Mokslo metų pradžia – nelengvas išbandymas šeimos biudžetui | Diena.lt

MOKSLO METŲ PRADŽIA – NELENGVAS IŠBANDYMAS ŠEIMOS BIUDŽETUI

Mokslo metų pradžia – nelengvas išbandymas kiekvienai į mokyklą savo atžalas leidžiančiai šeimai. Sunkiai besiverčiantiems tėvams naštą bent šiek tiek palengvina parama. Šiemet sostinėje dėl jos kol kas kreipėsi mažiau tėvų nei pernai.

Tik lašas jūroje

Žinoma, turint omenyje, kiek daiktų reikia nupirkti, pavyzdžiui, dar jokių reikmenų neturinčiam ir į pirmą klasę einančiam vaikui, tokia parama gali būti tik menka didesnių išlaidų dalis.

Mokinio reikmenims įsigyti skiriamo pusantro šimto litų gali neužtekti ir pratybų komplektui. Juk nepirks tėvai pirmiausia sportinės aprangos ir avalynės, kol vaikas neturi pratybų sąsiuvinių. Vis dėlto pagalba, kad ir kokią valstybė tegali pasiūlyti, geriau nei nieko...

Vilniaus Antano Vienuolio pagrindinės mokyklos direktoriaus pavaduotojos neformaliam ugdymui Aušros Bobelienės teigimu, tėveliams mokinio reikmenims įsigyti skiriamos paramos paprastai užtenka pratyboms ir pagrindiniams rašymo reikmenims, sąsiuviniams, piešimo popieriui įsigyti. Žinoma, reikia rinktis kuo pigesnes alternatyvas.

„Pratybų kaina priklauso nuo to, su kokiais vadovėliais mokykla dirba. Pas mus lietuvių kalbai reikia trijų, matematikai dviejų, stipresniems moksleiviams perkamos papildomos užduotėlės, rašymui, teksto suvokimui... Žinote, iš tiesų išeina nemažai“, – sakė A.Bobelienė.

Direktoriaus pavaduotojos įsitikinimu, nors vengiama išpopuliarintų ir neadekvačiai brangių prekių, vis dėlto svarbu paieškoti kaip įmanoma kokybiškesnių reikmenų.

„Pavyzdžiui, rašalas ant nekokybiško popieriaus sąsiuvinių lapų persilieja ir vaikai dėl to labai išgyvena“, – apie jautrias mokinukų emocijas kalbėjo A.Bobelienė.

Kol kas kreipėsi mažiau

Moksleiviams skiriama socialinė parama yra nemokamas maitinimas ir parama mokinio reikmenims įsigyti.

Vilniaus miesto savivaldybės duomenimis, šiemet parama mokinio reikmenims įsigyti skirta 5250 vaikų, jau išmokėta 4995 vaikams. Praėjusiais metais tuo pačiu laikotarpiu parama mokinio reikmenims įsigyti buvo skirta 6724 vaikams, tai yra 1474 vaikais daugiau.

Šiais metais paramai mokinio reikmenims įsigyti planuota suma yra 1,45 mln. litų. Tokia suma buvo planuojama pagal praėjusių metų gavėjų skaičių. Kadangi šiais metais kreipiasi šiek tiek mažiau šeimų, tad ir panaudota suma, savivaldybės atstovų nuomone, bus mažesnė.

Manoma, kad šiais metais bus sulaukta prašymų dėl paramos mokinio reikmenims įsigyti apie 8 tūkst. vaikų. Prašymus pateikti Vilniaus miesto savivaldybėje reikia iki spalio 1 d.

Nemokami pietūs šiems mokslo metams kol kas skirti 5386 vaikams. Praėjusiais metais tuo pačiu laikotarpiu nemokami pietūs buvo skirti 6877 vaikams, tai yra 1491 vaikui daugiau.

Manoma, kad iš viso iki mokslo metų pabaigos bus sulaukta prašymų dėl nemokamų pietų skyrimo apie 9500 vaikų. Dėl nemokamų pietų galima kreiptis per visus mokslo metus.

Švietimo ir mokslo ministerijos teigimu, planuojama, kad 2012–2013 mokslo metais socialinę paramą mokiniams – nemokamą maitinimą ir paramą mokinio reikmenims įsigyti – šalyje gaus panašiai tiek pat moksleivių kaip ir praėjusiais metais – apie 139 tūkst.

