Pasaulinę širdies dieną – ne gąsdinimai, o patarimai | Diena.lt

PASAULINĘ ŠIRDIES DIENĄ – NE GĄSDINIMAI, O PATARIMAI

„Rinkis kelią į sveiką širdį“ – tokiu šūkiu sekmadienį minima Pasaulinė širdies diena. Vilniečiai šia proga raginami užeiti į renginį Rotušės aikštėje – čia bus galima pasitikrinti kraujospūdį, pasiklausyti patarimų, kaip išvengti širdies ligų rizikos ar sudalyvauti dviračių žygyje. Renginių vyks ir kituose didžiuosiuose Lietuvos miestuose.

Pasaulinei širdies dienai – rugsėjo 29-ajai – paminėti skirtas renginys sostinėje vyks nuo 11 iki 15 val. Jo metu sveikata besirūpinantys žmonės galės susipažinti su Tai Či sveikatingumo pratimais, atlikti širdies ligų rizikos veiksnių matavimus, pasimokyti šiaurietiško ėjimo technikos, pasiklausyti žolininko patarimų bei koncerto ir 12 val. sudalyvauti visai šeimai skirtame dviračių žygyje. Organizatoriai primena, kad tam su savimi reikia turėti ne tik dviratį, bet ir dviratininko šalmą.

Šiemet patarimai, kaip apsisaugoti nuo širdies ir kraujagyslių ligų grėsmės, bus labiausiai orientuoti į vaikus ir jaunas šeimas. Pasak renginį organizuojančios Lietuvos širdies asociacijos prezidentės prof. Žanetos Petrulionienės, jauni žmonės labiau linkę keisti gyvenseną ir atsižvelgti į medikų patarimus, tad tikimybė užkirsti kelią būsimoms ligoms yra didesnė.

„Kartojimas – mokslų motina ir mes matom šiokių tokių teigiamų tendencijų gyvensenos keitime. Bet daugiausia vilčių dedame ne į vyresnius žmones, kurie jau įpratę ir vargu ar pakeis savo gyvenseną. Mes dedame viltis į jaunas šeimas. Jauni žmonės gali tai padaryti ir daro, ir mes pastebime, kad jauni žmonės daugiau juda, galvoja apie kūno masę, sveiką mitybą“, - dėstė Ž.Petrulionienė.

Profesorė pabrėžė, kad širdies ir kraujagyslių ligos išlieka viena pagrindinių mirčių priežasčių, o mūsų šalyje ši problema itin aktuali. Tačiau žmones norima ne gąsdinti, o patarti, kaip apsaugoti save ir artimuosius.

„Lietuvoje tai itin svarbu – nauja statistika rodo, kad 2012 m. mirčių struktūroje šios ligos sudarė net 56,6 proc. Ir mažėjimo tendencijos nėra. Kaip mes pamatėme, gąsdinimai žmonėms tikrai nepatinka ir mes neketinam gąsdinti, o atvirkščiai – pateikti konstruktyvių pasiūlymų ir informacijos“, - teigė pašnekovė.

Pasak gydytojos, pagrindinis kelias sveikos širdies link – gyvensenos keitimas. O tam reikia įgyvendinti tris veiksnius: sveikai maitintis, reguliariai sportuoti ir nerūkyti. Patarimus, kaip visa tai įgyvendinti, gydytojai Rotušės aikštėje dalys pagal amžiaus grupes: vienokie patarimai tinka jaunuoliams iki 18 m., kitokie – suaugusiesiems, dar kitokie – pensinio amžiaus žmonėms.

Asociacijos duomenimis, dėl širdies ir kraujagyslių sukeltų ligų kasmet pasaulyje miršta 17,3 mln. žmonių. Esą klaidinga manyti, kad toks pavojus tyko tik vyresnio amžiaus žmonių. Vis mažėjantis vaikų fizinis aktyvumas, gydytojų teigimu, ateityje gali turėti itin skaudžių padarinių.

„Rizikos veiksniai prasideda vaikystėje, ir aterosklerozė prasideda vaikystėje. Rizikos veiksniai – tai  sėdėjimas prie kompiuterio, fizinio aktyvumo stoka, visiškai nesveika vaikų mityba ir labai ankstyvas rūkymas. Vaikų laisvalaikis keičiasi fizinio aktyvumo mažėjimo linkme. Bendravimas vyksta kompiuteriu, nėra tiesioginio vaikų kontakto, mažai sporto, mažai lakstymo lauke, aktyvių žaidimų. O po to seka kraujospūdžio, širdies susitraukimų dažnio didėjimas, paauglystėje atsiranda antsvoris, ankstyva aterosklerozė, kraujyje daugėja cholesterolio, gliukozės ir netgi atsiranda arterinės hipertenzijos ir cukrinio diabeto rizika“, - grėsmės vardijo Ž.Petrulionienė.

Pasaulinei širdies dienai skirti renginiai vyks ir kituose didžiuosiuose šalies miestuose. Kaune sekmadienį planuojamas dviračių žygis, o Klaipėdoje ir Šiauliuose visi norintieji galės pasimatuoti kraujospūdį, sužinoti kūno masės indeksą, pasitikrinti cholesterolio, gliukozės kiekį kraujyje ir gauti informacijos apie kitus širdies ligų rizikos veiksnius.

GALERIJA

  • Pasaulinę širdies dieną – ne gąsdinimai, o patarimai
  • Pasaulinę širdies dieną – ne gąsdinimai, o patarimai
  • Pasaulinę širdies dieną – ne gąsdinimai, o patarimai
  • Pasaulinę širdies dieną – ne gąsdinimai, o patarimai
  • Pasaulinę širdies dieną – ne gąsdinimai, o patarimai
  • Pasaulinę širdies dieną – ne gąsdinimai, o patarimai
  • Pasaulinę širdies dieną – ne gąsdinimai, o patarimai
  • Pasaulinę širdies dieną – ne gąsdinimai, o patarimai
  • Pasaulinę širdies dieną – ne gąsdinimai, o patarimai
A. Ufarto/BFL nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS