Po koncertų – vilniečių pyktis: vieni skundėsi atitrankytomis smegenimis, kiti prisiminė Ukrainą | Diena.lt

PO KONCERTŲ – VILNIEČIŲ PYKTIS: VIENI SKUNDĖSI ATITRANKYTOMIS SMEGENIMIS, KITI PRISIMINĖ UKRAINĄ

  • 5

Gyvas garsas atviroje erdvėje, būgnai, gitarų gaudesys ir šėlstanti minia. Po savaitgalį Vingio parke vykusio koncerto kai kurie juokavo: dalyvavo koncerte, net jame nebūdami, nes garsas buvo didžiulis, praneša LNK.

Koncertas užsitęsė ir po vidurnakčio, dalis nepatenkintų miestiečių dalijosi, kaip drebėjo sienos, lojo šunys, verkė vaikai.

Nemaloniai nustebinta liko ir penkių mažamečių vaikų mama Audinga. Moteris į Vilnių atvyko iš Baltarusijos ir apsistojo maždaug dešimties minučių atstumu nuo Vingio parko.

„Mes atsikraustėme čia prieš kokią savaitę. Buvo didelė nuostaba. Vidurys nakties, vaikams reikia miegoti, o čia dvyliktą valandą triukšmas“, – skundėsi Audinga.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

 

 

Vladimiras – vienas tų, kuris šalia Vingio parko gyvena arčiausiai. Sakė prisiklausęs jau nemažai, tačiau paskutinis šėlsmas buvo išskirtinis.

„Toks žemas dažnis“, – prisiminė Vladimiras.

Nereikia gyventi net šalia. Nusiskundimų netrūko ir kelių kilometrų spinduliu.

„Pora kilometrų nuo estrados iki mano namų – ir ateina garsas. Tai kaip ten? Ten turėjo drebėti viskas viduje, atitrankytos smegenys… Neįsivaizduoju, kam tiek garso“, – šnekėjo vilnietė Anna.

Moteris nėra prieš koncertus, tačiau sakė, kad dėl tokio stipraus garso kyla nepagarba gyventojams, o tai ne pirmas ir ne paskutinis kartas. Kai kurie kaimynai, turintys mažamečių vaikų, atviravo, kad prieš panašius renginius tiesiog išvyksta iš namų.

„Aš dar prisimenu Ukrainos vaikus, kuriems visi garsai veikia kitaip. Mūsų name yra Ukrainos žmonių. Manau, jiems dar sunkiau priimti“, – tvirtino Anna.

Po pastarųjų keleto koncertų savivaldybė jau sulaukė skundų.

„Trys–keturi dėl kiekvieno koncerto“, – tikino Vilniaus savivaldybės Administracinės veiklos skyriaus vedėjas Gintaras Leperskas.

P. Peleckio / BNS nuotr.

Toks nusiskundimas gali užtraukti administracinę atsakomybę. Visgi savivaldybės atstovas atviravo: tikėjosi, jog skundų bus gerokai daugiau. Ir jų kiekį vadino „pavieniais“.

Labai daug žmonių, daug mašinų privažiuoja ir t. t. Po to šiukšlės visur.

„Žmonės skundžiasi dėl garso. Pas tuos žmones niekas garso nematuoja, bet iš tų skundų mes matome, kad žmonės nori gyventi atsidarę langus, nes atėjo vasara. Ir kai jie tuos langus atsidaro, natūralu, kad triukšmo būna daugiau“, – komentavo G. Leperskas.

„Dabar dveji metai buvo pertrauka, buvo COVID-19, visi įprato prie tylos. O dabar vėl renginiai pradėjo vykti. Man net keista“, – sakė atlikėjas, menų fabriko „Loftas“ savininkas Viktoras Diawara.

„Atskiro reglamentavimo koncertams nėra, kad būtų atskiras triukšmo lygis“, – teigė G. Leperskas.

„Yra rekomendacijos, kokiu garsu, kiek decibelų turėtų būti. Nes po tam tikro lygio tai yra nesveika ausims“, – aiškino V. Diawara.

Norma tokia: tiek Europoje, tiek Amerikoje per koncertą garso slėgio lygis neturėtų viršyti 105 decibelų. Savivaldybė garso matavimų neatlieka, tam reikalinga speciali laboratorija. Ir, anot pašnekovo, tokie tikrinimai vyksta išskirtiniais atvejais.

„Kai tikrai matome, kad tikrai gali būti, nes šalia yra gyvenamųjų namų“, – sakė G. Leperskas.

„Kai darai renginius atvirose erdvėse, yra daug visokių dalykų. Vėjas neša muziką. Kai tu esi atviroje erdvėje, tu jų nelabai gali kontroliuoti“, – pabrėžė V. Diawara.

Gyventojai svarstė, jog koncertus būtų galima rengti už miesto, nes tai nėra nauja problema, o ir garsas nėra vienintelis nepatogumas.

„Labai daug žmonių, daug mašinų privažiuoja ir t. t. Po to šiukšlės visur“, – komentavo gyventojas Vladimiras.

GALERIJA

  • Po koncertų – vilniečių pyktis: vieni skundėsi atitrankytomis smegenimis, kiti prisiminė Ukrainą
P. Peleckio / BNS nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Kur specialistai?!

Kodėl tyli? Kinai garsiniais smūgiais vykdydavo mirties bausmę. Tai pats žiauriausias mirties bausmės būdas. Kaip gali užaugti sveika karta, kaip tokiu triukšmu terorizuota karta gali gimdyti sveikus vaikus???

Paliesta

tikrai aktuali problema,kai LR istatymai - tik ubagams. Koncertai,saliutai,naktiniai lenktynininkai ir bumcikai is automobiliu,prikeliantys net nabasninka - nerupi jokioms tarnyboms! Tai kam tas istatymas del triuksmo!? Bausti jaunas seimas,kuriu vaikai verkia,kai dygsta dantukai!? Ir kokie gali buti triuksmai gyvenamoje zonoje? Kokios gali buti isimtys koncertams? Yra pramones zonos,visokie LEZai,visi turi transporta ir nesunkiai juos pasieks. Juolab,kad miniai zmoniu ir automobiliu spieciui ribotoje erdveje,bet kokia nelaime butu katastrofiska! Prisiminkite sena pontoninio tilto katastrofa po renginio Vilniuje! I koncertus eina mazuma ir ji neturetu trukdyti likusiai zmoniu daugumai!

Cianidas

Užpypino jau ta chochlendija
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS