Paveldosaugininkai šokiruoti: koplyčioje norima įrengti buto miegamąjį | Diena.lt

PAVELDOSAUGININKAI ŠOKIRUOTI: KOPLYČIOJE NORIMA ĮRENGTI BUTO MIEGAMĄJĮ

  • 2

Paveldosaugininkai internete aptiko skelbimų apie parduodamą butą buvusiame Vilniaus evangelikų reformatų sinode, o sinodo koplyčioje norima įrengti miegamąjį, informuoja LNK žinios.

Sostinės širdyje reformatų sinodo pastatas po truputį atgyja antram gyvenimui – tvarkoma pastato išorė, o viduje planuojami prabangūs apartamentai.

Tačiau internete pasirodžius pardavinėjamų butų skelbimams, Kultūros paveldo departamentą ištiko šokas. „Sinodo pastate, centrinėje dalyje, yra koplyčia, kuri, mūsų žiniomis, nėra pilnai ištyrinėta. Gavome pranešimą, kad buvo projektuojami butai ir jų miegamieji“, – teigė Kultūros paveldo departamento Vilniaus skyriaus vedėja Gerda Ožiūnaitė.

Paveldo saugotojai aiškina, kad miegamąjį planuojama įrengti ne tik kur kadaise melstasi, bet ir kur gali būti palaidoti šventieji. Mat po buvusia koplyčia rūsyje yra kriptos. „Kol kas, kas ten galėjo būti palaidoti, mes neturime žinių, bet taip – ten yra palaidojimai. Kriptos nėra ištirtos pilnai nuspręsti, ar jos yra ten, ir kas jose yra“, – kalbėjo pašnekovė.

Pasak pastato savininko, architektai išsiaiškino, kad XIX amžiuje po pastato rekonstrukcijos kriptos buvo panaikintos, o po žeme įkurtas bendras rūsys. „Ten urnų nėra jau kokius 600 metų. Ta koplyčia, kaip jūs vadinate, ji buvo prieš 600 metų. Daugiau kaip 500 metų ten nėra nei urnų, nei koplyčios naudojamos paskirties“, – tvirtino bendrovės „Sportin grupė“ vadovas Arūnas Elsteris.

Ar senosios kriptos tuščios, ar jose galėjo būti kas nors palaidota – neaišku iki šiol. Istorikės manymu, galėjo būti ir taip, ir taip, bet kriptos po koplyčia anuo metu buvo skiriamos tik garbingiems Bažnyčios asmenims. Eilinis parapijietis čia atgulti amžinojo poilsio negalėjo. „XVII amžiaus antroje pusėje jau turėtų laidoti žemėje kapinėse. Buvo tos baisios sumaištys – ir maras, ir karai, ir badas. Tai tokiais atvejais galėjo būti laidojama ir koplyčioje pastate“, – teigė istorikė Ingė Lukštaitė.

Pastaruosius kelis dešimtmečius sinodo pastatas buvo neprižiūrimas, netgi avarinės būklės. Prieš aštuonerius metus pastate buvo kilęs ir gaisras. Užpernai sinodą įsigijo naujas savininkas ir pradėjo kapitalinį remontą. Įmonė pastate, kuris yra gyvenamos paskirties, planavo įrengti daugiabučius. Vieną jų – ir buvusioje koplyčioje. Tačiau prieš mėnesį savininkas apsigalvojo ir dabar žada įrengti butus, o koplyčioje – muziejų. „Jos buvo gyvenamos, taip ir bus gyvenamos. Tik vienintelę patalpą, kurią turėsime pakeisti, tikiuosi paveldosaugininkai sutiks, kad iš gyvenamos pakeisti į muziejų“, – kalbėjo bendrovės „Sportin grupė“ vadovas A. Elsteris.

Savininkas dar nežino, kiek pastate bus butų. Internete jau leidžiama rezervuoti dvidešimt butų, nors leidimas suteiktas tik fasado darbams. Vidaus darbų plano Kultūros paveldo departamentas vis dar laukia.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

tai

jau pagirtyna bernus keis mergos ir celbata naikins bus kaip provoslavus normali relygine seima be pediku?...

Stadionas

Tam Vilniuje visiskas bordelis. Ka reiskia, kai zmones nutauteje ir nebeturi nieko svento, tik arabiskas godumas ir neteisybe...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS