Lukiškių aikštėje iškils Vyčio vėliava | Diena.lt

LUKIŠKIŲ AIKŠTĖJE IŠKILS VYČIO VĖLIAVA

Šeštadienį, lapkričio 2-ąją, 12 val. Lukiškių aikštėje vyks iškilmingas istorinės Vyčio vėliavos pakėlimas. Didžiulę vėliavą, kuri čia kabės iki pat kitų metų vasario 16-osios, iškels specialus oro balionas.

Pilietinės akcijos tikslas – pagerbti Lietuvos valstybės istorinę (herbinę) vėliavą. Iki šiol Vyčio vėliavos Lukiškių aikštėje dar niekas nebuvo iškėlęs.

Aikštėje ji bus demonstruojama iki 2014 m. vasario 16 d., kai, minint Lietuvos valstybės atkūrimo dieną, bus nešama Gedimino prospektu iki Katedros aikštės. Ten vyks vėliavos dovanojimo Lietuvos valstybei ceremonija.

Vienas pilietinės akcijos sumanytojų Deivydas Rimkevičius pasakojo, dėl kokių priežasčių buvo nuspręsta iškelti ne trispalvę, o būtent Vyčio vėliavą.

"Ši vėliava nėra numatyta Konstitucijoje, bet numatyta konstituciniame įstatyme. Ji yra viena seniausių Europos vėliavų, naudojamų iki šiandien. O pats Vyčio simbolis yra mūsų herbe, atkeliavęs dar iš pagonybės laikų, perėjęs krikščionybę, – tai mūsų istorija nuo seniausių laikų iki dabar. 1918 m. vasario 16-ąją Lietuva atkurta būtent su šia vėliava, nes trispalvės tuomet net nebuvo", – aiškino D.Rimkevičius.

Pasak jo, Lietuvos trispalvė vėliava, įteisinta 1922-ųjų Lietuvos Konstitucijoje, labiau prigijo tik dėl elementariausių techninių dalykų: ją buvo lengviau pagaminti. O Vyčio vėliava kur kas iškalbingesnė. Raudona spalva čia simbolizuoja kraują, materialų gyvenimą, o balta – anapusinį gyvenimą.

Lukiškių aikštė, kaip vieta ilgalaikei akcijai, pasirinkta irgi neatsitiktinai. Šiemet minimos 150-osios 1863 m. sukilimo metinės, kai Lukiškių aikštėje buvo susidorota su sukilimo dalyviais. Vienas pilietinės akcijos iniciatorių tikslų – pagerbti šiuos kankinius.

"Dėl Lukiškių aikštės kyla visokių ginčų, ten vyksta kontroversiški renginiai. Mes norime parodyti piliečiams, kad čia yra istorinių simbolių vieta",– sakė D.Rimkevičius.

Vėliavą aikštėje į 20 metrų aukštį iškels stratosferinis balionas, jis visą laiką kabos 100 metrų aukštyje. Balionas ir laikys vėliavą, kuri bus pritvirtinta prie keturių specialių apšvietimo stulpų.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

premjeras

kaip isdriso tikraja lietuvos veliava iskelt?! joje yra raudonos spalvos,opozicija sprogs is pykcio!kur sviesoforine veliava?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS