Naujos 45 mln. eurų vertės komplekso perspektyvos išaiškės tarptautiniame konkurse | Diena.lt

NAUJOS 45 MLN. EURŲ VERTĖS KOMPLEKSO PERSPEKTYVOS IŠAIŠKĖS TARPTAUTINIAME KONKURSE

  • 0

Buvusios Šv. Jokūbo ligoninės komplekso Vilniuje vystytojai nutarė paskelbti atvirą tarptautinį architektūrinį konkursą, siekdami plačiau atverti būsimo komplekso erdves visuomenės naudojimui ir atsižvelgti į ekspertų klausimus bei viešas diskusijas dėl architektūrinės išraiškos.

Vilniaus regioninė architektūros taryba yra pateikusi išvadą, kad komplekso urbanistinis sprendinys yra tinkamas, tačiau abejonių kelia architektūros kokybė.

Pasak projektą vystančios bendrovės „Orkela“ vadovo Mariaus Žemaičio, sprendimas skelbti atvirą tarptautinį architektūrinį konkursą atspindi vystytojų siekius ieškoti visoms pusėms priimtino sprendimo, įgyvendinant Vilniaus darnios plėtros viziją.

„Viena iš būsimo architektūrinio konkurso naujovių yra užduotis surasti sprendimus, kaip geriau atverti komplekso viešąsias erdves visuomenės naudojimui ir kultūriniam gyvenimui“, – pranešime žiniasklaidai sako M. Žemaitis.

Projekto, į kurį ketinama investuoti 45 mln. eurų, detales vystytojai su atsakingomis institucijomis derina jau ilgiau nei dvejus metus.

Viena iš būsimo architektūrinio konkurso naujovių yra užduotis surasti sprendimus, kaip geriau atverti komplekso viešąsias erdves visuomenės naudojimui ir kultūriniam gyvenimui.

Sklypą su galiojančiu detaliuoju planu vystytojai už 9 mln. eurų iš SEB banko antrinės bendrovės „Litectus“ įsigijo 2016 metais.

Šių metų balandį baigus projektavimo ir derinimo procesus, gauta ekspertizės išvada, kad projektas atitinka teisės aktus.

Tačiau birželį Kultūros paveldo departamentas inicijavo naujų vertingųjų komplekso savybių nustatymo procedūrą ir atšaukė savo specialistų išduotus suderinimus.

Vystytojai šį sprendimą apskundė teismui ir pateikė pakoreguotą projektą Vilniaus regioninei architektūros tarybai bei jį pristatė visuomenei.

Tarybos išvadoje teigiama, kad pakoreguotas projekto urbanistinis sprendinys yra tinkamas ir juo atsižvelgta į anksčiau išsakytas pastabas bei rekomendacijas, tačiau pakoreguoto pasiūlymo naujųjų pastatų architektūros kokybė vis dar kelia abejonių santykio su urbanistine aplinka, estetikos ir fasadų meninės raiškos aspektais.

Pasak M. Žemaičio, vystytojai tikisi, kad atviro tarptautinio architektūrinio konkurso rezultatai atsakys į visus architektams, paveldosaugininkams ir visuomenei iškilusius klausimus bei atvers naujas perspektyvas vilniečių kultūriniam gyvenimui.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS