„Lidl“ parduotuvė kursto aistras: gyventojai nemato prasmės iškirsti tiek medžių | Diena.lt

„LIDL“ PARDUOTUVĖ KURSTO AISTRAS: GYVENTOJAI NEMATO PRASMĖS IŠKIRSTI TIEK MEDŽIŲ

„Ne tik bandelės pigios, tačiau ir Vilniaus medžiai. Todėl juos iškirs, pastatys parduotuvę, kad masės žmonių važiuotų pirkti. Ačiū, aš į „Lidl“ kojos nekelsiu. O jei ir kelsiu, tai su gedulo vainiku, skirtu medžiams“, – sako vilnietis Martynas Dacius.

Kirs šimtametes pušis

Vyrą, kaip ir nemažai kitų vilniečių, papiktino žinia, kad Nemenčinės plente planuojama statyti dar vieną parduotuvę.

Vilniaus miesto savivaldybės puslapyje paskelbtuose projektiniuose pasiūlymuose nurodoma, kad Nemenčinės pl. 15 ir 15H esančiuose sklypuose, kurių bendras plotas 0,8 ha, projektuojamas 2.200 kv. m ploto prekybos paskirties pastatas.

„Miškelyje išdygs prekybos centras, kuris čia visai nesižiūri. Statant naują „Lidl“, parduotuvės teritorijoje bus išpjauti 36 brandūs medžiai. Tačiau tai – tik lašas, nes neužsimenama, kiek jų dar iškirs, kai įrenginės įvažiavimą. Stovėjimo aikštelėje galės stovėti 90 mašinų, nors pagal reikalavimus užtektų ir apie 60 vietų. Jie nori turėti milžinišką aikštelę, o mes dėl tokių norų negalėsime išgelbėti 5-8 medžių“, – M. Dacius tikino, kad norint padaryti įvažą reikės nukasti ir įkalnę, o čia susiformavęs natūralus landšaftas. Aplinkosauga besidomintis vyras apgailestauja, kad planuojama iškirsti šimtametes pušis – tokias, anot jo, galima pamatyti gal tik Vingio parke.

Kaip pasakojo pašnekovas, kiek medžių bus iškirsta įrengiant įvažą nutylima, mat ji bus valstybinėje žemėje.

Ačiū, aš į „Lidl“ kojos nekelsiu. O jei ir kelsiu, tai su gedulo vainiku, skirtu medžiams.

„Viešinti šios informacijos neįpareigoja įstatymai. Nuėjau į savivaldybėje surengtą viešą svarstymą, tačiau į rūpimus klausimus negavau jokių atsakymų. Dėl įvažiavimo jie nešneka, mat detalės bus svarstomos, kai bus pradėta įrenginėti parduotuvė. Tai tada žmonių nuomonė neturės jokios įtakos“, – anot netoliese būsimo prekybos centro gyvenančio vilniečio, atsakingi asmenys remiasi įvairiais reglamentais, planais, tačiau į realią situaciją neatsižvelgia.

„Viešame susitikime buvo migla, debesėliai, mano vaiko žaisliniai automobiliai yra tikresni nei tai, kas ten buvo. Ten taip viskas susukta – bus taip, kaip jie nusprendė. Sklypo paskirtis niekam, net ir artimiausiems kaimynams, nežinant buvo pakeista iš gyvenamojo į komercinį. Pasiūliau šalia apsigyventi, bet jie tylėjo, nes žinau, kad nenorėtų ten gyventi“, – teigė vyras, kuris miškelį, kuriame bus statomas prekybos centras, kiekvieną pavasarį tvarko, šiukšles renka. Anot vilniečio, jis čia medžius net ir apakęs pažintų.

„Parduotuvių čia per daug“

Gamtai neabejingas vyras tikino, kad Vilniuje yra daug kitų vietų, kuriose prekybos centras būtų labiau reikalingas. „Čia juk žmonių nedaug, o statys jau trečią prekybos centrą. Parduotuvių čia pilna, o nauja bus labiau skirta pro šalį pravažiuojantiems žmonėms“, – aiškino pašnekovas. Virtualioje erdvėje jam pritarė ne vienas vietinis gyventojas. Čia buvo raginama ir ignoruoti „Lidl“ parduotuves ir jose nebesilankyti.

Anot M. Daciaus, daugelis miestų pradeda labiau saugoti gamtą, tad Nemenčinėje iškirstų brandžių medžių teikiamos naudos neatstos naujai pasodinti medžiai. Vyras įsitikinęs, kad nukirtus vieną brandų medį reikia pasodinti apie 60 jaunų medžių, kad šie atstotų prarastą lapiją ir anksčiau brandaus medžio teiktą efektą.

„Facebook“ nuotr.

„Brandus medis jau yra prisitaikęs prie miesto taršos, tad jis nenudžius, – M. Dacius pateikė ir pavyzdį. – Vilniuje prisodino liepaičių, o kas antra yra nudžiūvusi. Dar ir čia dėl atsiradusio intensyvaus eismo, nukasto landšafto, virš 50 medžių nudžius. Sakote, bus tų medžių, „Lidl“? Sakote, kiek mokesčių sumokėsite. Pasakykite tai krankliams, zylėms, strazdams, voverėms. Pasakykite žmogui, kuriam pastatysite sieną prieš namą, pasakykite man, kai dukra eidama į mokyklą turės kirsti dar dvi intensyvias gatves, pasakykite tam, kuriam pučiant gūsingam vėjui nukris virš tonos sverianti pušis.“

Anot pašnekovo, atsakymų į rūpimus klausimus iš „Lidl“ atstovų jam ir kitiems gyventojams taip ir nepavyko sulaukti.

Projektas keičiamas

Vilniaus miesto savivaldybės atstovai portalui teigė, kad į gyventojų pastebėjimus visgi bus atsižvelgta.  „Įvertinusi teritorijos gamtinę ir urbanistinę situaciją, kertamų medžių kiekį bei viešo susirinkimo metu ir iki jo gautus visuomenės atstovų pastebėjimus, paprašėme prekybos tinklo „Lidl“ pataisyti projekto sprendinius. Prekybos tinklui pateikus pakoreguotus sprendinius bus sprendžiama dėl statybos leidimo išdavimo“, – rašoma atsiųstame savivaldybės atstovų laiške.

Mes planuojame atsodinti ne mažiau medžių, nei bus nukirsta. Taip pat kartu su dendrologais svarstome galimybę dalį medžių persodinti.

„Lidl Lietuva“ komunikacijos vadovas Valdas Lopeta portalui teigė, kad šiuo metu, atsižvelgiant į gyventojų išsakytas pastabas, yra keičiami projektiniai pasiūlymai. Vienas pagrindinių pakeitimų tikslų – išsaugoti kuo daugiau medžių.

– Gyventojai nuogąstauja, kad dėl šios parduotuvės planuojama iškirsti beveik 40 sveikų ir brandžių medžių, ir teigia, kad dar tiek pat ar net daugiau medžių bus iškirsta rengiant įvažą į parduotuvę? Kiek medžių bus iškirsta įrengiant įvažą?

– Buvo planuojami du įvažiavimai į parduotuvę, tačiau, ieškant geriausio sprendimo išsaugoti kuo daugiau medžių, projektuotojai rado būdą, kaip atsisakius antrosios įvažos, papildomai išsaugoti net 21 medį.

– Ar esate gavę vilniečių laiškų, kuriuose jie piktinasi dėl kertamų medžių?

– Viešinimo metu esame gavę ne vieną pastabą ir pasiūlymą, todėl šiuo metu architektai tobulina sprendinius ir ieško būdų, kaip atsižvelgti į pastabas. Tikime, kad pavyks rasti visoms pusėms tinkamą sprendimą

– Kada planuojama statyti šią parduotuvę?

– Mes šiuo metu ieškome sprendimų, kurie tiktų visoms suinteresuotoms pusėms. Juos radus ir gavus statybos leidimą, bus sprendžiama dėl parduotuvės atidarymo datos.

– Ar prekybos centras žada atsodinti bent dalį iškirstų medžių?

– Taip, mes planuojame atsodinti ne mažiau medžių, nei bus nukirsta. Taip pat kartu su dendrologais svarstome galimybę dalį medžių persodinti.

GALERIJA

  • „Lidl“ parduotuvė kursto aistras: gyventojai nemato prasmės iškirsti tiek medžių
  • „Lidl“ parduotuvė kursto aistras: gyventojai nemato prasmės iškirsti tiek medžių
Rašyti komentarą
Komentarai (25)

Vietinė

Visai šalia yra didžiausias laisvas nenaudijamas plotas su kažkada bususio viešbučio pastatu, dabar labai apgriuvusi. Ten LIDLui daug geresnė birta

Vil.

galima sakyti visai netoli gyvenu nuo tos vietos kur planuojama statyti ši parduotuvė... nežinau kas ten vyksta ir kaip, ir iš kur, bet kiekvieną dieną, po kelis kartus matau važiuojant sunkvežimius su nupjauta ir sukrauta mediena...

Lidle,

jei tau miškelis trukdo, tai TRAUKIS šalin nuo jo! O ten telieka, kas medžius gerbia ir myli.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS