Naujas psichiatrinės ligoninės korpusas Vilniui kainuos 4,5 mln. eurų | Diena.lt

NAUJAS PSICHIATRINĖS LIGONINĖS KORPUSAS VILNIUI KAINUOS 4,5 MLN. EURŲ

Vilniaus savivaldybė ketina statyti naują Psichikos sveikatos centro korpusą, jis kainuos apie 4,5 mln. eurų.

Savivaldybės Socialinių reikalų ir sveikatos departamento direktorius Jonas Bartlingas sako, kad Vasaros gatvėje iki šiol buvo atnaujinti penki korpusai, tačiau dalis pastatų pripažinti kultūros paveldu, todėl jų neįmanoma pritaikyti ligoninės reikmėms. Tam reikia naujo pastato.

Anot jo, rekonstrukcijos leido pagerinti darbuotojų ir pacientų sąlygas, leido teikti naujas paslaugas. Čia per kelerius metus buvo įsteigti: Valgymo sutrikimų tarnyba, Psichosocialinės reabilitacijos ir Krizių intervencijos skyrius, Psichoterapijos skyrius, Psichoterapijos dienos stacionaras, Savižudybių prevencijos skyrius, taip pat Paciento patikėtinio ir Pacientų taryba.

„Rekonstravus ir renovavus pastatus sumažėjo pastatų išlaikymo išlaidos. Tačiau ligoninė ir toliau dalį sveikatos priežiūros paslaugų (gerontopsichiatrija, ūmi psichiatrija, psichosocialinė reabilitacija) dar teikia nerenovuotuose pastatuose, kurie buvo statyti praėjusio amžiaus pradžioje kaip užmiesčio vilos ir perduoti ligoninės reikmėms 1927 metais“, – dėstė J. Bartlingas.

Įgyvendinus projektą bus pastatytas naujas ligoninės korpusas, atitinkantis higienos normų reikalavimus bei atitinkantis ligoninės poreikius.

Anot jo, pastatai įtraukti į Kultūros paveldo sąrašus, todėl jų rekonstruoti ar renovuoti pritaikant Ligoninės poreikiams, negalima. Būtent čia veikiantys skyriai ir bus perkelti į naująjį pastatą.

Senieji pastatai XX amžiaus pradžioje statyti kaip užmiesčio vilos. Savivaldybės atstovas sako, kad pacientų gydymo sąlygos čia neatitinka higienos normų reikalavimų, kitų ligoninėms taikomų reikalavimų ir „netgi elementarių žmogiško orumo normų“.

„Daugelyje palatų gydoma po šešis – dešimt pacientų, skyriuose nėra užimtumo kambarių, kabinetų psichologų konsultacijoms. Įgyvendinus projektą bus pastatytas naujas ligoninės korpusas, atitinkantis higienos normų reikalavimus bei atitinkantis ligoninės poreikius“, – sakė savivaldybės atstovas.

Naujam pastatui savivaldybė pasiryžusi skirti 2,5 mln. eurų, dar apie 1 mln. eurų bus skirta iš ligoninės biudžeto, likusias lėšas tikimasi gauti iš Valstybės investicijų programos ar Europos Sąjungos fondų.

Pasak J. Bartlingo, atsiradus naujam ligoninės korpusui šioje vietoje atsirastų „moderniausia Lietuvoje ir posovietinėje erdvėje psichiatrijos ligoninė, turinti plačiausią paslaugų spektrą ir orias sąlygas pacientams“. Ligoninėje ketinama įkurti mokymo bazę Lietuvos ir Rytų Europos specialistams.

Savivaldybės pastatus, kurie bus atlaisvinti pastačius naują korpusą, bus galima pritaikyti kitiems savivaldybės poreikiams.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS