslaugų teikia privatus sektorius.

Mažųjų savivaldybių reitinge tradiciškai pirmauja Klaipėdos ir Kauno rajonų savivaldybės. Vis dėlto, kaip ir pernai, nedideliu skirtumu pirmauja Klaipėdos rajonas.

„Klaipėdos ir Kauno rajonai – puiki iliustracija kaip žiedinės savivaldybės išnaudoja didelių miestų kaimynystę, kuria palankią aplinką gyventojų ir verslo gerovei” – pažymi Lietuvos laisvosios rinkos instituto analitikas Martynas Tininis.

Rašyti komentarą
Komentarai (16)

be vardo

Mums klaipedieciams nesijaucia: miestas tuscias, mokesciai taipogi palyginus su musu algomis dideli, senamiestis numires, renginiai tik dziazas, kuris jau atsibodes, tas pats per ta pati, smarve, triuksmas ir t.t.

to RK

"Lietuvos savivaldybių indeksas sudaromas pagal gyventojams ir verslui svarbiausias sritis, kuriose sprendimus priima savivaldybės." be kometaru :)

Čia aršiausi

gatvių marginalai todėl ir miestas dar daug-maž..
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS