Miesto parkai – lyg alinės | Diena.lt

MIESTO PARKAI – LYG ALINĖS

Nors viešose vietose draudžiama gerti alkoholinius gėrimus, šiltais vasaros vakarais parkuose besibūriuojantis jaunimas gurkšnoja toli gražu ne limonadą.

"Dažniausiai susirenkame Senamiestyje, krantinėje prie Vytauto bažnyčios. Vienu metu gana populiari vieta buvo vienas vidinis kiemas, kuris yra apie 10 metrų nuo Santakos policijos komisariato. Dėl padažnėjusių policijos reidų ši ir kai kurios kitos vietos tapo nepopuliarios", – atvirai pasakojo būsimasis vienuoliktokas Paulius.

Pirmą universiteto kursą baigusi Rasa, paklausta apie jaunimo pamėgtas vietas, dar įvardija Vytauto parką ir įvairius barus.

"Vieta priklauso nuo metų laiko. Jei vasara, tai dažniau turbūt netoli namų, ten darželyje yra tokia "piramidė". Pernai ir užpernai dar Ąžuolyne dažnokai lankėmės, bet šiemet jau nebe", – pasakojo trečiakursė Justė. Merginos pasakojo dažniausiai geriančios alų ir vyną.

"Apsiriboju tik alumi. Tarp jaunimo labai paplitusi mada gerti vyną, neretai spirituotą, žargonu vadinamą "rašalu". Aišku, yra buvę atvejų, kada mano draugai atsinešdavo degtinės arba trauktinės, bet tai – išimtys", – komentuoja, kokį alkoholį renkasi, Paulius.

"Man alkoholį parduoda absoliučiai visur. Per metus nėra buvę atvejo, kad, nuėjus į barą ar į didelį prekybos centrą, manęs prašytų dokumentų. Tačiau čia tik man vienam taip sekasi, todėl dauguma mano draugų turi padirbtus moksleivio arba studento pažymėjimus, kuriuos galima įsigyti už kuklius 10–20 litų", – dalijasi patirtimi būsimasis vienuoliktokas Paulius.

Paklausti apie policijos pareigūnus ir jų rengiamus reidus, viešose vietose alų gurkšnoję jaunuoliai liko ramūs.

"Pamatę policininkus reaguojame ramiai, nes kas gali būti? Blogiausiu atveju lieps išpilti alų, bet dažniausiai galima ramiai susitarti", – pasakoja Rasa.


Tauris Stauskis

Kauno apskrities VPK Viešosios tvarkos valdybos Prevencijos skyriaus viršininkas

Per šešis šių metų mėnesius Kauno mieste buvo sulaikyti 154 girtaujantys nepilnamečiai. Šiemet Kauno policija surengė 233 reidus, per kuriuos buvo tikrinamas paauglių blaivumas, stebimos jaunimo pamėgtos viešos miesto erdvės. Nepilnamečių girtavimo mastai išlieka stabilūs, nepasakyčiau, kad geriančių alkoholį vaikų padaugėjo ar sumažėjo. Jeigu girtaujančiam paaugliui nėra 16-os, į įvykio vietą kviečiami tėvai, jie ir baudžiami – skiriamas įspėjimas arba bauda iki 400 litų. Jeigu policija sulaiko paauglį, kuriam jau sukakę 16 metų, jam gresia bauda nuo 30 iki 50 litų. Jeigu jaunuolis pakartotinai padaro nusižengimą, jam gresia bauda nuo 50 iki 100 litų, jeigu per metus jis sulaikomas du kartus, baudžiamas nuo 150 iki 300 litų bauda arba jam gresia administracinis areštas iki 30 parų. Deja, policijos pareigūnams dažnai tenka pastebėti, kad gyventojai kol kas gana abejingai žiūri į girtaujančius paauglius. Praeina pro šalį, pasibara, o policijai nepraneša. Mums išties tokios informacijos trūksta, kad galėtume operatyviai reaguoti.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Saulius1

"Jeigu girtaujančiam paaugliui nėra 16-os, į įvykio vietą kviečiami tėvai, jie ir baudžiami – skiriamas įspėjimas arba bauda iki 400 litų" - keista, reiktų baust Šalaševičiūtę, nes tėvai ne tik kad negali rykštele vaikams, bet netgi neturi teisės jiems griežtesnį žodį pasakyt. KODĖL tada tėvai turi tapt atpirkimo ožiais?

Saulius1

"Blogiausiu atveju lieps išpilti alų, bet dažniausiai galima ramiai susitarti", – pasakoja Rasa." - BLOGIAUSIA visame tame, kad gert ėmė ir moterys-panelės, kurioms PAVYKSTA susitart su policininkais... kas galėtų paneigt, kad...