Kokią naudą atneša Vilniuje filmuojami filmai: ši analizė Lietuvoje atliekama pirmą kartą | Diena.lt

KOKIĄ NAUDĄ ATNEŠA VILNIUJE FILMUOJAMI FILMAI: ŠI ANALIZĖ LIETUVOJE ATLIEKAMA PIRMĄ KARTĄ

Vilniaus savivaldybės užsakymu atliktas tyrimas, kokią ekonominę naudą per penkerius metus miestui atnešė čia filmuoti vaidybiniai ir dokumentiniai filmai. Pirmą kartą Lietuvoje atliktos analizės rezultatai kol kas neviešinami, juos žadama pristatyti kitų metų pradžioje.

Anot Vilniaus kino biuro vadovės Jūratės Pazikaitės, ekspertai vertino 2017–2021 metais įvykusių projektų ekonominę naudą.

„Vilniaus kino biuras pirko kino projektų ekonominės naudos įvertinimo paslaugas, kad būtų nustatyta kino projektų ekonominė nauda Vilniui. Tokio tipo analizė, kai vertinama nauda konkrečiam miestui, Lietuvoje buvo atliekama pirmą kartą“, – BNS sakė J. Pazikaitė.

Tyrimą už 46 tūkst. eurų atliko bendrovė „Ekonominės konsultacijos ir tyrimai“, jį, pasak J. Pazikaitės, žadama pristatyti kitų metų pradžioje.

Prodiusavimo bendrovė „Baltijos filmų paslaugos“ yra skelbusi, kad Vilniuje 2015 metais filmuoto britų nacionalinio transliuotojo BBC filmo „Karas ir taika“ sąmata siekė 7 mln. eurų, ne mažiau įvertintas ir 2018 metais čia filmuotas JAV televizijos HBO miniserialas apie Černobylio branduolinę katastrofą.

Vėliau Vilniuje pristatyti pirmieji kino turizmo maršrutai – ekskursijos po objektus ir apylinkes, kur buvo filmuoti filmai.

Lietuvos sostinėje taip pat filmuotas JAV internetinės televizijos „Netflix“ mokslinės fantastikos serialas „Stranger Things“, HBO serialas „Jekaterina Didžioji“, daug kitų užsienio ir Lietuvos kino kūrėjų darbų.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Kęstas

Galiu ir pigiau pasakyt, praktiškai nemokamai - naudos miestiečiams nulis, tik nepatogumai. O dar minus 46k iš biudžeto, "nuostabu".

ogi

mums jokios viska susigrobs piss saika 000

SUSIJUSIOS NAUJIENOS