Prabangios valdžios Kalėdos – visų vilniečių sąskaita | Diena.lt

PRABANGIOS VALDŽIOS KALĖDOS – VISŲ VILNIEČIŲ SĄSKAITA

Sostinės savivaldybė prieš Kalėdas smagiai pasitaškė pinigais. Požeminiame garaže rikiuojasi nauji tarnybiniai automobiliai, kurių veiklos nuoma per trejus metus atsieis per 130 tūkst. eurų. Be to, už visų vilniečių pinigus prisipirko vyno: 600 butelių prancūziško "Bordeaux" už beveik 12 tūkst. eurų, t. y. mažne po 20 eurų už vieną. Kam tiek vyno? Aplaistyti mašinas?

Su vėjeliu smagiau

Gruodžio pradžioje į posėdį atvykusius tarybos narius nustebino savivaldybės požeminėje aikštelėje išrikiuoti trys nauji "VW Passat" automobiliai, mat apie jų pirkimą miesto politikai nieko nebuvo girdėję.

"Trečiadienį pamačiau, kad vicemerui priskirtoje vietoje stovi nebe "Škoda Yeti", o nauja balta mašina. Juokais paklausiau darbuotojų, gal prisipirko (savivaldybė – red. past.), ir, pasirodo, taip, – įspūdžiais su "Vilniaus diena" pasidalijo opozicinės Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos atstovas Valdas Benkunskas.

Labiausiai jį stebina, kad valdantieji kardinaliai pakeitė požiūrį – esą ir pats meras Remigijus Šimašius daugybę kartų yra minėjęs, kad jam tarnybinio automobilio nereikia, jis gali ir dviračiu važiuoti, ir pavėžėjimo paslauga naudotis.

"Gal reikia suprasti, kad gyvenimas gerėja? Rinkimams artėjant, išties prasimušė noras laisviau pagyventi, savivaldybės pinigais į kairę ir į dešinę pasitaškyti, – svarstė V.Benkunskas. – Na, ne pirmos jaunystės buvo vadovybės automobiliai… Man pačiam teko važinėti po miestą "Škoda Yeti" – komfortas ne itin didelis, bet po Vilnių kiekgi ten reikia važiuoti – užtektų ir esamų automobilių. O daryti tokius pirkimus kadencijai baigiantis yra neracionalu ir net nekorektiška – galbūt nauja miesto politinė ir savivaldybės administracijos vadovybė po rinkimų būtų galėjusi pati nuspręsti, pirkti naujus  ar apsieiti su turimais automobiliais, nes parkas nėra mažas – yra ir senesnių, ir naujesnių mašinų."

Rinkimams artėjant, išties prasimušė noras laisviau pagyventi, savivaldybės pinigais į kairę ir į dešinę pasitaškyti.

Kukliais 2012 m. laidos "Škoda Yeti" visureigiais darbo reikalais naudojosi R.Šimašius ir vicemeras Linas Kvedaravičius. Vicemerai Gintautas Paluckas ir Edita Tamošiūnaitė tarnybinių reikalų tvarkyti važinėjo "VW Passat" automobiliais, tiesa, pagamintais gerokai anksčiau – 2005 ir 2007 m.

Informacijos neteikia

Miesto valdžia kol kas nesigiria persėdusi į naujus automobilius. Savivaldybės interneto tinklalapyje pateikiamoje informacijoje apie tarnybinių automobilių naudotojus nurodyti senieji "Škoda Yeti" ir "VW Passat" automobiliai, o baltieji "VW Passat" sedanai sąrašo dar nepapuošė.

Paklaustas apie naujuosius VW Passat", miesto plėtros ir ūkio klausimus kuruojantis mero pavaduotojas L.Kvedaravičius pareiškė, kad automobilių pirkimais nesidomi, tai esąs savivaldybės administracijos reikalas.

"Garaže mano vietoje stovi mano mašina", – nuo tiesaus atsakymo išsisukinėjo vicemeras.

Savivaldybės Rinkodaros ir komunikacijos skyrius, kuriame dirba 8 darbuotojai, iš kurių 7 yra visuomenės informavimo specialistai, informacijos apie naujuosius automobilius ieškojo visą savaitę, nors ji ir taip yra vieša, išskyrus tai, kas jais naudojasi ar naudosis.

Centrinio viešųjų pirkimų portalo duomenimis, viešąjį konkursą dėl šių automobilių savivaldybė skelbė dar birželį. Keleivinių automobilių veiklos nuomos pirkimas buvo suskirstytas į 4 dalis: 1 automobilis 5 sėdimų vietų, "DE1 vidutiniai ir dideli automobiliai" pagal UAB "Autotyrimai" rinkos klasifikaciją, pagamintas 2018 m. Kita pirkimo dalis – 3 aukščiau minėtos klasės automobiliai, taip pat ne senesni nei 2018 m. Trečioji dalis – 1 naujas 5 sėdimų vietų automobilis, tik žemesnės klasės – "C1 kompaktiniai automobiliai", ketvirtoji – 1 visiškai elektrinis "C1 kompaktiniai automobiliai" klasės, neeksploatuotas automobilis, gamybos metai nenurodyti.

Konkurse dalyvavo dvi bendrovės – "Autoblikas" ir "Mobility Lietuva". Pastaroji pagal mažiausios kainos kriterijų laimėjo 3 pirkimo dalis – pasiūlė elektromobilio "Hyundai IONIQ", kurio baterijos talpa 28 kWh, galingumas 88 kW, veiklos nuomą 36 mėn. už 41 888 eurus (1 163,5 euro per mėnesį su PVM ), kompaktiniu "Volswagen Golf" 5 durų hečbeku savivaldybė naudosis už 14 812 eurų orientacinę kainą (411,4 euro per mėnesį), o už 3 savivaldybės garaže jau išrikiuotų "VW Passat" veiklos nuomą per 3 metus bus sumokėta iš viso apie 56,51 tūkst. eurų (už vieną automobilį per mėnesį – 523,23 euro). Pagal savivaldybės surašytas technines specifikacijas, šie "VW Passat" būtinai turėjo būti baltos spalvos, su benzininiais 1,395 kub. cm 92 kW galios varikliais, visam laikotarpiui apdrausti privalomosios civilinės atsakomybės ir kasko draudimais.

Pavažinėję atsikratys

Bendrovė "Autoblikas" pagal veiklos nuomos sutartį tiekia juodą "Toyota Avensis" sedaną su 1,798 kub. cm benzininiu varikliu, 7 pavarų automatine greičių dėže. Šis automobilis į Vilniaus miesto savivaldybės garažą turi atriedėti iš subtiekėjo, UAB "Mototoja". Savivaldybės grietinėlė juo galės naudotis 36 mėn. už orientacinę 19 680 eurų (546 eurai per mėnesį) kainą.

Pirkėja kėlė reikalavimą, kad šio automobilio vertė neviršytų 24 tūkst. eurų, tiekėjo duomenimis, "Toyota Avensis" vertas 21 544 eurų. Taigi, nesunku suskaičiuoti, kad per 3 metus savivaldybė sumokės tiekėjui per 91 proc. automobilio kainos ir jį grąžins. Kokia trijų "VW Passat" vertė, pirkimo dokumentuose nenurodyta, už kiekvieną šių automobilių savivaldybė po 36 mėn. bus sumokėjusi apie 18,8 tūkst. eurų.

V.Benkunskas piktinosi, kad miesto taryba nebuvo informuota apie tokius neracionalius sandorius: "Jau susiklostė tradicija, kad nuo tarybos stengiamasi nuslėpti viską, kas yra kontroversiška arba kelia įtarimų. O čia vėl veiklos nuoma, kurią mes užginčijome, kai buvo siekiama tokiu būdu įsigyti 150 miesto autobusų. Ten ir naudojimo terminas buvo ilgesnis, 6 ar 7 metai, bet po to laiko išmokėję beveik visą autobusų kainą būtume turėję juos atiduoti. O kas vežios vilniečius?"

Pasak jo, po kilusio skandalo autobusų veiklos nuomos pirkimas buvo pakeistas į lizingą, ir laikotarpio pabaigoje miestas galės išsipirkti juos už likutinę vertę, jeigu bus toks poreikis.

"Mes gi esame viešasis sektorius, mokame mokesčių mokėtojų pinigus, ir, išpirkę daiktus už savikainą, vėl kažkam atiduosime? Juolab kad šitie automobiliai nauji, 2018 m. gamybos, ir tikrai tuos 36 mėnesius garantinis aptarnavimas nieko nekainuos. Čia nėra jokios kalbos apie sąnaudų priežiūrai ir remontui taupymą, o švaistymas – akivaizdus", – peikė nueinančią sostinės valdžią V.Benkunskas.

Vynas liejasi laisvai

Ketverius metus prie sostinės vairo pastovėjusiems liberalams nė motais ne tik opozicijos kritika, bet ir svarbiausi valstybės prioritetai. Kol įstatymų leidėjai prakaitavo, kurdami naujus kamščius alkoholio vartojimui,  Vilniaus savivaldybė už mokesčių mokėtojų pinigus prisipirko 600 butelių vyno. Sutartis dėl šio pirkinio su bendrove "Naminė pelėda" buvo sudaryta maždaug tuo pat metu, kaip ir dėl naujųjų automobilių veiklos nuomos.

Panašu, kad savivaldybėje įsitaisę tikri vyno gurmanai, mat pirkimo specifikacijoje buvo nurodytos konkrečios tikrai nepigaus baltojo ir raudonojo vyno rūšys.

Panašu, kad savivaldybėje įsitaisę tikri vyno gurmanai, mat pirkimo specifikacijoje buvo nurodytos konkrečios tikrai nepigaus baltojo ir raudonojo vyno rūšys: "Pezat Bordeaux Blanc Sec", 2016 metų ir tų pačių metų "Lacroix Bordeaux Superieur". Buvo reikalaujama, kad buteliai būtų supakuoti į raudonos spalvos suvenyrines dėžutes iš gofruoto kartono su langeliu. Pro langelį turi matytis speciali etiketė su Vilniaus logotipu ir simboliais.

Lapkričio 19-ąją vynas, kainavęs 11 979 eurus, buvo pristatytas tiesiai į Konstitucijos pr. 3, t. y., Vilniaus politikų ir valdininkų būstinę. Sutartyje pažymėta, kad prekių pirkimas finansuojamas iš Vilniaus miesto savivaldybės administracijos biudžeto lėšų. Jų perdavimo–priėmimo aktą pasirašė Aprūpinimo ir transporto skyriaus vedėjas Maratas Gafurovas, aktą vizavo savivaldybės administracijos vyr. buhalterė Dovilė Švilpienė.

"Vilniaus diena" pasidomėjo, kieno iniciatyva buvo už mokesčių mokėtojų pinigus pirkti alkoholinius gėrimus, kai įstatymas draudžia valstybės ir savivaldybių institucijose juos laikyti, išskyrus ten įsikūrusias maitinimo įstaigas, turinčias licenciją prekiauti alkoholiu. O galbūt sostinės valdžia, spjovusi į valstybės prioritetus, šiuo drastišku žingsniu pradeda kampaniją už saikingą ir kultūringą alkoholio vartojimą? Atsakymo į šiuos klausimus savivaldybės visuomenės informavimo specialistai per savaitę nesugebėjo parengti.

Komentaras

Dainius Kepenis

Seimo Sveikos gyvensenos komisijos pirmininkas

Už tokius darbus savivaldybės veikėjus reikėtų gerokai pakratyti už pakarpos. Taip, vynas yra šventinis gėrimas, bet ne darbe dovanojamas. Toks žingsnis yra atviros patyčios iš valdžios politikos: jūs sau kovokite su alkoholizmu, o mums nusispjauti!

Bet šalia yra žodis "atsakomybė." Jeigu žmogus supranta, ką daro, jaučia atsakomybę, išsilaisvinimo jis nesutapatina su pasileidimu. O liberalams tai tas pats. Čia nei jų pliusas, nei minusas, bet šiuo metu toks elgesys yra iššūkis. Prieš porą metų niekas į tokį pirkimą nebūtų atkreipęs dėmesio, bet dabar tarsi metama pirštinė – perkame, ką norime, ir nieko nepažeidžiame. Taip, maisto ir gėrimų už biudžeto pinigus pirkti savivaldai nedraudžiama. Bet kai vaikai girdi ir mato, kad mes esame girtavimu pagarsėjusi tauta, tokie žingsniai mažų mažiausia nėra protingi. Viena vertus, tai rodo fantazijos stoką, nes jokių daugiau dovanų Kalėdoms negali sugalvoti, išskyrus vyną, antra, propaguojama aukščiausia vertybė – alkoholis.

Vilniaus miesto savivaldybė, panašu, irgi neturi kur dėti pinigų. Gal metas peržiūrėti biudžetą, jeigu šitaip įsisavinamos mokesčių mokėtojų lėšos, juolab kad į sostinės valdžią visi žiūri kaip į pavyzdį. Valdininkai nuolat primena, kad jie yra visuomenės, bendruomenės tarnai – tai va, dabar tie tarnai už ponų pinigus prisipirko alkoholio ir juokiasi iš mūsų visų. Nejaugi vilniečiams toks išsidirbinėjimas tinka?

GALERIJA

  • Prabangios valdžios Kalėdos – visų vilniečių sąskaita
  • Prabangios valdžios Kalėdos – visų vilniečių sąskaita
Vyginto Sakaraičio, Karolio Kovalėlio / Fotobanko, Butauto Barausko nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (8)

Horn

Labai protingi nauji automobiliai. Kai mūsų visuomenė labai pavydi, tai ir bijo prieš rinkimus apie tokius pirkimus sakyti. O dėl alkoholio, aš už visus ribojimus įsigyti alkoholį, bet vynas man taip pat atrodo šventas reikalas. Tad viena pusė sako turėjo susilaikyti nuo tokių dovanų, o kita jog čia viskas ok.

Runkelis

Apsistatinėja generolais, bent jau paluckas, tikisi, kad nepasodins:)...

ELENA

Kaip juokinga yra automobiliai ir nieks nežino kas su jais važinėja kas pirko kodel nerašoma tiesiai koks asmuo pirko kiek mokėjo taigi ne iš savo pinigų pirko ir aš noriu žinoti kur mūsų pinigai švaistomi mūsų visos Lietuvos gyventojų žodžiu kaip visuomet parašė ir nieko konkrečiai tai kam tada rašyti erzinti žmones
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS