Mobilumas Vilniuje: kaip atrodo pirmasis ir antrasis karantinas? | Diena.lt

MOBILUMAS VILNIUJE: KAIP ATRODO PIRMASIS IR ANTRASIS KARANTINAS?

  • 0

Stebint naujausias miestiečių mobilumo tendencijas, taip pat po Velykų atostogų palaipsniui atveriant daugiau švietimo ir ugdymo įstaigų, viešasis transportas nuo balandžio 12 d. sostinėje kursuos dažniau ir bus talpesnis – taip užtikrinami saugumo reikalavimai. Darnesniam judumui primenama rinktis ir dviračius, pasivaikščiojimus pėsčiomis, tačiau nuo visų kelionių, kurios nėra būtinos, Vilnius toliau kviečia susilaikyti.

Lyginant dabartinius viešojo transporto keleivių srautus su praėjusiu balandžiu, kuris buvo mažiausiai intensyvus visos pandemijos laikotarpis, kelionių atliekama apie 70-85 proc. daugiau. Tačiau palyginus su skaičiais dar prieš pirmąjį karantiną, kelionių kasdien apie 57 proc. mažiau.

Automatizuotos šviesoforų eismo valdymo sistemos duomenimis, pirmą balandžio savaitę lyginant su praėjusių metų balandžiu, automobilių gatvėse apie 60 proc. daugiau. Lyginant su laikotarpiu prieš pandemiją  – dabartiniai eismo srautai apie 23 proc. mažesni. 

„Stebime vilniečių mobilumą, realius viešojo transporto keleivių srautus, o kartu operatyviai reaguojame į keičiamas karantino sąlygas, kad užtikrintume sklandžias keliones po miestą. Vis tik situacija labai kintanti, todėl raginu geriau likti namuose, kai tik tai įmanoma. Natūralu, kad esame pavargę nuo ribojimų, tačiau tik atsakingas jų laikymasis padės greičiau sugrįžti į normalų gyvenimo tempą“, – sako „Susisiekimo paslaugų“ direktorė Modesta Gusarovienė.

M. Gusarovienė pastebi, kad jau nuo vasario keleivių viešajame transporte palaipsniui daugėja, o išlaikant saugaus atstumo laikymosi taisyklę nuolat pritaikomi tvarkaraščiai. Skaičiuojama, kad atsižvelgiant į realius keleivių srautus ir saugumo reikalavimus, tvarkaraščiai 2020 m. buvo pritaikyti 34 kartus, kai įprastai per metus jie keičiami apie 15 kartų.

Spūsčių mieste šiuo metu vis dar mažiau, ypač – rytinio piko metu. Išsamūs paskutinių 30 dienų duomenys pateikiami čia.

Kaip nuo balandžio 12 d. keisis viešojo transporto judėjimas?

Apsaugines veido kaukes viešajame transporte dėvėti ir toliau privaloma. Jas svarbu dėvėti taip, kad dengtų nosį ir burną. Be to, viešajame transporte sėdint ir stovint būtina laikytis ne mažesnio kaip 1 metro atstumo, dezinfekuoti rankas įlipant ir išlipant – dezinfekcinio skysčio keleiviai ras kiekviename autobuse ir troleibuse.

Nuo artimiausio pirmadienio numatomi šie pokyčiai:

Į miesto gatves grįžta laikinai nekursavę 20 ir 21 troleibusų maršrutai. Jie kursuos rytinio, vakarinio piko metu ir pagerins susisiekimą vykstantiems iš Žirmūnų ir Antakalnio.

Patogesniam judumui tarp centro ir pietinės miesto dalies sugrąžinami 88 maršruto autobusai, kurie kursuos visą dieną.

Keisis 3G, 34, 54 maršrutų autobusų ir 6 maršruto troleibusų tvarkaraščiai, jie rytinio ir vakarinio piko metu kursuos dažniau. 

1G, 2G, 12, 68 maršrutų autobusai ir 2, 7, 17 maršrutų troleibusai dažniau kursuos dienos metu, 4G maršruto autobusai – visą dieną. 

33 maršruto autobusai, kursuojantys per Kalnėnus, dažniau važiuos visą dieną.

Papildomai keleivių patogumui darbo dienomis keisis 1, 13, 18 troleibusų ir 6G, 2, 16, 40, 58, 78 autobusų maršrutų tvarkaraščiai.

Nuo balandžio 17 d. poilsio dienomis 66 maršruto autobusai užsuks į Europos parką.

„Susisiekimo paslaugos“ viešojo transporto darbą organizuoja ir pritaiko pagal naujausias keleivių srautų analizes, pasiskirstymą konkrečiuose maršrutuose. Viešojo transporto užpildymą sekti ir iš anksto planuoti keliones galima čia.

Naujausi tvarkaraščiai jau nuo balandžio 7 d. skelbiami www.judu.lt, programėlėse Trafi, m.Ticket, teirautis galima ir telefonu 8 5 210 7050. Pačiose stotelėse esančių tvarkaraščių laikinai stebėti nereikėtų. 

GALERIJA

  • Mobilumas Vilniuje: kaip atrodo pirmasis ir antrasis karantinas?
  • Mobilumas Vilniuje: kaip atrodo pirmasis ir antrasis karantinas?
„Susisiekimo paslaugų“ nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS