Neįgalieji su skundais kreipėsi į kontrolierę: kodėl rakinami tualetai? | Diena.lt

NEĮGALIEJI SU SKUNDAIS KREIPĖSI Į KONTROLIERĘ: KODĖL RAKINAMI TUALETAI?

  • 2

Tualetų, skirtų žmonėms su negalia, rakinimas yra diskriminacija, sako lygių galimybių kontrolierė Birutė Sabatauskaitė.

Kaip trečiadienį pranešė Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba, tyrimas pradėtas po to, kai pavasarį kreipėsi du pareiškėjai su negalia, neturėję galimybės pasinaudoti jiems skirtais tualetais.

Institucija pranešė nustačiusi, kad prekybos centre „Outlet Park“ ir Vilniaus autobusų stotyje buvo užrakinti neįgaliesiems skirti tualetai. Kontrolierės vertinimu, patekimo į asmenims su negalia skirtus tualetus apsunkinimo praktika yra diskriminacinė ir žeminanti žmonių garbę bei orumą.

Vienas iš pareiškėjų, turintis šlapimo ir išmatų laikymo sutrikimų, anot tarnybos, informavo sostinėje lankęsis prekybos centre „Outlet Park“. Prireikus pasinaudoti tualetu šis buvo užrakintas. Šalia buvo įtaisyta telefonspynė su vaizdo kamera ir mygtuku, skirtu pranešti, kad reikia atrakinti duris.

Kontrolierės vertinimu, patekimo į asmenims su negalia skirtus tualetus apsunkinimo praktika yra diskriminacinė ir žeminanti žmonių garbę bei orumą.

Sistema neveikė, tad pareiškėjui teko eiti prie informacijos stalo – ten buvusi darbuotoja neturėjo rakto, o pareiškėjas, kuriam dėl sveikatos būklės tualetu reikėjo pasinaudoti skubiai, turėjo laukti pusę valandos, kol jo buvo ieškoma.

Anot tarnybos, centrą valdanti bendrovė apgailestavo dėl susiklosčiusios situacijos. Pasak jos atstovo, tai – nesusipratimas, techninis gedimas buvo greitai pašalintas.

Kitas pareiškėjas tualetu negalėjo pasinaudoti Vilniaus autobusų stotyje. Žmonėms su negalia skirtas tualetas buvo užrakintas, administratorė, paprašiusi pateikti negalią įrodantį dokumentą, atsisakė atrakinti duris.

Kaip nurodoma pareiškėjui raštu pateiktame atsakyme, į asmenims su negalia skirtą tualetą įleidžiami žmonės, kurių darbingumo lygis yra 15 proc. arba mažesnis. Skundą pateikusio asmens darbingumo lygis – 40 proc.

Paslaugas teikianti bendrovė neigė taikanti 15 proc. ribą. Anot jos, situacija buvo nemalonus darbuotojos ir kliento nesusikalbėjimas – į tualetą įleidžiami visi neįgaliojo pažymėjimą parodę asmenys.

Bendrovių atstovai teigė nesudarantys kliūčių žmonėms su negalia naudotis tualetais, abu atvejai, jų vertinimu, buvo netyčinės klaidos. Durų rakinimo praktika grindžiama siekiu išlaikyti tinkamą švaros lygį. Jų teigimu, kitaip į žmonėms su negalia skirtus tualetus gali patekti ir asmenys be negalios.

Lygių galimybių kontrolierė atkreipia dėmesį, kad tualetų tvarkos palaikymas yra svarbus, tačiau pasirinkta praktika yra neproporcinga ir pažeidžianti žmonių su negalia lygiateisiškumą.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

o

kaip nerakinsi jei prileido muziku is derevnios kurie nuo pergero/ maisto apsitriedzia o valyt ner kam nieks nerizikuos uzkrato kuri ir taip pila ant galvu dargi is dangaus juk tai biokaras o /avinai/ to nesupranta nes priedo dar apglusinti sorospisoriu su pso krimpriedeliais parazitiskai ciniskai '''o

...

nu tai ten ukrainiečiai jais naudojasi,vagia tualetinį popierių tai todėl ir rakina

SUSIJUSIOS NAUJIENOS