Naujininkai sukilo prieš nakvynės namus | Diena.lt

NAUJININKAI SUKILO PRIEŠ NAKVYNĖS NAMUS

Sostinės savivaldybė jau penktus metus rengiasi rekonstruoti Vilniaus nakvynės namų filialą Naujojoje Vilnioje. Valdininkai ilgai ieškojo, kur laikinai perkelti jo gyventojus, ir pasirinko Naujininkuose stūksančius pastatus grotuotais langais – buvusį vaikų socializacijos centrą.

Tik pamiršo tą pasirinkimą suderinti su gyventojais, o šie stojo piestu – daugiau asocialių asmenų į rajoną neįsileis.

Veikė paslapčiomis

Žinia apie tai, kad likviduotame vaikų socializacijos centre A.Jaroševičiaus g. bus nakvynės namai, trenkė lyg perkūnas iš giedro dangaus. Gretimos Gudų gatvės gyventojai, pamatę už tvoros triūsiančius darbininkus, iš jų ir sužinojo, kokius kaimynus savivaldybė atkraustys jau netrukus.

Sostinės valdžia tik paskutinę rugpjūčio savaitę savivaldybės interneto tinklalapyje išplatino pranešimą, kad Vilniaus miesto nakvynės namų filialas A.Kojelavičiaus g. Naujojoje Vilnioje pirmą kartą per 20 metų sulaukė rekonstrukcijos. Didžiąją dalį beveik 2 mln. eurų projekto vertės finansuoja ES regioninis fondas, pati savivaldybė skyrė per 295 tūkst. eurų.

Pranešime cituojama ilgametė šios socialinės įstaigos vedėja tikino, kad visuomenėje įsišakniję stereotipai ir požiūris į nakvynės namų gyventojus kaip asocialius asmenis, pamažu keičiasi į gerą. Esą ten prieglaudą randą ir buvę lakūnai, aktoriai, gydytojai, kariškiai, muzikantai, mokytojai ir net visuomenei gerai žinomi asmenys. Be to, savivaldybė akcentavo, kad nepageidaujami kaimynai Naujininkų rajone ilgai neužsibus – tik iki 2021 m., kol bus baigta nakvynės namų Naujojoje Vilnioje rekonstrukcija.

Taikstytis neketina

Tai neįtikino Naujininkų gyventojų, ypač tų, kurie įsikūrę artimiausiose gatvėse ir bus priversti kasdien susitikti su nakvynės namų klientais.

"Galima labai daug prikalbėti gražių žodžių, kaip žmonės bando atsitiesti ir jiems reikia pagalbos, supratimo, bet mes tokių matome kiekvieną dieną stoties prieigose. Kodėl reikia stumti į riziką normalias šeimas ir jų vaikus dėl asocialių žmonių, nors galbūt dalelė jų kažkada ir sugrįš į doros kelią?" – nesuvokia Gudų gatvės gyventoja Sandra, kurios buto langai – tiesiai prieš būsimų nakvynės namų tvorą. – Manau, Vilniuje galima buvo rasti tam tinkamesnę vietą, juk savivaldybė turi daugybę nenaudojamų pastatų."

Pasak jaunos moters, dar tuomet, kai pastatuose priešais jos būstą buvo įkurdinti vaikų globos namai, ne kartą pasitaikė atvejų, kai globotiniai veržėsi "į laisvę" per tvoras, suskaičiuoti vagišių bandymus įsibrauti į butus namo gyventojams jau nebeužtekdavo pirštų.

"O dabar bus tikra tragedija, mes visi susiėmę už galvų – ką daryti, kaip reikės išleisti vaikus į mokyklą, darželį? Ar jūs norėtumėte gyventi šalia benamių alkoholikų ir narkomanų? Jau aplink stotį jų pilna, o kai ateis žiema, čia juos veš iš viso Vilniaus. Juk narkomanas, kai negauna dozės, gali padaryti bet ką", – nuogąstavo pašnekovė.

Pasak Sandros, kaimynai nusiteikę rimtai kovoti prieš savivaldybės planus ir neįsileisti nakvynės namų. Per 250 gyventojų, kurie naudojasi socialiniais tinklais, susibūrė į "Facebook" grupę "NE nakvynės namams Naujininkuose". Susibėgę pasitarti "gyvai", žmonės nusprendė raštu kreiptis į Vilniaus merą Remigijų Šimašių ir į kiekvieną miesto tarybos narį. Kreipimąsi, kuriame prašoma ieškoti vietos benamiams toliau nuo tankiai gyvenamų rajonų, per keletą dienų pasirašė daugiau nei 600 bendruomenės narių.

Kodėl reikia stumti į riziką normalias šeimas ir jų vaikus dėl asocialių žmonių, nors galbūt dalelė jų kažkada ir sugrįš į doros kelią?

"Mūsų name pasirašė visi", – sakė ji. – Savivaldybė šiuo sprendimu pati sau prieštarauja, nes viešai kalba, kad nori taisyti Naujininkų įvaizdį, o tokiais projektais dar labiau žlugdo. Mes abejojame, ar apskritai savivaldybė turi teisę be gyventojų pritarimo atkraustyti tokią įstaigą. Būna, žmonės prieštarauja net kai kaimynystėje įkurdinamos šeimynos, globojančios apie 10 vaikų, o čia yra asocialių žmonių namai, ir juos mums įbruka paslapčiomis. Tikrai su tuo nesitaikstysime – jeigu nepavyks išspręsti problemos savivaldybėje, pasieksime ir teismą."

Žlugdo visą rajoną

Naujininkų bendruomenės valdybos pirmininkas Artūras Melianas vylėsi, kad bylinėtis su savivaldybe neprireiks, pavyks rasti kokį nors tinkamą sprendimą diskusijose.

"Visi suprantame, kad nakvynės namai yra probleminė įstaiga, o su gyventojais dėl jos perkėlimo tartasi nebuvo. Net seniūnija apie tai sužinojo tik rugpjūtį, todėl visiškai natūralu, kad kilo žmonių pasipriešinimas, – "Vilniaus dienai" sakė A.Melianas. – Norime apginti bendruomenės interesą, o politikai atstovauja žmonėms ir, manau, privalo įsiklausyti į logiškus argumentus. Galbūt daugelis jų net nežinojo apie savivaldybės administracijos tyliai daromus veiksmus, tad siekiame, kad būtų išgirsta gyventojų nuomonė ir priimti nauji sprendimai."

Bendruomenės kreipimesi akcentuojama, kad nakvynės namų įkurdinimas nušluos visas ligšiolines gyventojų pastangas gerinti Naujininkų aplinką ir net skambius pačios miesto valdžios pažadus keisti šio rajono įvaizdį.

"Suprantame tokių įstaigų poreikį, bet stebina noras koncentruoti jas Naujininkuose, "miegamajame" rajone. Už kelių žingsnių – daugiabučiai namai, vaikų ikimokyklinio ugdymo įstaiga "Gervelė", užsienio lietuvių mokykla-bendrabutis "Lietuvių namai". Beje, šalia jau daugelį metų veikia kelios alkoholio parduotuvės, taigi norint "pasistiprinti" toli klaidžioti neteks. Tokie planai visiškai prieštarauja garsiai išreklamuotiems stoties prieigų pertvarkos projektams. Pažadai, kad nakvynės namai perkeliami laikinai, neįtikina.Turime žinių, kad norima čia juos palikti visam laikui.

Prašome mero ir Vilniaus politikų spręsti dėl tinkamesnės nakvynės namų vietos toliau nuo gyvenamųjų namų – Vilniuje tikrai nemažai tinkamų tam pastatų. O dabartinė vieta tikrai sudomintų nekilnojamojo turto vystytojus, kurie gal ir už šį sklypą įsipareigotų pastatyti šiuolaikišką socialinę įstaigą", – rašo bendruomenė.

Į "Vilniaus dienos" klausimus, kodėl neinformuota bendruomenė, savivaldybės atstovai neatsakė. Pasuko kalbą apie tai, kokie bus nuostabūs renovuoti nakvynės namai A.Kojelavičiaus gatvėje.

Plotai neskaičiuojami?

Nakvynės namų atsiradimas tarp daugiabučių namų pagal įstatymą privalėtų būti derinamas su visuomene, jeigu tai būtų naujai statomas objektas. Dėl perkėlimo į jau esamus pastatus derinimo bendruomenės atstovai dar aiškinasi su teisininkais. Bet savivaldybė turėjo gražaus laiko, jei tik būtų buvę noro, informuoti Naujininkų gyventojus apie būsimą kaimynystę dar vasaros pradžioje.

Mat gegužės 16 d. valstybės įmonė Turto bankas perdavė Vilniaus miesto savivaldybės administracijai pagal valstybės turto panaudos sutartį nekilnojamąjį turtą A.Jaroševičiaus g. 10B – globos namus, mokyklą, kontrolės postą ir inžinerinius statinius. Iki tol minėti pastatai su 75 arų žemės sklypu buvo įtraukti į Turto banko planuojamų parduoti objektų sąrašą.

Akivaizdu, kad savivaldybės perimti plotai smarkiai viršija nakvynės namų poreikius. Mat pernai buvo skelbtas viešas patalpų, į kurias būtų galima laikinai nakvynės namų A.Kojelavičiaus g. 50 rekonstrukcijos metu perkelti paslaugų gavėjus, nuomos konkursas. Tuomet ieškota apie 500 kv. metrų ploto patalpų. O Naujininkuose vien globos namų pastato plotas – daugiau kaip 2,2 tūkst. kv. m, mokykla dar didesnė – 3,3 tūkst. kv. m. Visus šiuos plotus miestas turės išlaikyti, nors naudojama bus tik dalis jų.

Norėtų tartis

Kas lėmė tokį patalpų pasirinkimą, kodėl apie būsimą kaimynystę nebuvo informuota bendruomenė, "Vilniaus diena" pasiteiravo Vilniaus miesto savivaldybės tarybos Socialinių reikalų komiteto pirmininkės Rasos Baškienės. Ji tvirtino, kad komitete nakvynės namų perkėlimo klausimas nebuvo nagrinėtas ir spėjo, kad tai greičiausiai sprendė ankstesnės kadencijos miesto taryba.

"Man gėda, bet aš pirmą sykį apie šią problemą girdžiu. Manau, mūsų komitetas tikrai turėjo tai žinoti, bet iš administracijos jokios informacijos negavome, – pripažino R.Baškienė. – Kaip galiu komentuoti – blogai, kad su žmonėmis nesikalbama, bendruomenė neinformuojama, o tiesiog pastatoma prieš faktą – valdininkai nusprendžia ir tiek. Dažnai pagal įstatymą  pakanka tų administracinių sprendimų, bet būna ir rezonansinių atvejų, kaip šis."

Miesto politikė svarstė, jog Naujininkų atveju situacija gali būti panaši kaip Žiežmariuose, kur gyventojai prieštaravo, kad šalia įsikurtų 10 žmonių, turinčių psichikos negalią. Paskui paaiškėjo, kad ir tas priešiškumas ne toks jau didelis, ir tinkamesnis sklypas neįgaliųjų savarankiško gyvenimo namams buvo pasiūlytas, tik savivaldybės ir globos namų administracijos laiku ir tinkamai neinformavo bendruomenės.

"Kadangi neturėjau informacijos apie Naujininkuose bręstantį konfliktą, šiandien sunku pasakyti, kokios galimybės laikinai įkurti tuos nakvynės namus kitoje vietoje. Bet kitur greičiausiai taip pat bus žmonių, kuriems tai nepatiks. Nakvynės namų gyventojai irgi žmonės, ir kartais gyvenimo labai nuskriausti, negalime jų tiesiog kažkur išvežti, – teigė R.Baškienė. – Manau, kad pirmiausia turime kalbėtis su bendruomene, aiškintis aplinkybes. Tik kalbėjimo, diskusijų metu galime rasti priimtiną sprendimą."

Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktorius Povilas Poderskis, V. Skaraičio / Fotobanko nuotr.

 Komentaras su komentarais

"Neapsimetinėkite, kad rūpi"

Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktorius Povilas Poderskis į Naujininkų gyventojų nuogąstavimus dėl nakvynės namų perkėlimo sureagavo socialiniame tinkle "Facebook". Pasak jo, vieta laikinam benamių perkėlimui buvo pasirinkta tokia, kad būtų gana lengvai pasiekiama. P.Poderskis teigė esąs labai dėkingas Turto bankui, kad pavyko sutarti dėl pastatų Naujininkuose.

"Suprantu, kad bendruomenei tai nėra lengvai priimama žinia. Ir apskritai panašu, kad bendruomenės pas mus nenori šalia savęs nei benamių, nei socialiai remtinų, nei romų, nei našlaičių vaikų, nei neįgaliųjų, nieko – visi turi būti kažkur kitur, tik ne prie mūsų. Na, bet visuomenėje, deja, gyvename visi kartu ir turime pasistengti sugyventi", – rašė vienas sostinės vadovų.

Šis jo paraginimas sulaukė nedviprasmiškos reakcijos – komentaruose pasipylė siūlymų perkelti nakvynės namus į Gedimino prospektą, nedaryti geto nei Naujininkuose, nei Naujojoje Vilnioje, kur gyventojai dar 2016 m. surinko 1 070 parašų prieš nakvynės namų išplėtimą ir ragino išskaidyti šias paslaugas po visą miestą. Jeigu žmogus tikrai kabinasi į gyvenimą, dirba, jam reikia ne lovos nakvynės namuose tarp girtuoklių ir narkomanų, o socialinio būsto.

Kai kas stebėjosi, kad P.Poderskiui vieta atrodo lengvai pasiekiama. Lengva privažiuoti automobiliu, o pėsčiomis – įkalnė iš visų pusių, įdomu, kaip į ją vežimėliais riedės neįgalieji nakvynės namų gyventojai.

Viena komentatorė tiesiai šviesiai rėžė, kad savivaldybės veikėjai, sukurpę benamių perkėlimo planą, to pastato greičiausiai nė nematė. Sovietmečiu ten buvo nepilnamečių mergaičių kolonija, ir jokie vėlesni kosmetiniai remontai neišmušė įspūdžio, kad ši vieta – nusikaltėliams arba žmonėms, kurie niekam nerūpi.

"Tiesiog juos "reikėjo kažkur padėti". Ne į saugesnę, šviesesnę, žmogaus orumui palankesnę aplinką, bet į apleistą koloniją. Tai ar bendruomenės "pas mus nenori šalia savęs nei benamių, nei socialiai remtinų, nei romų, nei našlaičių vaikų, nei neįgaliųjų", ar bendra valstybės ir savivaldybių politika tokia, kad juos reikia mėtyti ir vėtyti ten, kur netrikdytų vaizdo fotografuojant kavos puodelį bundančio euroremontinio rajono fone?" – šis klausimas lengvų atsakymų neturi.

GALERIJA

  • Naujininkai sukilo prieš nakvynės namus
Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Lietuvio svajonės Lietuva

Lietuvio gyvenamame areale neturi būti skurdo ir prabangos, neturtingų ir turtingų, valdininkų ir politikų....visi aplinkui turi būti biedni bet teisingi...

Vilnietis

Kaip žinia - Naujininkų rinkėjai buvo aktyviausi perrenkant Vilniaus merą antrai kadencijai. Tai čia jiems dovana ir didelis dėkui. Smaginkitės!

kas naikina LIETUVĄ?

kodėl juos būtina mieste apgyvendint? Ką jie čia turi veikti? Yra juk užmiesčiuos laisvų didelių niekieno pastatų. Vietoj skiriamų socialinių išmokų skirti įrankių, žemės plotą daržams, gyvuliams augint. TIK darbas žmogų žmogumi padaro. TIK taip sugrąžinsit juos į gyvenimą ir jiems gyvenimus.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS