Policija atsako, ko per NATO viršūnių susitikimą Vilniuje geriau nedaryti | Diena.lt

POLICIJA ATSAKO, KO PER NATO VIRŠŪNIŲ SUSITIKIMĄ VILNIUJE GERIAU NEDARYTI

  • 15

Jau už savaitės Vilniuje įvyks NATO viršūnių susitikimas. Apie tai, kokių saugumo priemonių ir eismo pakeitimų sulauks vilniečiai, plačiau LNK reportaže pasakojo Policijos departamento Viešosios policijos valdybos viršininkas Mindaugas Akelaitis.

– Ar labai keisis vilniečių gyvenimas NATO susitikimo metu?

– Šiek tiek keisis. Renginio metu yra numatyta visa eilė ribojimų, kuriuos raginame gerai išstudijuoti. Jie yra paskelbti Vilniaus savivaldybės tinklalapyje. Ten yra surašytos ir teritorijos, kuriose bus ribojimai. Remiantis ta informacija kiekvienas žmogus galėtų kuo patogiau savo gyvenimą kasdieninį pasitikslinti.

– Į ką dėmesį turėtų atkreipti vilniečiai, kokių dalykų nedaryti?

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

– Ne tik policijos pareigūnai bus gatvėse. Bus ir karių, ir Vadovybės apsaugos tarnybos pareigūnų. Gyventi reikia kaip ir įprastai. Tačiau turime keletą patarimų. Žmonėms reikia stengtis atkreipti dėmesį į tai, kas yra labai neįprasta ir kas kelia susirūpinimą. Tai gali būti kažkokie nešuliai ar įtartinai besielgiantis žmogus. Tai apie tokius nuogąstavimus tikrai vertėtų pranešti policijos pareigūnams. Jeigu jūs gyvenate Senamiestyje ar netoli vietos, kur važiuos kortežai pro šoną, tai nebandykite slapstytis, daryti kažką iš už užuolaidų, pavyzdžiui naudoti žiūronų ar pan. Neįprastas ar įtartinas elgesys gali sukelti įvairių klausimų pareigūnams, tada prasidės tikrinimas ir panašūs dalykai. Reikėtų elgtis kuo įprasčiau, kaip elgiamės kasdien.

– Ar visi pareigūnai bus uniformuoti, ar bus ir tokių, kurie bus apsirengę kaip civiliai?

– Kiekviename renginyje būna pareigūnų, kurie dirba gatvėse be uniformų ir turi specialias užduotis.

– Bus daug delegacijų, kortežų, kurie lėks su švyturėliais, gal net ginkluoti, kaip vairuotojams, pėstiesiems elgtis?

Kiekviename renginyje būna pareigūnų, kurie dirba gatvėse be uniformų ir turi specialias užduotis.

– Prašome visus eismo dalyvius būti dėmesingais. Ypatingai tose vietose, kur gali pravažiuoti kortežai. Bus daug gatvių, kur eismas bus ribojamas, policijos pareigūnai stovės sankryžose ir reguliuos eismą. Atidiems reikia būti ne tik Vilniaus gyventojams ir eismo dalyviams, nes bus momentų, kai renginio dalyviai vyks į kitas Lietuvos vietas. Net žmonės, kurie važiuos magistrale Kaunas – Vilnius, turėtų būti šiek tiek budresni ir elgtis atsakingai.

– Į sostinę turės suskubėti nuo 1000 iki 1500 pareigūnų, aišku, mūsų pareigūnams padės pareigūnai iš Latvijos ir Lenkijos. Bet kitur, regionuose ar bus ramu, ar užteks policininkų?

– Galiu patvirtinti, kad policija apie šį renginį žinojo iš anksto. Dar metų pradžioje buvo priimti sprendimai, kad policijos pareigūnai be ypatingai rimtų priežasčių negali atostogauti šiame laikotarpyje, todėl to stygiaus nebus. Iš Klaipėdos krašto pareigūnai nebus siunčiami į Vilnių. Jie turės ką veikti su mūsų poilsiautojais ir svečiais, kurie džiaugsis mūsų pajūriu.

– Ar lietuviai turės klausyti pareigūnų iš Lenkijos ar Latvijos?

– Taip. Pagal galiojančius teisės aktus užsienio pareigūnai pakviesti Lietuvos pareigūnų, įgyja tokius pačius įgaliojimus. Tačiau noriu pabrėžti, kad su užsienio pareigūnais bus bent vienas lietuvių pareigūnas, todėl kalbinio barjero ar panašių dalykų neturėtų kilti.

Rašyti komentarą
Komentarai (15)

Rima

Saugumas yra būtinas, viskas suprantama.

fu

Turbūt pilnatis galvas susuko komentatoriams. Ir taip durnai atsiliepti apie tokį renginį, bet kaip liaudyje sakoma, duok durniui kelią........

svilainis

Patariama,garsiai nekosėti ir nepersti,nes snaiperiai ant stogų reaguos į bet kokius neįprastus garsus.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS