Profesorius: lenktynes su virusu žmonija laimės, tačiau dabar labai trūksta medikų | Diena.lt

PROFESORIUS: LENKTYNES SU VIRUSU ŽMONIJA LAIMĖS, TAČIAU DABAR LABAI TRŪKSTA MEDIKŲ

  • 1

Profesorius Vytautas Kasiulevičius kreipėsi į gydytojus rezidentus ir išdėstė savo įžvalgas apie koronaviruso situaciją bei apribojimus.

„Prašymas gydytojams rezidentams, jeigu dar turite noro ir jėgų klausytis. Nieko naujo nepasakysiu. Ligoninėms  trūksta gydytojų rezidentų, o Santaros klinikos vėl kritinėje situacijoje, – feisbuke rašė medikas. – Balandis ir, tikėtina, gegužės pradžia dar vis lieka rizikos zona dėl siaučiančių atmainų, tačiau apokalipsė nenutiks. Nepaisant to, kad Lietuva pandemijos plėtros fazėje, tačiau Europos Sąjungoje jau mažėja tiek bendras naujų atvejų skaičius, tiek pandemijos pagreitis. Britiškoji atmaina įsitvirtino Europos populiacijoje, o rudens - žiemos pikas tikriausiai nebebus pasiektas. Valdžia pradeda atlaisvinimus tose srityse, kur tai gyvybiškai svarbu žmonėms.“

Anot profesoriaus, judėjimo apribojimų panaikinimas leis daugeliui žmonių pabūti gražiose vietose gamtoje, miškuose ar nuvykti prie jūros. „Tikiuosi, kad valdžiai užteks suvokimo tokių apribojimų netaikyti šiltuoju metų laikotarpiu. Žiemą jie vaidino svarbų vaidmenį, nors ir kiek per ilgai užsitęsė. Pavasaris ir vasara yra visai kitoks laikas Šiaurės pusrutulyje. Pačių žmonių apsisprendimas vengti nesaugių kontaktų gali padėti stabdyti viruso plitimą net ir taikant minimalius ribojimus. Ateis laikas ir lauko kavinėms bei stambiems prekybos centrams, kuriems nepavyksta iškirsti įėjimų iš lauko, – rašė profesorius. – Tai, kad valdžiai dažnai nesiseka komunikuoti net ir darant teisingus dalykus, o valdžios oponentai labiau įgudę ir turi daugiau lėšų komunikacijai, yra valdžios problema, bet ne visos visuomenės problema. Juo labiau ne gydytojų, ir ne gydytojų rezidentų. Viskas bus su mumis gerai. Reikia tik laiko ir nepasiduoti panikai. Tačiau turime realią problemą, kad britiškoji atmaina reikšmingai geriau plinta ir reikšmingai virulentiškesnė, sukelia daugiau mirčių negu senosios klasikinės COVID-19 atmainos. Ligoninės užsipildo labai greitai ir taikomų priemonių bei žmogiškųjų resursų poreikis tam pačiam susirgusiųjų skaičiui daug didesnis. Neabejoju, kad tas lenktynes su virusu žmonija laimės, tačiau dabar tikrai labai trūksta medikų COVID-19 padaliniuose. Gal mėnesiui, gal dviem. Aš nežinau. Tie, kurie dar sukaups jėgų padėti bent mėnesį, būsime dėkingi.“

Tikiuosi, kad valdžiai užteks suvokimo tokių apribojimų netaikyti šiltuoju metų laikotarpiu. Žiemą jie vaidino svarbų vaidmenį, nors ir kiek per ilgai užsitęsė.

Santaros klinikos penktadienį pranešė, kad pasiektas susirgimų pikas gali išsilaikyti dvi savaites. „Vadinamoji trečioji banga, kurios tikėjomės ir kuriai rengiamės, auga ne palaipsniui, o didesniu nei įprasta pacientų skaičiumi“, – teigia Santaros klinikų direktorė valdymui Aušra Bilotienė Motiejūnienė.

Pastarąsias tris paras į ligonines paguldoma jau ne po 50, o po 70-80 pacientų, kaip rodo Santaros klinikų, kaip organizuojančios COVID-19 procesus Vilniaus ir Alytaus apskrityse įstaigos, duomenys.

Lietuvos ligoninėse gydomas 961 COVID-19 pacientas, 94 iš jų – reanimacijoje, penktadienį pranešė Statistikos departamentas.

Deguonis papildomai tiekiamas 825 ligoniams, 52 pacientams taikoma dirbtinė plaučių ventiliacija.

Per parą į ligonines dėl COVID-19 paguldyti 133 žmonės.

Penktadienį pranešta, kad Lietuvoje nustatyti dar 442 britiškosios ir vienas Pietų Afrikos koronaviruso atmainos atvejis.

Iš viso iki šiol Lietuvoje, pagal NVSPL koordinuojamą sekoskaitos projektą, atlikta 3641 ėminių sekoskaita ir aptikti 1323 britiškosios bei 8 Pietų Afrikos viruso linijos atvejai.

GALERIJA

  • Profesorius: lenktynes su virusu žmonija laimės, tačiau dabar labai trūksta medikų
  • Profesorius: lenktynes su virusu žmonija laimės, tačiau dabar labai trūksta medikų
"Facebook" nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

o

laimes tik tuo atvenju jei visa va karu ir rytu mafija bus ireminta i savo narvus uz grotu ir tai bus vandenio eros zoo sodas nepamirsti kas lauks tokiu dar bandziusiu sugrizti i setono karalija?;;;.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS