Naujiems S. Nėries ir L. Giros gatvių pavadinimams sostinėje – 1,8 tūkst. siūlymų | Diena.lt

NAUJIEMS S. NĖRIES IR L. GIROS GATVIŲ PAVADINIMAMS SOSTINĖJE – 1,8 TŪKST. SIŪLYMŲ

Per mėnesį sostinės savivaldybė sulaukė beveik 1,8 tūkst. siūlymų naujiems Salomėjos Nėries ir Liudo Giros gatvių pavadinimams, gyventojai ir savivaldybės komisija iš jų išsirinks po tris variantus.

„Per visą siūlymams teikti skirtą laiką sulaukta beveik 1,8 tūkst. pasiūlymų, kaip galėtų būti keičiami S. Nėries ir L. Giros gatvių pavadinimai“, – BNS informavo Vilniaus miesto savivaldybė.

Siūlyti pavadinimus vilniečiai galėjo iki gegužės 17-osios.

Dabar savivaldybės Istorinės atminties komisija kartu su Fabijoniškių bendruomene vertins siūlymus ir atrinks po tris geriausius kiekvienai gatvei.

Anot savivaldybės, šis etapas truks mažiausiai pora savaičių.

„Po to bus skelbiamas viešas balsavimas dėl tinkamiausių pavadinimų išrinkimo, o pavadinimus nugalėtojus dar turės patvirtinti Vilniaus savivaldybės taryba“, – teigiama savivaldybės komentare.

Pašalinti iš viešų užrašų L. Giros ir S. Nėries pavardes įpareigojo Desovietizacijos komisija, vertinanti nuo sovietmečio likusius viešuosius užrašus ir simbolius. Gatvių pervadinimui keitimui pritarė Vilniaus miesto istorinės atminties komisija.

L. Gira bei S. Nėris buvo rašytojai, kūrę ir sovietų valdžią šlovinančią poeziją bei prozą. 1940 metais kaip Liaudies Seimo delegatai kartu su kitais atstovais vyko į Maskvą su prašymu priimti Lietuvą į Sovietų Sąjungą.

Vis dėlto dalis literatūrologų ir kitų mokslininkų, gindami S. Nėries įamžinimą, pabrėžia jos kūrybos reikšmę lietuvių literatūrai bei kolektyvinei atminčiai, jos vėlesnę atgailą dėl bendradarbiavimo su sovietų valdžia.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Senukas

Poete liks visada zmoniu širdyse

Anonimas

SIŪLAU ADAMKAUS IR LANSBERGIO. ABU MORALINIAI LAVONAI...

reikia

neutralaus pavadinimo, kad tiktų įvairioms valdžioms ir santvarkoms. Siūlyčiau #1 ir #2
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS