Priėmimas į mokyklas piktina tėvus: tai gal iškart į darbą vaiką siųsti, jei mokslo nieks neduoda? | Diena.lt

PRIĖMIMAS Į MOKYKLAS PIKTINA TĖVUS: TAI GAL IŠKART Į DARBĄ VAIKĄ SIŲSTI, JEI MOKSLO NIEKS NEDUODA?

Priėmimas į mokyklas šiemet ir vėl neapsieina be nepasitenkinimo bangos. Vilniuje apie 250 vaikų dar neturi vietos, kurioje galėtų mokytis. Vasaros dienos slenka, o tėvai neviltyje. Bus pasiūlyta vaikus kasdien vežioti į kitą miesto galą arba teks mokytis privačioje mokykloje.

Būsimo devintoko tėtis Artūras nežino, ar vaiką išleis į mokyklą. Vasara įpusėjo, o pasiūlymo nėra iš jokios ugdymo įstaigos. 

Artūras pildė prašymą į Vilniaus Gabijos gimnaziją, kurioje vaikas jau baigė tris klases, bet paskutiniu metu mokėsi gretimoje progimnazijoje. Dabar grįžti į jau žinomą mokyklą nepavyksta, net jei ji priklauso pagal gyvenamąją vietą. Nepriima ir aplinkinės mokyklos.

„Įstatymas sako, kad privalome baigti dešimt klasių, bet valstybė visiškai negarantuoja tos teisės“, – sakė devintoko tėtis Artūras. 

Neviltyje ne tik Artūras, tokių tėvų yra daugiau. Preliminarūs klasių sąrašai paaiškėjo prieš mėnesį, o mokymosi vietos dar neturi 250 vaikų, pretenduojančių į pirmas, penktas ir devintas klases.  

„Daugiausia laukiančių devintokų. Palyginti su praėjusiais metais, devintų klasių mokinių skaičius padidėjo 500-ais“, – skaičiais dalijosi Vilniaus savivaldybės administracijos vyriausioji patarėja Alina Kowalewska. 

Kelionė prasideda nuo pirmo žingsnio, bet ne mokyklų vadovai jį gali žengti. Į dalį ugdymo įstaigų prašosi penkis kartus daugiau moksleivių, nei yra kėdžių klasėse. 

„Galime priimti tik 150 mokinių, o prašymų gaunam virš 600. Pildydami prašymą mokiniai nurodo tris mokyklas, tai jie pretenduoja į tris mokyklas“, – aiškino Vilniaus Užupio gimnazijos direktoriaus pavaduotojas Vaidas Raižys. 

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

Švietimo ministrė tėvų susirūpinimą girdi ir guodžia, jog bėda ne tik sostinėje.

Anot ministrės, savivaldybės yra įsipareigojusios kiekvienam moksleiviui surasti mokymosi vietą.

„Kiekvienais metais vaikui būdavo surandama ugdymo įstaiga. Taip turės būti ir šiemet“, – akcentavo švietimo, mokslo ir sporto ministrė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė. 

Tėvai klausia, kur valdžia buvo anksčiau. Vaikų skaičius didmiesčiuose auga, bet klasių ir mokyklų ne. 

„Visiškai neplanuojama į priekį. Mokyklose dabar trūksta mokytojų, trūksta klasių. Jie suplanavę penkias klases, o nieks nežiūri, ar vaikų daugiau, ar mažiau“, – piktinosi devintoko tėtis.

Jie suplanavę penkias klases, o nieks nežiūri, ar vaikų daugiau, ar mažiau.

Vilnius projektuoja dvi naujas mokyklas Pašilaičiuose ir Pavilnyje. Bet šios greitai nepasistatys, tad belieka plėsti esamas klases. 

„Kai matėme, kad yra trūkumas, buvo suformuotos papildomos klasės Vilniaus Gabijos, Radvilų, Žemynos gimnazijose“, – teigė A. Kowalewska.

Savivaldybei tėvų nepasitenkinimas yra žinomas. Ir per artimiausias savaites su kiekvienu žada susisiekti asmeniškai. Bet nepatikina, kad vietų užteks visiems.

Tėvai sunerimę, ar neteks atžalų vežioti į privačią mokyklą arba į užmiestį.  

„Vaikas nėra mažas, bet tėvams keturis metus kiekvieną dieną dirbti taksistais? Čia jau nebe mokslas. Tai gal iškart į darbą vaiką siųsti, jei mokslo nieks neduoda?“, – juokavo moksleivio tėtis. 

Tėvai turi laiko per vasarą dairytis mokyklos, jei priskirtoji netinka. Bet atsakymo gali sulaukti tik rugpjūčio viduryje, kai iš atostogų grįš už priėmimą atsakingi mokyklų atstovai. 

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Tėvams

Rašykit Uršulai juk čia EU gerovė?

Žemaitis

Tas dirbtinis vietų trūkumas lietuviškose mokyklose - Alinos Kovalevskos ("kowalewskos") darbo lenkintojų paliepim rezultatas. Stengiasi neatsilikti nuo AWPL kumečių lietuvių, nevykusiai vaidinančių "ponus=lenkus.

Toks

O ko jūs tupit tam Vilniui? Važiuokit į mažesnius miestus ten mokyklas uždarinėja nes vaikų nėra. Darbo galima rast visur, bet ne, tik Vilniuj!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS