Lietuviška ekologiška kosmetika – realybė | Diena.lt

LIETUVIŠKA EKOLOGIŠKA KOSMETIKA – REALYBĖ

Įkvėpta "braliukų" latvių, besididžiuojančių šalį garsinančia ekologiška kosmetika "Madara", bendrovė "BIOK Laboratorija" užsimojo kurti pirmą lietuvišką ekologiškos kosmetikos liniją.

tyrimas baigėsi tik pagrūmojimu

Ypatingos gamybos sąlygos

Šią žinią džiugiai sutiko ne tik ekologiško gyvenimo būdo propaguotojai, bet ir ES, skyrusi finansinę paramą tokio pobūdžio linijos kūrimo techninei galimybių studijai parengti.

Kol kas ekologiška lietuviška kosmetika pirmus žingsnius keliauja "BIOK Laboratorijos" vamzdeliais. Čia jau atgabenta ir pagrindinė žaliava – įvairiausi žolelių ekstraktai, aliejai. Tiesa, tos žolelės surinktos ne Lietuvos, o kitų ES šalių miškuose ir pievose – įmonė jas perka iš sertifikuotų tiekėjų.

Tikrieji ir didieji gamybos darbai prasidės įrengus specialias patalpas – ekologiškų produktų gamybai keliami reikalavimai aukšti lyg kokiam, pavyzdžiui, košeriniam maistui: ekologiška kosmetika negali būti gaminama toje pačioje erdvėje su paprasta, turi būti naudojamos tik jai skirtos priemonės ir talpos, specialus oro kondicionavimas.

Namudininkai – ne konkurentai?

"BIOK Laboratorijos" specialistai numatę sukurti šešis šios linijos gaminius: tai galėtų būti kremas, valomasis veido pienelis, losjonas, kūno prausiklis, dušo želė, kūno aliejus ar pienelis ir plaukų šampūnas ir balzamas. Apsispręsti reiks greit – bandomosios gaminių partijos pagal sutartį turi būti pagamintos iki kitų metų rugpjūčio.

Kalbų, esą nepigią ekologišką kosmetiką nukonkuruoti gali reklamuotis mokančių šalies žolininkų gaminami kremai ir aliejai, kurie pristatomi kaip ekologiški ar net kaip jaunystės eliksyrai, "BIOK Laboratorijos" kosmetikos kūrėjai nevertina rimtai. Primena, jog net ir dirbant laboratorijose sudėtinga užtikrinti, kad kremas ar šampūnas po kelerių metų bus tokios pat kokybės ir konsistencijos, kaip ir šiandien, o namudininkams tai išvis neįmanoma. Kaip tik tam, kad būtų išvengta žaliavos kokybės svyravimų, kaip tiekėjai pasirinkti ne savi žolininkai, o sertifikatus turintys užsienio specialistai.

Beje, garsiausiai pastaruoju metu besireklamuojanti žolininkė Adelė Karaliūnaitė užsimojo savo esą stebuklingus kremus gaminti masiškai ir jau tvarkanti tam reikalingus dokumentus. Laboratorijos darbuotojams keisčiausiai skamba tvirtinimas, esą jos sukurti tepalai galioja amžinai – atseit galėtų tapti kone šeimos relikvija, perduodama iš kartos į kartą.

Numatoma, kad ekologiškų "BIOK Laboratorijos" produktai galios nuo pusmečio iki metų. Jie bus skirti tik Lietuvai, tad ir kaina bus atitinkamai mažesnė nei importuotų panašių produktų.

Dėl sertifikavimo neapsispręsta

Kalbėdamas apie ekologišką kosmetiką, "BIOK Laboratorijos" Naujų produktų laboratorijos vadovas Rimantas Petniūnas pabrėžė, kad tokios produkcijos samprata įvairiose šalyse skiriasi.

Europoje iki šiol nebuvo bendros sertifikavimo sistemos, apibrėžiančios, kiek procentų gaminio dalių turi būti ekologiškos, kad produktas gautų atitinkamą sertifikatą. Tad reikalavimai ekologiškai produkcijai įvairiose šalyse gali skirtis kaip diena ir naktis. Natūralu, kad ir sertifikavimo ženklus jos naudoja skirtingus.

Štai Prancūzija gali pasigirti turinti stipriausią Europos ekologinio sertifikavimo ženklą "Ecocert", Vokietija produktus, atitinkančius griežtas natūralios (bet nebūtinai – ekologiškos) kosmetikos sertifikavimo taisykles, žymi BDIH, o Jungtinėje Karalystėje įtvirtinti "The Soil Association" standartai.

Bet kuriuo atveju, jei "BIOK Laboratorija" apsispręstų savo kuriamą naująją liniją papuošti kuriuo nors ES pripažintu ženkleliu, turėtų nusiteikti ir ilgoms sertifikavimo procedūroms kitoje šalyje. Beje, sertifikuojamas būna ne konkretus produktas, o visa įmonė. Šis "žaidimas" gali užtrukti net iki metų ir, be jokios abejonės, gerokai patuštintų bendrovės biudžetą.

Vilčių pakeisti šią tvarką įžiebė pagaliau žengtas žingsnis bendros Europos sertifikavimo sistemos link. Net šešerius metus svarstyti tarptautiniai "Cosmos" standartai, kurie bus taikomi organinei ir natūraliai kosmetikai, bus paskelbti šių metų rugsėjį. O pirmieji produktai, gavę "Cosmos" sertifikatą, turėtų pasirodyti kitų metų pavasarį.

Bet ir šis sprendimas, regis, lietuviškos ekologiškos kosmetikos kūrėjams didelės naudos neduos. Mat Lietuvoje apskritai nėra institucijos, kuri galėtų sertifikuoti ekologiškus kosmetikos gaminius, todėl šią procedūrą bet kokiu atveju tektų atlikti užsienyje. "BIOK Laboratorijos" specialistai neslėpė, kad turi minčių pristatyti nesertifikuotą ekologišką kosmetiką.

"Dar nesame apsisprendę, dvejojame. Jei norėsime produktus pristatyti rinkai jau kitų metų rudenį, sertifikato gauti nespėsime. O jei užsiimsime sertifikavimu kurioje nors užsienio šalyje, produktai vartotojus pasieks dar po metų. Taip pat pamąstome, ar nevertėtų patiems susikurti ekologišką kosmetiką žyminčio ženkliuko. Pristatytume jį rinkai paaiškindami, kokius kriterijus atitinka juo žymimas produktas, įrodytume, kad sudėtis atitinka reikalavimus, keliamus ekologiškai kosmetikai. Vartotojai žinotų, ką perka", – apie išeitis kalbėjo R.Petniūnas.


Trumpai apie "BIOK Laboratoriją"

Bendrovė "Biok" buvo įsteigta 1988 m. kaip biotechnologijų bendrovė.

2001 m. įmonėje įdiegta ISO kokybės valdymo sistema leidžia užtikrinti produktų kokybę per visą gamybos procesą.

2006 m. įmonė atnaujino savo prekės ženklą ir tapo "BIOK Laboratorija".

Įmonė turi kelis prekės ženklus: "Margarita", "Rasa", "Aras", "Faustas", "Thai" ir "Yzy Stop" ir siūlo beveik šimtą skirtingų produktų.

Apdovanojimai: Lietuvos pramonininkų konfederacijos konkurse "Metų gaminys" – aukso ir sidabro medaliai (1998, 2000, 2003, 2005, 2007, 2008 m.). Lietuvos inovacijų centro ir pramonininkų konfederacijos konkurse "Inovacijų prizas" – laimėjimas "Inovatyvus produktas" (2007 m.). Konkurse "Žinių ekonomikos įmonė" – finalo dalyvis (2006, 2007 m.), nugalėtojas (2008 m.).

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS