Prezidentui A. Smetonai skirto paminklo projektas atsidūrė tarpinstituciniame nesutarimų lauke | Diena.lt

PREZIDENTUI A. SMETONAI SKIRTO PAMINKLO PROJEKTAS ATSIDŪRĖ TARPINSTITUCINIAME NESUTARIMŲ LAUKE

Trečiadienį Seimo Kultūros komitete svarstytas klausimas dėl paminklo projekto tarpukario prezidentui Antanui Smetonai susidūrė su institucijų nesutarimais.

Vilniaus miesto tarybai sustabdžius paminklo projekto vykdymą, kultūros viceministro teigimu, visus tolesnius su paminklo projektu susijusius klausimus yra siekiama perduoti Vilniaus miesto savivaldybei.

Kaip teigia kultūros viceministras Rimantas Mikaitis, pinigai, skirti paminklo projektui, jo nuomone, bus grąžinami į biudžetą, o tolesni sprendimai dėl paminklo projekto, kaip tikisi R. Mikaitis, atiteks Vilniaus miesto savivaldybės atsakomybei, esą paminklo projekto įgyvendinimas yra atsidūręs aklavietėje.

„Vilniaus miesto savivaldybei išreiškus valią, kad konkursą laimėjęs projektas jiems nepriimtinas, ir tai, kad prašoma organizuoti naują konkursą įtraukiant Vyriausybės ir savivaldybės narius į komisiją, – tokiu atveju Vilniaus miesto savivaldybė nederins jokio leidimo statyti šiam paminklui“, – argumentavo viceministras.

„Pagal dabartinius priimtus sprendimus Vilniaus miesto savivaldybėje, projektui skirti pinigai, matyt, grįš į biudžetą“, – tęsė R. Mikaitis.

Jei visgi būtų nuspręsta organizuoti naują konkursą A. Smetonos paminklui sukurti, viceministras siūlytų visus naujo konkurso parengiamuosius darbus patikėti savivaldybei.

„Jeigu Vyriausybė nuspręstų iš naujo organizuoti konkursą, vėl iš naujo skirti lėšas, tada geriau būtų, kad viskas būtų vienose – Vilniaus miesto savivaldybės – rankose“, – teigė R. Mikaitis.

Praėjusio konkurso nugalėtojų likimas – sostinės savivaldybės valioje

Pasak viceministro, tai, kaip bus elgiamasi su praėjusio konkurso rezultatais ir nugalėtojais, turėtų tapti Vilniaus savivaldybės atsakomybe. Pasak jo, yra tik laiko klausimas, kada savivaldybė teiksis priimti Kultūros ministerijos jai perleidžiamas atsakomybes.

„Rezultatai yra patvirtinti, autorinių teisių sutartis yra Kultūros ministerijoje, todėl  norime autorinę teisę perduoti Vilniaus miesto savivaldybei“, – sakė kultūros viceministras.

„Norime viską perduoti Vilniaus miesto savivaldybei, į kurią yra išsiųsta sutartis, kuomet padėję parašą jie iš karto gautų 250 tūkst. tikslinę dotaciją projekto įgyvendinimui, tačiau jie tų pinigų neima ir nenori įgyvendinti šio projekto“, – kalbėjo R. Mikaitis.

Vilniaus miesto savivaldybė linkusi ieškoti sprendimo

Reaguodamas į viceministro išsakytą kritiką, esą sostinės savivaldybė nesiima tolesnio projekto įgyvendinimo, Vilniaus miesto mero pavaduotojas Tomas Gulbinas teigė, kad savivaldybė yra nusiteikusi ieškoti geriausio sprendimo.

„Lauksime Kultūros ministerijos pozicijos. Esame tikrai pasiruošę kalbėtis ir derintis, kaip galėtume iš tos situacijos išeiti“, – sakė T. Gulbinas.

Seimo Kultūros komiteto diskusijoje dalyvavo Kultūros ministerijos, Vilniaus savivaldybės atstovai bei laimėto paminklo projekto kūrėjai. Anot Kultūros komiteto pirmininko Vytauto Juozapaičio, Kultūros komitetas yra ta vieta, kurioje gali susitikti skirtingų institucijų atstovai ir pasidalinti situacijos vertinimu iš savo perspektyvos.

ELTA primena, kad paminklo A. Smetonai konkursas buvo inicijuotas praėjusios Vyriausybės, o jo nugalėtojais tapo autoriai Gediminas Antanas Sakalis, Kazys Venclovas bei Indrė Rakauskaitė ir jų projektas „622522“, kuriam buvo skirta 250 tūkst. eurų.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (10)

KKiK

Na už A. Smetonos pridirbimus jam reikia paminklą statyti Kybartuose. Paraitytom kelnėm. Nes jo susireikšminimą ir kokiu karaliuku jis buvo pasijutęs parodo vien tai, kad nusikaldino save ant 10 litų monetos.

Balamutas

Kaune, prezidentūros kiemelyje, stovi paminklai visiems trims Lietuvos prezidentams. Kaunas - Lietuvos Širdis. Vilnius kitas organas. Čia kaip toje dainoje apie Vilnių: - ,,aukščiau kelių, žemiau bambos"... Nesutarimai kyla dėl kainos. Ar ne per mažai užprašyta tik ketvirčio milijono už blėkoje {skardoje} išpjautą prezidento atvaizdą.

taipcenmorka

cenzuruoja tiesa kuri bado akis zarstantiems neuzdirbtus pinius kuriu deka pabegeliams lipdys balvonus kagi isverstaskuriai nesigedina istorija klastot o ju vaikuciai ireminti tyciojasi is garbingo zmogaus ji ismesdami nes jis buvo teisingas tik ne anusiniams?...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS