Prokuratūra nenustatė seksualinio priekabiavimo atvejų VDA | Diena.lt

PROKURATŪRA NENUSTATĖ SEKSUALINIO PRIEKABIAVIMO ATVEJŲ VDA

  • 2

Vilniaus apylinkės prokuratūra nutraukė ikiteisminį tyrimą dėl galimo seksualinio priekabiavimo Vilniaus dailės akademijoje (VDA).

Kaip pirmadienį pranešė prokuratūra, toks sprendimas nenustačius, kad buvo seksualiai priekabiaujama, tačiau konstatuota, kad kai kurių aukštosios mokyklos buvusių dėstytojų elgesys buvo neetiškas ir nesuderinamas su dėstytojo pareigomis.

Atliekant ikiteisminį tyrimą apklausta daugiau kaip 20 liudytojų, trys asmenys apklausti liudytojais apie savo pačių galbūt padarytą nusikalstamą veiką.

Viešojoje erdvėje kaltinimų seksualiniu priekabiavimu ir kitokiu nederamu elgesiu buvo sulaukę dabar jau buvę VDA dėstytojai – nacionalinės premijos laureatai tapytojas Jonas Gasiūnas bei fotografas Gintautas Trimakas, psichologas Arvydas Liepuonius.

Du asmenys ikiteisminio tyrimo pareigūno nutarimais buvo pripažinti nukentėjusiaisiais.

„Įvertinus visą ikiteisminio tyrimo metu surinktą medžiagą konstatuota, kad ikiteisminis tyrimas yra nutrauktinas (...), o nustatyti darbo drausmės ir akademinės etikos pažeidimai turi būti sprendžiami aukštosios mokyklos vidaus ir kitų teisės aktų nustatyta tvarka“, – rašoma prokuratūros pranešime.

Pasak prokuratūros, vertinant duomenis, susijusius su viena iš nukentėjusiųjų, nustatyta, kad vieno iš dėstytojų galbūt priešingi teisei seksualinio pobūdžio veiksmai atlikti 2000–2001 metais. Tuo metu baudžiamoji atsakomybė už seksualinį priekabiavimą nebuvo numatyta Baudžiamajame kodekse, todėl, nepaisant požymių kitų baudžiamojo įstatymo uždraustų veikų, šioje dalyje ikiteisminis tyrimas nutrauktinas nesant nusikalstamos veikos požymių.

Baudžiamosios teisės prasme vertinant kitos nukentėjusiosios nurodytas aplinkybes, galimi seksualinio priekabiavimo atvejai nenustatyti, tačiau tam tikri vieno iš dėstytojų vieši pasisakymai 2017 metais gali būti vertinami kaip įžeidimas, tačiau įžeidimas nuo 2015 metų baudžiamosios atsakomybės neužtraukia. Įžeidimu padaryta žala asmens garbei ir orumui gali būti atlyginta asmeniui kreipiantis su ieškiniu į teismą civilinio proceso tvarka.

Ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas ir siekiant išsiaiškinti, ar įstaigos vadovybė ir administracija į studentų skundus galbūt reagavo netinkamai ir nesiėmė reikiamų priemonių.

Pasak prokuratūros, išanalizavus ikiteisminio tyrimo metu gautą medžiagą, nustatyta, kad aukštojoje mokykloje nuo 2009 metų yra sukurta metodika gauti studentų nuomonę apie studijas įvairiais aspektais. 2015 ir 2017 metais metodika modernizuota, į anonimines studijų vertinimo anketas įtraukti klausimai, susiję su dėstytojų bendravimu su studentais, informacijos pateikimu apie galimus seksualinio priekabiavimo atvejus.

Šiemet atlikta atsakymų į šiuos klausimus kiekybinė analizė, identifikuoti dėstytojai, kurių atžvilgiu studentai išsakė nusiskundimų. Minėti dėstytojai kviesti individualiam pokalbiui bei įspėti ir pakartotinai supažindinti su akademinės etikos klausimus reglamentuojančiais vidiniais teisės aktais.

Prokuroro nutarimas nutraukti ikiteisminį tyrimą per 20 dienų gali būti skundžiamas aukštesniajam prokurorui.

VDA rektorius Audrius Klimas BNS pirmadienį sakė nesantis susipažinęs su prokuratūros sprendimu, tačiau teigė, kad kol kas nėra svarstoma buvusius dėstytojus kviesti grįžti dirbti į akademiją.

Prokuratūra taip pat vykdo atskirą tyrimą dėl dabar jau buvusio Lietuvos muzikos ir teatro akademijos dėstytojo, buvusio Lietuvos rusų dramos teatro vadovo Jono Vaitkaus galimo priekabiavimo prie moterų.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

...

Ach: "konstatuota, kad kai kurių aukštosios mokyklos buvusių dėstytojų elgesys buvo neetiškas ir nesuderinamas su dėstytojo pareigomis" - KOKS priekabiavimas, jei tos studentės pačios lipo?.. bet jei už tai dėstytojai joms pasirašydavo, tai šitai IŠTIES su dėstytojo pareigomis nesuderinama.

Uuuu

Idiotai ,tos visos lipa ant by....o pačios puola Čiurlionio...į ir setai ,laiptelio nedavė parašo nepadėjo ir va skundžiasi ,savo naudai viską jos padarytu

SUSIJUSIOS NAUJIENOS