Vertina kiekvieną atskirai

Teisę į nemokamą maitinimą ir į paramą mokinio reikmenims įsigyti turi moksleiviai, kurių šeimos bendros pajamos vienam asmeniui per mėnesį yra mažesnės nei 525 litai. Tam tikrais savivaldybės tarybos nustatytais atvejais, atsižvelgiant į kurio nors namiškio gyvenimo sąlygas, mokiniai turi teisę į nemokamą maitinimą, jeigu vidutinės pajamos vienam asmeniui yra mažesnės nei 700 litų.

Gavę paramą moksleiviai mokyklose gali papietauti už 3,38–4,68 lito (mokyklose organizuojamose dieninėse vasaros poilsio stovyklose – už 7,8–9,1 lito). Ten, kur yra galimybė (pavyzdžiui, ikimokyklinėse įstaigose, dieninėse vasaros poilsio stovyklose) už 1,56–2,6 lito papusryčiauti ar pavakarieniauti.

Mokinio reikmenims įsigyti skiriami 156 litai vienam mokiniui per kalendorinius metus. Jei mokinys yra patyręs socialinę riziką, mokinio reikmenų rinkiniai kiekvienam mokiniui sudaromi pagal jo individualius poreikius, atsižvelgiant į mokinių skaičių šeimoje ir jų jau turimus mokinio reikmenis.


Nebūtinai duoda pinigų

Parama mokinio reikmenims įsigyti gali būti skiriama pinigais arba nepinigine forma, jeigu mokinys yra patyręs socialinę riziką. Vietoj nemokamo maitinimo mokiniams negali būti išmokami pinigai.

Kad mokinys gautų nemokamą maitinimą ir paramą mokinio reikmenims įsigyti nuo mokslo metų pradžios, galima kreiptis nuo tų metų liepos 1 d.

Parama mokinio reikmenims įsigyti skiriama iki prasidedant mokslo metams arba mokslo metų pradžioje, bet ne ilgiau kaip iki spalio 20 d. Ketinant kreiptis dėl paramos, patartina pasiteirauti savivaldybėje, kokia nustatyta paskutinė data.

Mokiniams nemokamas maitinimas skiriamas nuo mokslo metų pradžios iki mokslo metų pabaigos; pateikus prašymą mokslo metais – nuo informacijos apie priimtą sprendimą gavimo mokykloje kitos dienos iki mokslo metų pabaigos.

Su užpildytu prašymu dėl socialinės paramos mokiniams galima kreiptis į deklaruotos gyvenamosios vietos savivaldybės administraciją, o jeigu gyvenamoji vieta nedeklaruota, – į savivaldybės, kurioje gyvenama, administraciją. Prašymą dėl mokinio nemokamo maitinimo pareiškėjas gali pateikti ir mokyklos administracijai.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

XXI a. baudžiava Lietuvoje

22 metus Lietuvą skurdino, partinių gaujų suformuotos, penkiolika vyriausybių. Štai kokioje padėtyje dabar yra Lietuvos žmonės. Kai ... Anglijoje nekvalifikuotas darbininkas, užsidirbęs minimalų valandinį atlygį, gali nusipirkti šešis produktus: - pieno 1 litrą; - miltų 1 kilogramą; - cukraus 1 kilogramą; - 6 kiaušinius; - aliejaus 1 litrą; - dyzelino 1 litrą. Tai ... Lietuvoje nekvalifikuotas darbininkas, užsidirbęs minimalų valandinį atlygį, nepajėgus nupirkti dyzelino 1 litro, aliejaus 1 litro (nes brangesnis už dyzeliną su akcizais) ir iš likusių keturių aukščiau išvardintų produktų gali nusipirkti tik vieną kurį nors, nes kitiems įsigyti pinigų jau nepakanka. Tokiom nežmoniškom sąlygom Lietuvoje yra priversti gyventi mūsų vaikai (nekvalifikuoti darbininkai) mūsų tėvai pensininkai ir mes (mažiausias pajamas užsidirbantys). Kad gyventi oriai Lietuvoje ... Rudenį, rinkimuose į seimą reikia atsikratyti visų partinių gaujų, kurios sukūrė Lietuvą netinkamą žmogui gyventi. (2012 kovas)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS