Parkavimo problemas sprendžia NT vystytojai | Diena.lt

PARKAVIMO PROBLEMAS SPRENDŽIA NT VYSTYTOJAI

  • 2

Tankiai gyvenamuose sostinės mikrorajonuose gyventojams kylančių nepatogumų dėl parkavimo vietų išspręsti nepajėgia nei savivaldybė, nei policija. Tad kai kur, pavyzdžiui, Pašilaičiuose, matydami šią vilniečiams aktualią problemą ir reaguodami į bendruomenės problemas bei lūkesčius, iniciatyvos ėmėsi verslininkai – nekilnojamojo turto projekto "Eitminų namai" vystytojai.

Problema didėja

Daugėjant automobilių, augant sostinės gyventojų skaičiui, vis dažniau tiek Vilniaus centre, taip pat vadinamuosiuose miegamuosiuose rajonuose gyventojai susiduria su automobilių parkavimo vietų problema. Kiekvienas nori pasistatyti automobilį šalia savo namų, tačiau glaudžiai naujai dygstantys gyvenamieji daugiabučiai užpildo erdves ir automobilių aikštelėms pritrūksta vietos.

Neturintieji nuosavo garažo vietos automobiliui kasdien ieško kieme ar gatvėje. Tačiau sostinėje tai padaryti vis sunkiau, tad vairuotojai savo automobilius "išradingai" stato ten, kur papuola. Dešimtys automobilių nuolat stovi ant šaligatvių – pro juos kartais sunku ne tik pravažiuoti, bet ir praeiti pėstiesiems.

Kuriasi šeimos

Vienas populiariausių mikrorajonų tarp jaunų šeimų pastaruoju metu Vilniuje – Pašilaičiai. Pirmiausia, žinoma, dėl patrauklios būsto kainos – dažnai tai būna pirmieji jaunos šeimos namai.

2014 m. Pašilaičiuose pradėtas vykdyti "Eitminų namų" projektas. Namai statyti trimis etapais. Pradžioje pastatytas 90 butų devynaukštis. Po kelerių metų išdygo du šešiaaukščiai daugiabučiai, kiekviename – po 24 butus. Šiemet baigtas statyti jau paskutinis šiame projekte devynaukštis su 99 butais – šiuo metu juos jau galima įsigyti. Butai ekonomiški, patogiai suprojektuoti, jaukiai įrengti.

Šiame mikrorajone gerai išvystyta infrastruktūra. Kitur naujakuriams dažnai tenka ilgai laukti ir tikėti pažadais, kad šalia jų namų infrastruktūra jau greitai bus sutvarkyta. Pašilaičiuose patogiai išdėstyti vaikų darželiai, mokyklos, prekybos centrai, sporto klubai, gydymo įstaigos, parkai, geras susisiekimas su kitais mikrorajonais tiek viešuoju transportu, tiek automobiliu. Gyvenamieji namai yra atokiau nuo pagrindinės Ukmergės gatvės, tačiau pasiekti miesto centrą galima per keliolika minučių.

Visiškai šalia "Eitminų namų" kvartalo yra vakarinis aplinkkelis. Iš pradžių potencialius butų pirkėjus tai gąsdino, tačiau kai vakarinio aplinkkelio statybos buvo baigtos, tai tapo pliusu – žmonėms tapo daug patogiau nuvykti į darbą ar pasiekti miesto centrą.

Nekilnojamojo turto plėtotojai pastebi, kad dažnai būsto Pašilaičiuose naujai pastatytuose namuose dairosi ir anksčiau senesniuose namuose gyvenę šio mikrorajono gyventojai, kurie prie šios vietos jau priprato, ją pamilo. Vieni dairosi erdvesnio būsto, pasikeitus šeimos poreikiams, kiti gi nori gyventi tame pačiame mikrorajone, tik modernesniame ir ekonomiškesniame naujos statybos name.

Aikštelė – visų patogumui

Tačiau ir Pašilaičiuose yra sunkumų, būdingų daugeliui vadinamųjų sostinės miegamųjų rajonų – trūksta automobilių parkavimo vietų. Gyventojų priekaištų dėl neišvystytos infrastruktūros ir neišspręstų automobilių stovėjimo problemų pastaruoju metu sulaukdavo ir miesto valdžia, ir gyvenamųjų namų statytojai.

Pašilaičių mikrorajono infrastruktūrą pagerinti ir parkavimo problemą spręsti ėmėsi projekto "Eitminų namai" vystytojai. Girulių g. 5, šalia baigto statyti paskutinio projekto namo, įrengta 182 vietų antžeminė automobilių stovėjimo aikštelė. Čia įrengta numerių nuskaitymo sistema, 24 valandas veikia skambučių centras. Aikštelę eksploatuoja operatorius "ADC Parking" (UAB "DK Investicijos"). Patogu ir tai, kad aikštele galima naudotis parsisiuntus mobiliąją programėlę į mobilųjį telefoną.

Automobilį galima parkuoti įsigijus mėnesio abonementą, taip pat nustatyti ir valandiniai automobilio parkavimo tarifai. Perkant abonementą mėnesiui, jis kainuoja 32 eurus. Paliekant automobilį valandai – 0,30 centų, dviem valandoms – 50 centų, keturioms – 90 centų. O jeigu automobilio nereikės aštuonias valandas, už jo parkavimą sumokėsite tik 1,6 euro.

Tad dabar Pašilaičiuose, "Eitminų namuose" butą nusprendę įsigyti vilniečiai ar kitų miestų gyventojai gali nesibaiminti – rasti vietą automobiliui bus paprasta tiek jiems patiems, tiek pasisvečiuoti atvykstantiems artimiesiems, draugams, tiek atvažiuojantiesiems darbo reikalais.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Gyventojai

Tiek gyventojų ir tik tiek parkavimo vietų..???Daugiaaukštes aikšteles reikia statyti..

:)

Visai neblogai...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS