Papiktino reklama, kviečianti švęsti komunistinės Kinijos įkūrimą – tai provokacija | Diena.lt

PAPIKTINO REKLAMA, KVIEČIANTI ŠVĘSTI KOMUNISTINĖS KINIJOS ĮKŪRIMĄ – TAI PROVOKACIJA

Vilniaus savivaldybė žada pirmadienį pašalinti reklamas, kuriomis kviečiama švęsti komunistinės Kinijos Liaudies Respublikos įkūrimo 70-ąsias metines.

Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Adomas Bužinskas BNS sakė, kad reklamos nebuvo tinkamai suderintos.

Anot jo, kelias reklamas, kviečiančias į šventinį fejerverką spalio 1-ąją prie Baltojo tilto, iškabino savivaldybės įmonė „Vilniaus viešasis transportas“.

„Reklamas per šiandien nukabinsime, nes jos nebuvo suderintos su savivaldybės Užsienio reikalų ir Viešųjų reikalų skyriais“, – teigė A. Bužinskas.

Jo teigimu, savivaldybės administracija nėra sulaukusi kreipimosi dėl paties renginio. Jei prašymas bus, jis bus svarstomas „kaip ir kiekvienas kitas atvejis“, teigė A. Bužinskas.

„Jei leidimas nebus gautas, o pamatysime pasiruošimo procesus fejerverkų sprogdinimui, scenų statymui ir panašiai, savivaldybės Viešosios tvarkos skyrius kartu su Lietuvos policija užtikrins, kad viešosios tvarkos būtų laikomasi ir įstatymai nebūtų pažeisti“, – kalbėjo administracijos atstovas.

Mane tai šokiravo, dėl to, kad iš esmės mes švenčiame komunistinės valstybės, kurios totalitarinis režimas atnešė labai daug aukų, susikūrimą. Ir švenčiame fejerverkais. Man nedaug trūksta, kad švęstumėme šimtą metų nuo Sovietų Sąjungos sukūrimo.

Savivaldybė dar aiškinasi, kas yra galutiniai renginio užsakovai.

Kinijos ambasados Lietuvoje atstovai BNS pirmadienį žadėjo išsiaiškinti situaciją ir atsakyti į klausimus.

Viešai šiuo renginiu pasipiktino keli Seimo nariai.

„Mane tai šokiravo, dėl to, kad iš esmės mes švenčiame komunistinės valstybės, kurios totalitarinis režimas atnešė labai daug aukų, susikūrimą. Ir švenčiame fejerverkais. Man nedaug trūksta, kad švęstumėme šimtą metų nuo Sovietų Sąjungos sukūrimo“, – BNS kalbėjo parlamentaras Andrius Navickas.

Anot jo, ši sukaktis mini ne Kinijos, o režimo, kuris įsitvirtino kartu su Mao Dzedungu, atsiradimą.

„Šis režimas bandė ateizuoti, komunizuoti visuomenę, atsirado specifinis reiškinys, kaip chunveibinai, kurie persekiojo visus žmones, nesimokiusius „raudonojo vado programos. Tai yra tam tikra provokacija, nes sveiku protu suvokti sunku. Čia tikrai tikrinamos kažkokios raudonos linijos, ar toks dalykas praeis“, – tikino politikas.

Jo kolega konservatorių frakcijoje Mantas Adomėnas pažymi, kad švente siekiama minėti komunistinio režimo susikūrimą. Jo nuomone, tai nedera su Lietuvos įstatymais, draudžiančiais totalitarinių režimų aukštinimą.

„Tai buvo būtent Mao įsitvirtinimas žemyninėje Kinijoje, kuris ir pradėjo kultūrinę revoliuciją, masinį terorą. Švenčiamas totalitarinio, 65 mln. žmonių nužudžiusio režimo susikūrimas“, – sakė jis.

Vilniaus viešojo transporto atstovė spaudai Lina Nuobarienė BNS sakė, kad reklama pirmadienio naktį iškabinta aštuoniose sostinės vietose, jos užsakovas – bendrovė „Blikas“. Anot L. Nuobarienės, reklamos turėtų būti nukabintos naktį, siekiant netrukdyti eismui.

Su bendrovės „Blikas“ direktoriumi Gyčiu Lagunavičiumi BNS nepavyko susisiekti – įmonės atstovai BNS patvirtino, kad spalio 1-ąją jie turi užsakytą renginį sostinėje, tačiau kas jį užsakė, nedetalizavo.

Socialiniuose tinkluose savivaldybės atstovai buvo užsiminę, jog pats minėjimas gali vykti „Swedbank“ terasoje, tačiau banko atstovas spaudai Saulius Abraškevičius griežtai paneigė tokią informaciją.

„Jokio prašymo dėl leidimo organizuoti renginį nesame gavę, jokio leidimo tai daryti nesame suteikę“, – BNS sakė „Swedbank“ atstovas.

Rašyti komentarą
Komentarai (13)

Anonimas

Šitie debilai sugeba net su kinais susipykti. Tik žydams ir jankiams lenda net neišsimuilavę...

skaitytojas

taip geriau zydams listi rura,kurie ir siandiena zudo palistaniecius negu gyventi su didelemis valstybemis draugiskai

Anonimas

..tikriausia tai Vilniaus kvailio ant kumeles renginys ;;dar jie ir daugiau idiotizmu sugalvos fui --biauru
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS