Policija rengiasi mokytojų streikui Vilniuje – dirbs sustiprintos pajėgos | Diena.lt

POLICIJA RENGIASI MOKYTOJŲ STREIKUI VILNIUJE – DIRBS SUSTIPRINTOS PAJĖGOS

Vilniaus apskrities policija rengiasi nuo penktadienio planuojamam rengti ilgalaikiam mokytojų streikui, akcijoms prie Vyriausybės.

„Policija turi informaciją apie planuojamus renginius. Dirbs sustiprintos pajėgos, kad užtikrintų žmonių saugumą ir viešąją tvarką, policija ragina savo pilietinę poziciją išreikšti be konfliktų“, – BNS ketvirtadienį sakė Vilniaus apskrities policijos atstovė Julija Samorokovskaja.

Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjunga, vadovaujama Andriaus Navicko, nuo penktadienio ketina rengti ilgalaikį streiką, mėnesio trukmės protesto akcijas prie Vyriausybės.

Savivaldybė ir A. Navicko vadovauja profesinė sąjunga sutarė, kad mitingai vyks prie Vyriausybės rūmų V. Kudirkos aikštėje kasdien nuo rugsėjo 29 dienos iki spalio 28 dienos. Juose galės dalyvauti iki 2 tūkst. žmonių.

Mitingo metu pedagogai taip pat planuoja žygius į Vilnių iš įvairių Lietuvos vietų. Pasak profsąjungos vadovo, prie Vyriausybės atvykus mokytojams ir mokiniams bus organizuojamos įvairios diskusijos, edukacinės veiklos, pilietiškumo, dalykinės pamokos.

A. Navickas taip pat pranešė, kad mokytojams bus sudarytos galimybės nakvoti prie Vyriausybės.

Mitingai planuojami Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungai keliant reikalavimus, kad pedagogų atlyginimai jau nuo šio rugsėjo būtų didinami 20 proc., nuo kitų metų sausio – dar 30 proc., klasėse būtų mažinamas mokinių skaičius.

Rugsėjo viduryje įvyko LŠDPS įspėjamasis streikas.

Streiko galimybės neatmeta ir kita – Lietuvos švietimo ir mokslo – profesinė sąjunga, vadovaujam Egidijaus Milešino. Pastaroji ketvirtadienį tikisi baigti derybas su Švietimo, mokslo ir sporto ministerija dėl didesnių atlyginimų mokytojams.

Švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas siūlo algas mokytojams kelti kitąmet dviem etapais: iš viso 21 proc., iš jų 10 proc. – nuo rugsėjo.

Taip pat sutarta nuo kitų metų rugsėjo mažinti klases. Pagrindiniame ugdyme savivaldybės galėtų susimažinti maksimalų klasės dydį nuo 30 iki 26 mokinių, pradiniame – nuo 24 iki 22 mokinių.

Ministerijos pasiūlymai A. Navicko profesinės sąjungos netenkina.

Vyriausybė yra įsipareigojusi, kad kitąmet pedagogų atlyginimai turi pasiekti 130 proc. šalies atlyginimų vidurkio.

2018-ųjų metų lapkritį protestavę mokytojai sulipo į Švietimo ir mokslo ministeriją sostinės centre, atsinešę miegmaišius jie čia nakvojo iki gruodžio vidurio, maždaug tris savaites. Tąkart į ministeriją buvo kviesta policija, bet ji pretenzijų pedagogams neturėjo, pačioje ministerijoje tvarką užtikrino privati saugos tarnyba.

Tada mokytojai reikalavo penktadaliu didinti mokytojų atlyginimų koeficientus, taip pat didinti nekontaktinių valandų skaičių priešmokyklinio ir ikimokyklinio ugdymo pedagogams, naikinti pareiginės algos pastoviosios dalies funkcinius intervalus, mažinti klases.

Rašyti komentarą
Komentarai (14)

Ar

Tai kad policija sinagogas saugoja ar nepritruks policininku

Anonimas

MOKYTOJAI SEDĖKIT NAMIE. VAIKUS MATEMATIKOS MOKYS POLICAJUS IŠRAŠYDAMAS BAUDAS...

Lukošenkinis sprendimas

Taip taip. Didele tikimybe mokytoju teroristiniam ispuoliui. Reikia ARO, sarvuociu ir kariniu pajegu divizijos, nes policininku ir taip truksta.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS