Prie Rusijos ambasados rengiamas piketas Rusijos karo nusikaltimams priminti | Diena.lt

PRIE RUSIJOS AMBASADOS RENGIAMAS PIKETAS RUSIJOS KARO NUSIKALTIMAMS PRIMINTI

  • 0

Vilniuje, Boriso Nemcovo skvere prie Rusijos ambasados, ketvirtadienį organizuojamas piketas Rusijos karo nusikaltimams priminti ir paraginti Jungtines Tautas atnaujinti vieną tyrimų.

Planuojama, kad pikete dalyvaus iki 15 žmonių.

Mitingo iniciatorius, Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Laurynas Kasčiūnas teigia, kad norima priminti apie beveik prieš metus rusų okupuotame Ukrainos Olenivkos mieste susprogdintą kalėjimą. Jame buvo laikomi į nelaisvę paimti ukrainiečiai, daugiausia – „Azov“ bataliono kariai, gynę Mariupolyje esančią „Azovstal“ gamyklą.

Per minėtą sprogimą žuvo mažiausiai 50 ukrainiečių karių ir dar daugiau buvo sužeista. Šių metų sausį Jungtinės Tautos nutraukė šio išpuolio tyrimo misiją.

Pasak L. Kasčiūno, artėjant tragedijos metinėms ketvirtadienį prie Rusijos ambasados siekiama paraginti Jungtines Tautas atnaujinti tyrimą.

„Savo ruožtu parengėme ir oficialų kreipimąsi į JT generalinį sekretorių Antonio Guterresą (Antonijų Guterišą), kurį pasirašė keliasdešimt Seimo narių“, – sakė jis.

Kaip skelbiama pranešime, pagal amerikiečių žvalgybos duomenis, „pastebimi aiškūs signalai, kad Rusija bandė paslėpti įvykdyto nusikaltimo įrodymus“, o Ukrainiečių žvalgyba taip pat pranešė gavusi pokalbių įrašus, kurie patvirtina rusų įsitraukimą ir atsakomybę už šį teroro aktą.

„Tai ne tik karo belaisvių žudymas, bet ir koncentracijų stovyklų naudojimas, kuris pažeidžia tarptautinės teisės normas ir principus. Dėl šios priežasties Jungtinės Tautos, kaip organizacija, turinti tikslą palaikyti tarptautinę taiką ir saugumą, turi imtis veiksmų“, – teigia L. Kasčiūnas.

Gairės: Rusijos ambasada, piketas, karo nusikaltimai, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS