Netradicinė biblioteka „ant ratų“ atveš skaitymo džiaugsmą gyvenantiems toliau nuo Vilniaus centro | Diena.lt

NETRADICINĖ BIBLIOTEKA „ANT RATŲ“ ATVEŠ SKAITYMO DŽIAUGSMĄ GYVENANTIEMS TOLIAU NUO VILNIAUS CENTRO

  • 1

Jau artimiausiu metu sostinėje pradės kursuoti netradicinis autobusas.

Biblioteka „ant ratų“ toliau nuo viešosios bibliotekos padalinių įsikūrusiems vilniečiams siūlys ne tik leidinių skolinimo paslaugas, bet ir kultūrinę, edukacinę veiklą. Susipažinti su unikalia keliaujančia biblioteka galima Vilniaus knygų mugėje.

„Biblioteka jau seniai nebėra tik ta vieta, kur galima pasiskolinti knygų – bibliotekose vyksta diskusijos, susitikimai, rengiamos parodos, filmų peržiūros, edukacijos, veikia įvairūs klubai. Bibliobusu atvykdami į toliau nuo bibliotekų įsikūrusias bendruomenes, norime supažindinti vilniečius su šiuolaikinių bibliotekų veikla ir paskatinti aktyviai naudotis teikiamomis paslaugomis“, – sako Vilniaus miesto vicemerė Simona Bieliūnė.

Mobilioji biblioteka padidins viešosios bibliotekos paslaugų prieinamumą Vilniaus miesto gyventojams, įsikūrusiems toliau nuo bibliotekos padalinių, pavyzdžiui, Pavilnyje, Verkiuose ar Salininkuose. Planuojama, kad bibliobusas į numatytas vietas vyks vieną ar kelias dienas per savaitę.

„Bibliobusas – išskirtinė dovana visų amžiaus grupių vilniečiams. Norėjome sukurti jaukią erdvę bendruomenių susibūrimams, kur kiekvienas jaustųsi laukiamas. Tikimės, kad bibliobusas taps neatsiejama vilniečių laisvalaikio dalimi“, – sako Vilniaus miesto savivaldybės centrinės bibliotekos direktorė Rima Gražienė.

Bibliobuso fondą sudarys apie 900 grožinės ir negrožinės literatūros knygų lietuvių ir užsienio kalbomis, galvosūkių ir žaidimų skirtų vaikams ir suaugusiems. Visi lankytojai turės galimybę užsiregistruoti ir tapti bibliobuso skaitytojais bei naudotis el. katalogu. Bibliobuse veiks nemokamas bevielis internetas, bus teikiamos dokumentų spausdinimo, kopijavo paslaugos.

Funkcionaliai suplanuotoje bibliobuso erdvėje – ir keltuvas

Bibliobuso erdvėje įkurtos 2 kompiuterizuotos darbo vietos, 3 sėdimos vietos skaitymui arba darbui su nuosavu kompiuteriu bei 5 laisvai pasirenkamos vietos ant pufų. Renginių metu mobiliosios bibliotekos viduje bus galima naudoti interaktyvų ekraną, užtemdyti langus kino peržiūroms ir jaukiai susėsti ant pagalvėlių.

Mobilioji biblioteka vienu metu talpina iki 10 lankytojų. Turintiems judėjimo sunkumų patekimą į bibliobuso vidų palengvins įrengtas keltuvas.

Anot projektuotojos Aurelijos Slapikaitės-Jurkonės, „kuriant bibliobuso projektą susidūrėme su nelengvu iššūkiu, kaip sutalpinti visas reikalingas erdves, knygų lentynas šioje nedidelėje patalpoje.“

„Projektuojant bibliobusą norėjome sukurti jaukią, tarsi namų aplinką, todėl apdailai panaudota nemažai medžio, kad savo buvimu ir šiltu atspalviu jis visus ne tik sušildytų, bet ir gamintų vitaminą C“, – dalinasi bibliobuso projektuotoja A. Slapikaitė-Jurkonė.

Bibliobusas „atveš“ edukacines ir kultūrines veiklas

Šiltojo sezono metu lankytojai galės ne tik užeiti į bibliobuso vidų, bet ir mėgautis poilsiu šalia jo. Bibliobuso fasade sumontuotas nuleidžiamas ekranas, numatytas kokybiškas garsas renginiams. Šalia bus įrengti patogūs gultai ir skėčiai.

Šiuolaikiška mobili biblioteka Vilniaus apylinkių bendruomenėms siūlys ne tik knygas. Čia planuojama rengti edukacines, kultūrines veiklas įvairioms amžiaus grupėms, burti gyventojus jaukiems pasibuvimams kartu. Atsižvelgiant į bendruomenių poreikius, bibliobuse numatomos filmų peržiūros, knygų klubai, skaitmeninio raštingumo, robotikos užsiėmimai ir įvairios kitos veiklos.

Susipažinti su bibliobusu galima Vilniaus knygų mugėje iki vasario 24 d. prie įėjimo į 5 salę, tuoj po to mobilioji biblioteka pradės keliauti po sostinės rajonus. Daugiau informacijos rasite www.bibliobusas.lt.

GALERIJA

  • Netradicinė biblioteka „ant ratų“ atveš skaitymo džiaugsmą gyvenantiems toliau nuo Vilniaus centro
  • Netradicinė biblioteka „ant ratų“ atveš skaitymo džiaugsmą gyvenantiems toliau nuo Vilniaus centro
  • Netradicinė biblioteka „ant ratų“ atveš skaitymo džiaugsmą gyvenantiems toliau nuo Vilniaus centro
S. Lukoševičiaus nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Laima

Girdėjau ,kad važinės ir į Antavilių gatvę...labai laukiu ,bet niekur nerandu grafiko...kokiomis dienomis ir valandomis mus aplankys biblioteka ant ratų...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS